Faves a la catalana amb botifarra negra
Les faves, quan són ben tendres i fresques, esdevenen una menja irresistible. Per això, espero amb candeletes que arribi la temporada per comprar-ne al Mercat i poder cuinar-les al cap de poca estona d’haver estat collides. Sort que la temporada és relativament llarga, en comparació a d’altres verdures, fruites o bolets que només podem gaudir d’elles un breu període de temps. Un període tan curt que, a vegades, fins i tot se’ns passa de llarg i ens passem un any sense poder menjar-ne (algun cop m’ha passat amb algun bolet!). No és el cas de les faves. La seva presència continuada a les parades dels Mercats durant el temps que dura la temporada ens recorda contínuament l’últim cop que en vam menjar i el gust irresistiblement bo que tenen.
Per cuinar les faves podem fer-ho de moltes maneres. Fins i tot, i d’això els navarresos en són uns experts, podem conservar-les en oli d’oliva per afegir-les a alguna recepta més endavant o per complementar una amanida. No obstant, jo prefereixo cuinar-les al moment, ben fresques, i, posats a triar, em decanto per les faves a la catalana: les faves ofegades amb un sofregit d’alls i ceba tendra, cansalada, botifarra negra, un bon rajolí de moscatell (o vi ranci o anís) i una mica de menta fresca picada afegida al final de la cocció. Cuinades mitja horeta a foc lent, amb la paella mig tapada, veureu com es comencen a arrugar, senyal que han deixat anar aigua del seu interior i, indefectiblement, han concentrat el seu sabor excels. La conjunció de sabors dolcencs i salats adquireix la seva màxima expressió amb l’afegitó final de la menta fresca picada, la qual aporta el contrast refrescant i aromàtic característic i imprescindible de les faves a la catalana.
Ingredients per a 2 persones
300 g de faves desgranades
1 ceba tendra petita picada
4 alls tendres picats
40 g de cansalada ibèrica tallada a dauets
4-6 talls de botifarra negra (2 o 3 per persona)
10 fulles de menta picades
½ got de moscatell (o vi ranci o anís)
1 got d’aigua mineral natural (o brou)
Sal
Oli d’oliva verge extra
Preparació de les faves a la catalana amb botifarra negra
- En una cassola o paella, daurar els dauets de cansalada amb un xic d’oli d’oliva fins que deixin anar el seu greix, 1 o 2 minuts.
- Afegir la ceba tendra picada i els alls tendres picats i sofregir a foc lent uns 2-3 minuts, remenant i vigilant que no es cremi.
- Deixatar la cassola amb el moscatell (o l’alcohol que vulguem fer servir) i evaporar l’alcohol.
- Incorporar les faves pelades, la botifarra negra, salar lleugerament, incorporar l’aigua (o brou), tapar la cassola i ofegar a foc lent de 10 a 30 minuts, en funció de la mida de les faves. Les faves molt petites necessiten poc temps de cocció, 10-15 minuts, i les faves grans, 20-30 minuts. Provar les faves just abans d’apagar el foc per veure si ja estan prou cuites.
- Quan quedi 1 minut, afegir la menta picada i acabar de coure les faves a la catalana amb botifarra negra.
Si t’ha agradat la recepta de les faves a la catalana amb botifarra negra
potser t’agradarà també la recepta de les faves ofegades amb calamars. Anima’t a provar-la! 😉
Narcís
9 maig, 2018 @ 12:57
Pots confirmar les mesures que dones de l’aigua? Sembla que 1/2 got no és correcte.
