restaurant-petit-pau

Preu mig: 45€
Cuina: de mercat
Ideal per: íntim, parella
Ubicació: Barcelona – Sants
 
933 313 275
C/ de l’Espanya Industrial, 22. 08014 Barcelona
www.petitpau.cat

DESTACAT

  • Tal com indica el seu nom, el restaurant és realment petit. Només té sis taules i força sol·licitades, així que convé reservar amb antelació. Abans de trucar, consultar la seva web els horaris d’atenció. Només obren a les nits.
  • La carta també és “petita”: 6 primers, 6 segons, postres, 2 vins negres, 2 vins blancs i cava. Tots ells excel·lents. Un reduccionisme gastronòmic i simplicitat que s’agraeix front les cartes sobrecarregades de tants establiments.
  • La cuina és de mercat, per tant, alguns plats de la carta van canviant al llarg de l’any. Una bona excusa per repetir l’experiència.
  • El Pau, propietari i mestre de cerimònies a la sala, us farà sentir com a casa. Es nota la seva estima per la professió. Si sou de conversa, estireu-li la llengua.
Una gran ànima en un petit restaurant

 

El concepte petit és relatiu. Significat que hom aprèn a reflexionar quan es predisposa a entendre l’experiència gastronòmica viscuda al Petit Pau. És relatiu perquè només s’entén si el comparem amb un altre subjecte. Una comparació que tan sols ens podem atrevir a fer si, abans de tot, definim l’abast del que entenem per petit. Si el que volem apreciar és l’espai físic en el qual es produeix l’esmentada experiència, efectivament, el Petit Pau és petit. Només 6 taules, 16 cadires comptades i una cuina mig vista de reduïdes dimensions separada dels comensals per una antiga barra de bar transformada en un magistral “pase” de cuina i taula de treball. Ningú diria a priori que aquest acollidor i càlid restaurant fou en el passat un bar de barri de tota la vida. Probablement moltes de les històries dels seus clients habituals han quedat gravades a les parets i han contribuït, sense voler-ho, a crear la màgia que té actualment. Sigui pel seu passat de tertúlies mundanes, la senzillesa meditada de la seva decoració o la pau que s’hi respira, el fet és que de seguida que creuem la porta del Petit Pau quedem colpits per la seva ànima inconfusible i agradabilíssima. Fet que convida a reflexionar, però millor deixar-ho per més endavant.

 

Si analitzem l’extensió de la seva carta, també podem afirmar amb rotunditat que és petita. No pas per la mida física d’aquesta, de fet està impresa en el format estàndard que molts d’altres restaurants fan servir per mostrar les seves menges, sinó per la seva brevetat pel que respecta l’oferta gastronòmica: 6 primers i 6 segons complementats per encara menys postres i vins. El primer impacte és colpidor. Es fa estrany, més en aquests dies que corren en els que molts establiments tendeixen a sobrecarregar les cartes per, aparentment, resultar més atractius als estómacs dels comensals. Tanta abundància sovint acaba marejant i portant, indefectiblement, a triar erròniament. Quelcom del que només som conscients a posteriori i que ens deixa amb la incògnita de si hauríem fruit més amb una altra elecció. Potser la intenció dels àvids restauradors és que hi tornem en una altra ocasió per demanar allò que no vam demanar. Potser l’únic que aconsegueixen és que no hi tornem. Per aquest motiu, contrasten cartes com la del Petit Pau, breus, concises, reduccionistes. Essencials. Cartes on resulta gairebé impossible equivocar-se perquè, triem el que triem, l’elecció final haurà estat prèviament contrastada i validada per un bon reguitzell de comensals. L’únic inconvenient de cartes com aquesta és la monotonia, la qual és fàcil de vèncer, i això ho tenen molt clar al Petit Pau, treballant amb una cuina de mercat amb producte de temporada.

 

El mot petit, pel contrari, contrasta amb el nivell de la cuina que s’elabora al Petit Pau, majúscula i reflexionada. Una proposta honesta i sincera del tàndem format pel Pau i el Marc que fuig de les elaboracions complicades emmascarades darrera de noms indesxifrables. Els plats que sigil·losament elabora el Marc i serveix amb al mateixa delicadesa el Pau són el que són i el que hom espera. Producte de qualitat excel·lent treballat amb una tècnica depurada. Acompanyaments que acompanyen, matisos que matisen. En cap cas, l’acompanyament o el matís relleva el protagonisme que l’ingredient principal es mereix. Els primers estan molt ben equilibrats i, a part de les cloïsses amb ceps, potser el plat més longeu de la carta i demandat per la clientela, se sol trobar un arròs (sempre al punt exacte de cocció), plats elaborats amb verdures i d’altres amb producte de temporada. En el capítol dels segons ofereixen 3 peixos i 3 carns diferents que poden anar canviant també segons la temporada. 6 opcions que reforcen l’equilibri de la proposta gastronòmica i que, fins i tot, poden semblar moltes a l’hora d’haver de renunciar-ne a totes menys una. Les postres mantenen l’essència del Petit Pau: poques i encertades opcions, inclòs un petit, en aquest cas sí, carro de formatge. La millor manera per acabar un gran àpat.

 

La petitesa de l’establiment i la carta encara esdevé més petita al posar-la al costat de l’ànima del Pau, propietari i alma mater juntament amb el Marc del Petit Pau. Ambdós es conegueren ja fa més de 12 anys i des de 2013 emprengueren aquest nou projecte. No fou fruit d’un capritx del Pau. Va ser resultat de gairebé 20 anys de dedicació al món de la cuina, després d’estudiar 1 any a l’escola Hofmann de Barcelona, fer diverses estades a reconeguts restaurants com el Dorado Petit, el Celler de Can Roca i el Via Veneto i passar per Itàlia, Alemania i Corea del Sud treballant de cuiner. De tant viatjar decidí tornar a Barcelona, al barri de Sants, per muntar el seu propi restaurant i així fou com acabà involucrant al Marc i trobant un bar de tota la vida que estava en traspàs i en el qual s’ubica actualment el Petit Pau. Després de tant moviment i, sobretot, després de la seva etapa per Alemanya en la que havia de cuinar per 100 persones matí i tarda en un vaixell que circulava pel Mar del Nord, s’entén que el Pau necessités una mica de tranquil·litat i busqués un lloc petit on poder transmetre la seva manera d’entendre la cuina. I aquest cop des de la sala, lloc de contacte directe amb el client, on el Pau pot percebre immediatament la reacció dels comensals als plats que surten de la cuina, parlar amb ells, entendre’ls, compartir l’experiència. Unes sensacions que qualsevol restaurant amb vocació gastronòmica hauria de palpar incentivant als clients a expressar-se i que, malauradament, no passa tan sovint. La separació, tant física com vivencial, entre la sala i cuina al Petit Pau és pràcticament inexistent gràcies al propi Pau, qui s’encarrega de transmetre la seva passió cada cop que explica els plats i quan té l’oportunitat d’intercanviar quatre paraules. La millor manera per continuar assegurant una experiència gastronòmica majúscula.

 

Summary
product image
Aggregate Rating
5 based on 1 votes
Brand Name
Petit Pau
Price
EUR 45