restaurant-la-estrella

Preu mig: 55€
Cuina: de mercat, marinera
Ideal per: parella, amics
Ubicació: Barcelona – Ciutat Vella
 
93 310 27 68
c/ Ocata, 6. 08003 Barcelona
www.rst-laestrella.com

DESTACAT

  • Fundada el 1924, actualment està regentada per la 4a generació de la mateixa família que la fundà aleshores. Tradició, amabilitat i ànima són els seus trets diferencials.
  • Com que es tracta d’un restaurant basat en la cuina de mercat, essencialment marinera però sense oblidar la carn, tenen molts plats fora de carta. Escolteu-los amb atenció.
  • Solen tenir plats en honor a la besàvia, la fundadora de l’establiment. Plats tradicionals plens d’història.
  • Les especialitats de la casa que trobareu a la carta no fallen mai. Sobretot el bacallà, producte que treballen especialment bé.
  • Les postres són senzillament excepcionals. Deixeu espai per demanar-ne, com a mínim, unes per persona.
Per sentir-se com a casa, o millor

 

Els anhels desesperats de modernitat i el seguiment desenfrenat de les tendències gastronòmiques fa que, sovint, només es parli d’aquells establiments més disruptius o dels que estan més en voga, ja sigui pel tipus de cuina moderna que ofereixen, local o forana, o per la posada en escena cool. Entre aquest reguitzell mediàtic sembla com si reivindicar els restaurants de tota la vida basats en la cuina de mercat i plats autòctons, això si, amb una matèria primera excel·lent i una tècnica depurada fruit d’una dilatada experiència, fos passat de moda i carrincló. Certament, ni ofereixen elaboracions sorprenents ni tenen decoracions que ens recordin les tendències més modernes. Però si segueixen mantenint una clientela fidel i continuen any rere any mantenint el tipus de cuina que tant els identifica, malgrat se’n parli molt poc d’ells (com a mínim als mitjans), és perquè probablement alguna cosa estiguin fent bé.

 

Un bon exemple del que acabem de comentar és el restaurant La Estrella ubicat al carrer Ocata número 6 de Barcelona. Fundat el 1924 i regentat per la 4a generació de la mateixa família que el va veure néixer, ofereix una cuina essencialment de mercat on predomina el producte del mar, si bé també equilibren l’oferta marinera amb diversos plats de carn. És l’exemple per antonomàsia d’aquell tipus d’establiment, de Barcelona o arreu, que porta molts anys funcionant, té un públic local molt fidelitzat gràcies, sobretot, a una relació qualitat-preu constant excel·lent, i s’ha mantingut al marge del ressò mediàtic derivat del fervor gastronòmic dels darrers anys.

 

Probablement al restaurant La Estrella no li calgui estar en boca de tots i ser trending topic per guanyar-se la clientela. Ja la té, com hom pot comprovar quan hi va. Però això no treu que sigui bo i, fins i tot necessari, reivindicar aquest tipus d’establiments que ajuden a reafirmar l’autenticitat de la gastronomia local. Les modes passen i ells segueixen, fidels a una filosofia sense gaires complicacions i excentricitats basada en la matèria primera preferentment de proximitat i una tècnica culinària força tradicional però, alhora, adequada als temps que corren.

 

L’establiment és reflex d’aquesta filosofia que acabem d’esmentar: acollidor, petit i familiar, amb una decoració funcional allunyada de posades en escena antigues o massa modernes. Un lloc on ràpidament hom se sent com a casa gràcies, en part, a la bona rebuda que de seguida ofereix en Jordi, mestre de cerimònies i representant insigne de la 4a generació familiar que regenta La Estrella. Ja entaulats, en Jordi cantarà les excel·lències dels plats fora de carta, ben nombrosos com no podia ser d’una altra manera venint d’un restaurant de cuina de mercat com es tracta. Un recital gastronòmic que per si sol estimula les papil·les gustatives i ens permet fer-nos a la idea dels plaers que s’estan a punt de degustar.

 

La carta és molt curta i només recull les especialitats de la casa, totes elles elaborades amb saviesa i amor per la Pepi. Aquelles que han sobreviscut al llarg dels anys, probablement, per la bona acceptació que han tingut sempre entre la seva clientela. A destacar els cigrons amb salsa de gambes gratinats amb muselina d’alls i el remenat d’ous, trompetes de la mort, bacallà i oli de tòfona, així com qualsevol dels plats de bacallà, peix que dominen especialment bé.

 

La brevetat de la carta no és envà, doncs l’autèntic recital gastronòmic el trobem fora de carta com bé mencionàvem abans. L’oferta pot canviar força en funció de l’època de l’any, però si teniu la sort de provar els canyuts, una mena de navalles petites del Delta de l’Ebre, no us n’hi esteu. Són gustosíssimes i no contenen gens de sorra. Ideals per anar fent boca i preparar-nos pels plats principals, entre els quals cal destacar el bacallà amb muselina d’alls negres, tendre i de gust suau excel·lent, el tronc de lluç farcit de vieires i albardat amb cansalada, un plat ple de contrastos que realça el sabor i textura de cadascun dels ingredients, i el tartar de semi ventresca de tonyina, la millor manera per descobrir l’autèntic sabor d’aquesta part dels túnids. Si pel contrari preferiu menjar carn, no quedareu defraudats amb tots els plats que ofereixen, encara que recomano fervorosament que us decanteu pel peix.

 

Però sobretot, i el més important de tot, deixeu un bon lloc per les postres. Un lloc tan gran on us n’hi puguin caber més d’unes o us en penedireu. Són una autèntica delícia i la millor manera d’acabar un gran àpat. Pels amants de la xocolata trobareu el fondant-soufle de xocolata. Pels dels gelats, el gelat de caramel toffee a la sal. Pels tradicionals, la crema amb maduixetes i nabius. I si voleu provar coses diferents, el cruixent d’avellana, les migas de nous i festucs i l’espectacular i definitiu cremós de mascarpone i peres. Davant d’aquest inesperat festival final, com a mínim en el moment d’entaular-se, resulta pràcticament impossible escollir només unes postres i renunciar a tastar la resta. I, si ho feu, ja sabeu el que us perdeu.

 

Ànima. Molta ànima, tradició familiar i un grandiós respecte per la matèria primera és tot el que us pot oferir el restaurant La Estrella. Pot semblar poc però, precisament en aquesta síntesi de la simplicitat, per cert molt més difícil d’aconseguir del que sembla, rau l’èxit d’aquest establiment tal com demostren tots els anys que porta dempeus des de 1924.

 

Summary
product image
Aggregate Rating
5 based on 1 votes
Brand Name
La Estrella
Price
EUR 45