Bunyols de bacallà
Hi ha plats que, particularment, prefereixo menjar a casa i no arriscar-me gaire al que pugui trobar per allí, a no ser que tingui bones referències de l’establiment i tal acte no suposi posar en perill la meva integritat estomacal. Em passa sobretot amb els fregits, tals com les croquetes, la carn arrebossada o els bunyols de bacallà. Un excés d’oli, per cert, quelcom fàcilment evitable i que només requereix la voluntat del cuiner per posar les viandes a sobre de paper absorbent, i l’ús d’olis de dubtosa procedència fins l’extenuació em produeixen una sensació de malestar general durant una bona colla d’hores.
Així doncs, a fi efecte d’evitar-ho, no em queda més remei que, o bé confiar només en els establiments que ofereixin prou garanties o tinguin l’aval d’amics o amigues que hi hagin estat abans, o bé cuinar aquests plats a casa. És en aquest darrer cas quan els plats adquireixen un sabor especial. I després d’algunes provatures per polir la tècnica, us ben prometo que el resultat que aconseguireu serà de bon tros molt millor que el que podreu tastar en molts bars i restaurants. Potser no seran les millors croquetes o bunyols de bacallà que hagueu provat mai (o potser sí) però, com a mínim, podreu tenir la certesa que n’hi ha de pitjors i, el més important, no tindran efectes secundaris en el vostre sistema digestiu.
Ingredients per a 4 persones
200 g de bacallà dessalat i esqueixat
2 dents d’all picats
2 c.s. de julivert picat
150 g d’aigua mineral natural
100 g de farina
2 o 3 ous
60 g d’oli d’oliva verge extra
Oli d’oliva verge extra per fregir els bunyols de bacallà
c.s.: cullerada sopera
Preparació dels bunyols de bacallà
- Escalfar l’oli d’oliva en un cassó i daurar els alls picats.
- Afegir el bacallà dessalat i esqueixat i saltar-lo 5 minuts, fins que adquireixi un color més opac.
- Incorporar l’aigua i portar a l’ebullició.
- Retirar el cassó del foc i afegir-hi la farina.
- Tornar a posar el cassó al foc i treballar la massa a foc lent durant 5 minuts.
- Apagar el foc i posar la massa en un bol perquè es refredi més ràpidament.
- Quan la massa estigui tèbia, afegir 2 ous, sobretot, d’un en un, fins aconseguir una textura de bec d’ànec, aquella que quan traiem l’espàtula de la massa cau una mica de massa per l’espàtula i fa forma de bec d’ànec. Si amb 2 ous no n’hi ha prou, afegir-ne un tercer.
- Incorporar el julivert picat, barrejar bé i reservar.
- Escalfar oli d’oliva abundant en un cassó i, quan estigui calent, posar 1 cullerada de la massa no gaire gran. Veureu que el bunyol va agafant forma rodona mentre es va fregint. Anar-li donant la volta perquè es faci per tots els costats. Fer el mateix amb la resta de la massa, amb tants bunyols com us càpiguen al cassó.
- Un cop fregits els bunyols de bacallà, reservar-los a sobre de paper absorbent per retirar l’excés d’oli.
- Podeu menjar els bunyols de bacallà sols o, si voleu variar una mica, acompanyar-los de salsa de tomàquet casolana aromatitzada amb alguna herba com alfàbrega, farigola o romaní.
Si t’ha agradat la recepta dels bunyols de bacallà
potser t’agradarà també la recepta de les croquetes de pollastre. Anima’t a provar-la! 😉