recepta-cigrons-guisats-amb-costella-de-porc

 

Els plats de cullera han estat sempre un dels pilars cabdals de la nostra cuina, sobretot quan les jornades laborals eren llargues i feixugues. Ja sigui per la seva relativa fàcil preparació, pels ingredients d’origen humil que solen portar com els llegums o la carn de porc o per la seva contundència energètica. La combinació d’aquests tres elements convertí, com no podia ser d’una altra manera, els plats de cullera en uns dels més esperats a taula i formaven part de la cuina més essencial i primària que ens podem imaginar.

 

La ràpida transformació de la societat al llarg del segle XX i les formes de treballar han comportat, inevitablement, l’abandonament de certs costums i les necessitats d’àpats reconfortants i energètics ha anat a la baixa. Els plats de cullera ja no són tan necessaris com ho eren abans i, amb prou feines, han quedat com una anècdota de la cuina domèstica de cap de setmana en el millor dels casos. Per sort alguns restaurants de cuina casolana encara els rendeixen tribut i els continuen elaborant amb la mateixa parsimònia i saviesa heretades, probablement, de tradicions familiars. També és possible trobar-los en algun menú de migdia, encara que es pot constatar fefaentment la seva gradual desaparició de molts menús promoguda pel canvis dels hàbits alimentaris de la població eminentment urbana.

 

La constatació d’aquest fet no ens hauria de servir d’excusa per sumar-nos a la causa, orquestrada o no, de la lenta desaparició dels plats de cullera a la cuina de moltes llars. Reivindiquem-los, doncs, com a patrimoni de la nostra cultura popular i posem-los al lloc on es mereixen, formant part de la nostra dieta habitual. Les racions poden ser més o menys abundants en funció de les nostres necessitats energètiques, la quantitat de carn es pot adaptar als nostres gustos però, el que és innegable i corroboren les autoritats mèdiques més distingides del nostre país, és el gran benefici per a la salut que suposa la ingesta de llegums, preferiblement, 3 cops a la setmana.

 

Ingredients per a 2 persones

600 g de cigrons cuits
1 ceba gran picada
2 grans d’all picats
3 tomàquets mitjans ratllats
2 costelles de porc a trossos (3 trossos per persona)
Opcional: 100 g de botifarra negra a trossos (2-3 trossos per persona)
250 ml de brou de pollastre (o aigua si no en teniu)
Oli d’oliva verge extra
Sucre
Sal
Pebre negre
1 fulla de llorerPreparació dels cigrons guisats amb costella de porc

  1. Salpebrar la costella de porc.
  2. En un cassola amb oli d’oliva, daurar a foc viu la costella de porc. Reservar.
  3. A la mateixa paella, sofregir la ceba picada a foc lent fins que estigui rossa.
  4. Afegir l’all picat i sofregir.
  5. Incorporar el tomàquet ratllat, salpebrar i afegir una mica de sucre si es vol corregir l’acidesa del tomàquet. Deixar coure a foc mig-lent fins que s’hagi reduït força l’aigua del tomàquet, uns 15 minuts.
  6. Passat aquest temps, si es vol aconseguir que el suc del gusiat sigui una salseta homogènia, triturar el sofregit amb una mica de brou amb la batedora elèctrica. També es pot deixar sense triturar.
  7. Tornar a posar la cassola al foc, afegir la costella de porc que teníem reservada i remenar.
  8. Incorporar els cigrons cuits, el brou de pollastre (o aigua) i la fulla de llorer. Si es vol afegir botifarra negra, afegir-la també en aquest moment.
  9. Coure durant uns 5-10 minuts a foc lent. Si els cigrons ja estan cuits, no cal coure’ls durant gaire estona. El temps just perquè s’assentin tots els sabors i quedi un guisat ben saborós.
  10. Tastar els cigrons guisats amb costella de porc i rectificar-los de sal i pebre si fos necessari.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Cigrons guisats amb costella de porc
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)