Pau
9 maig, 2018 @ 21:53
Hola Narcís! La quantitat d’aigua depèn de diversos factors: mida de la paella o cassola que facis servir, potència del foc, si tapes totalment o no la paella o cassola i com vulguis que et quedin al final (amb força líquid o més aviat amb poc). També depèn de la mida de la fava, ja que les faves petites necessiten menys cocció que les grans i, per suposat, de la quantitat de faves (a més quantitat, més aigua). Jo normalment poso aigua per tal de cobrir lleugerament les faves, tapo el recipient i les faig coure a foc baix. Així el ritme d’evaporació és lent i normalment no en necessito més. En tot cas, sempre és millor tenir-ne una mica més a mà per si n’has d’afegir una mica més. Espero haver-te ajudat. Una abraçada!
Miquel Àngel
24 gener, 2019 @ 15:41
Jo automàticament n’he afegit més aigua. Just per cobrir les faves…
Les estic cuinant ara mateix… Frisant per tastar-les. Primer cop que les cuino..
,-)
Gràcies per la recepta!
Pau
24 gener, 2019 @ 20:02
Mmmmm, espero que et quedin d’allò més bones Miquel Àngel!! Una abraçada i gràcies a tu per seguir el blog. 🙂
Montse
10 febrer, 2019 @ 08:58
Avui les faré , però no tinc alls tendres, puc posar-hi alls secs ?gràcies .
Pau
4 març, 2019 @ 09:44
Hola! El millor és fer servir alls tendres. L’all sec no és ben bé el mateix. Et donarà gust però no la textura, l’aroma i el gust suau de l’all tendre. Una abraçada!
joan
18 abril, 2019 @ 15:12
Com no tinc alls tendres, puc fer servir, all del os?
Pau
18 abril, 2019 @ 21:47
Hola Joan! Pots fer servir alls secs, però no és ben bé el mateix. El gust de l’all tendre és molt més suau i fresc, i també donen una textura diferent. No et quedarà malament segur, però si aconsegueixes all tendre molt millor. Una abraçada! 🙂
mercè
19 abril, 2019 @ 11:21
Hola. jo les estic cuinant ara, com no tenia alls tendres, simplement no he possat. a veure com surten!
Pau
20 abril, 2019 @ 09:27
Hola Mercè! Segur que surten ben bones també. Ara és època de faves i s’ha d’aprofitar! 🙂
joan
19 abril, 2019 @ 14:20
Hola pau gracies per la teva resposta.Aqui a SUISSA, a la primavera, en els boscos, tenim l’all silvestre que en castella es diu ajo del oso, aqùest es el que hem referia, el coneixes? Una abracada joan.
Pau
19 abril, 2019 @ 22:20
Hola Joan! Doncs no el coneixia sincerament. Mirant a Internet veig que és un pèl diferent a l’all tendre comú que es pot trobar a Catalunya. S’hauria de provar i veure com queda. Potser aprofitant la tija o el bulb més que la fulla. 😉 Una abraçada.
Montse de Calafell
6 maig, 2019 @ 12:34
Hola Pau, doncs vaig a endinsar-me a fer-les que fa temps no les he fet mai 🙂 segur que els meus nens es lleparan els dits aquets vespre 🙂 gràcies per compartir 😉
Pau
6 maig, 2019 @ 21:54
Què bé Montse! Segur que et queden boníssimes. Són delicioses, i més ara que n’és temporada. Gràcies per seguir el blog! Una abraçada
Rita
4 febrer, 2020 @ 16:22
Hola!!!! doncs jo també les he fet aquest migdia, i com no eren gaire grans les faves ,les he fet tal com les descrius i amb els mateixos ingredients i la veritat que han sortit boníssimes.
Pau
4 febrer, 2020 @ 17:57
Hola Rita! Me n’alegro moltíssim que t’hagin quedat bé. Moltíssimes gràcies per dir-m’ho. És un plat que m’agrada molt i té un sabor tan característic… Mmmmm! 🙂
Kim
22 abril, 2021 @ 19:04
Jo en lloc d’aigua hi posso una caldo suau de les verduretes de ahir. Quedan supremas.
Pau
27 abril, 2021 @ 21:43
Gràcies pel comentari Kim!! Segur que queda boníssim també. 🙂