recepta-ajoblanco

 

A voltes sembla increïble com dóna de si la cuina d’aprofitament, la qual sap transformar quatre misèries en plats excelsos i saborosíssims. Receptes d’aprofitament fruit, molts cops, de la penúria i la foscor que no tenen res a envejar a totes aquelles elaborades amb les matèries primeres més immòdiques i apreciades. D’aquests plats en trobem a totes les cultures. Exemples a bastament coneguts per tothom són les croquetes, amb totes les variats que us pugueu imaginar, els canelons, les migas, les torrijas, el gazpacho, el salmorejo i la recepta que teniu a continuació, l’ajoblanco. La base d’aquesta crema blanca com la neu, i precisament el que li confereix aquesta tonalitat, són les ametlles i l’aigua, barreja que s’espesseix gràcies a la molla de pa i s’amaneix amb oli, vinagre i sal. El toc característic, present també en les altres cremes andaluses i del qual pren el nom aquesta recepta, és l’all, element indispensable i fonamental que hom no pot obviar per molt que tingui aversió a aquest bulb. De trobar-vos en aquesta situació i no haver fet res per remeiar-ho, cosa greu parlant d’un dels ingredients principals de la nostra cuina, millor abstenir-se de preparar un ajoblanco. Sempre podeu ser creatius i inventar-vos una recepta anomenada blanco, elaborada amb els mateixos ingredients que l’ajoblanco llevat de l’all. Però, com comprendreu, seria un plagi ignominiós i que, probablement, afectaria la sensibilitat més pregona del poble andalús. Millor no fer-ho.

 

Ingredients per a 4 persones

150 g d’ametlles crues
1 ó 2 dents d’all (en funció de com ens agradi de fort)
1 c.c. de sal
150 g de molla de pa del dia anterior (aprox. mitja barra de 500 g)
Opcional: 30 g de vinagre de Jerez
100 g d’oli d’oliva verge extra
1 litre d’aigua mineral natural freda
ACOMPANYAMENT: raïm blanc o poma tallat en macedònia (daus petits)Preparació de l’ajoblanco

  1. Escaldar les ametlles crues per poder pelar-les fàcilment. Posar les uns segons en aigua bullent i, immediatament, submergir-les en aigua freda. El contrast tèrmic farà que es desenganxi la pell i les puguem pelar bé.
  2. Remullar la molla de pa amb una mica d’aigua perquè sigui més fàcil triturar-la després.
  3. Pelar l’all i retirar-li el germinat interior.
  4. Picar les ametlles crues pelades, l’all, la sal i un rajolí d’aigua amb la batedora elèctrica fins obtenir una pasta homogènia. També ho podeu fer amb el morter, com es feia tradicionalment, però és més laboriós.
  5. Afegir la molla de pa i triturar-ho tot.
  6. Anar afegint l’oli d’oliva poc a poc mentre seguim triturant amb la batedora.
  7. Si es vol afegir vinagre, fer-ho en aquest moment. Un cop incorporat tot l’oli d’oliva, afegir el vinagre i acabar-lo d’integrar amb la batedora elèctrica.
  8. Incorporar poc a poc l’aigua mineral natural freda mentre seguim batent la mescla amb la batedora fins obtenir una crema blanca totalment homogènia.
  9. Deixar reposar l’ajoblanco a la nevera un parell d’hores com a mínim.
  10. Per servir l’ajoblanco, ho podeu fer acompanyat de raïm blanc o poma tallat en macedònia (dauets petits).
Resumen
recipe image
Nombre receta
Ajoblanco
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)