recepta-melmelada-d-albercoc

 

La melmelada d’albercoc és una de les meves preferides. Bé, he de reconèixer que ho és quan l’elaboro jo mateix a casa, ja que puc triar els albercocs al mercat i assegurar-me que es troben en el seu punt òptim de maduració. Per no parlar de quan puc fer servir albercocs d’algun bon amic, pagès o senzillament algun afortunat de tenir aquests arbres al seu jardí. En aquest darrer cas, la melmelada esdevé inigualable i entra a formar part del club de les melmelades sublims, juntament amb la melmelada de móres i la de figues, sota el meu humil punt de vista, el qual bé podria ser objectat per qualsevol persona amb una mica més de seny gastronòmic, cosa gens difícil. Dit això, elaborar la melmelada d’albercoc no ha de ser un problema amb la recepta que aquí us deixo. La principal dificultat la trobareu en saber quan apagar el foc; en saber identificar quan la melmelada ha assolit la textura adequada, de manera que, un cop freda, no us quedi ni massa líquida ni massa sòlida. Els temps de cocció de la recepta són orientatius donat que el ritme d’evaporació de l’aigua serà més o menys ràpid en funció de la mida de l’olla i el nivell de foc que feu servir. Com tantes i tantes coses, l’experiència us ajudarà a saber quan parar la cocció. Potser el primer cop no us quedarà la melmelada com us hauria agradat, però segur que cada nou intent que feu us quedarà millor que l’anterior, fins que també vosaltres pugueu dir, com jo he afirmat al principi, que la melmelada d’albercoc és excel·lent, però si és casolana, esdevé sublim.

 

Ingredients per a 2 kg (6 pots de 350 ml)

2 kg d’albercocs de la varietat Moniquí
800 g de sucre de canya (hi ha receptes que posen fins a 500 g per kg de fruita, jo prefereixo posar-ne menys)
2 llimonesPreparació de la melmelada d’albercoc

  1. Tallar els albercocs per la meitat i macerar-los amb el sucre tota una nit a la nevera.
  2. Al dia següent, posar els albercocs en una olla i coure’ls a foc lent durant 30 minuts tapats. Remoure sovint. Coure’ls fins que quedin més blancs i transparents.
  3. Afegir el suc de les llimones i la seva pell i coure-ho entre 45 i 60 minuts més a foc viu, removent sovint, fins aconseguir la textura de melmelada desitjada. El temps de cocció pot variar en funció de la mida de l’olla utilitzada i el nivell de foc que fem servir. Per això és important estar pendent de l’olla i coure els albercocs fins que tinguin el punt de melmelada.
  4. Apagar el foc, retirar la pell de les llimones, retirar l’escuma que hi pugui haver a la superfície i passar pel passapuré (si no en teniu, es pot triturar amb la batedora elèctrica però, personalment, prefereixo la textura que s’aconsegueix amb el passapurés).
  5. Posar la melmelada d’albercoc en pots esterilitzats (per esterilitzar-los podeu bullir-los amb aigua uns minuts). Tancar els pots i deixar-los cap per avall durant unes hores.
  6. Si voleu conservar la melmelada d’albercoc a l’armari durant uns mesos, fer el bany maria als pots de melmelada durant 20 minuts. D’aquesta manera traureu l’aire que tenen a dins i us aguantaran sense problemes uns quants mesos.
Resumen
recipe image
Nombre receta
Melmelada d'albercoc
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)