Conill amb carquinyolis
Els carquinyolis i les seves variants són un tipus de pasta seca típica de Catalunya, Balears, País Valencià, Aragó, sud de França, Sicília i, en certa manera de la Toscana, si bé existeixen lleugeres diferències en la manera d’elaborar-los en cada territori. Els catalans s’elaboren a base de sucre, farina, ou i ametlles senceres torrades i sense pelar, ingredients amb els quals es fa una massa d’aproximadament 6-7 cm d’ample per 2-3 cm d’alçada. D’aquesta massa cuita al forn i tallada en surten els carquinyolis, unes llesques petites i cruixents amb un aroma i textura molt característics. L’origen d’aquesta pasta seca dolça és incert, si bé algunes teories creuen que prové d’una massa que no llevà prou i que, en coure-la i comprovar que era prou bona, es decidí seguir elaborant-la. D’altres n’atribueixen l’origen a la voluntat d’aprofitar aquests 3 ingredients quan en sobraven d’altres preparacions. Sigui com sigui, el carquinyoli s’ha popularitzat tant que fins i tot el poble de l’Espluga de Francolí, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona) i on gaudeixen d’una fama merescuda, li’n ha dedicat una fira que se celebra al maig i en la qual es poden degustar aquestes pastes seques i els tradicionals licors que les solen acompanyar.
En algunes picades se sol afegir un o dos carquinyolis per substituir les ametlles i el pa, fet que ajuda a espessir les sales i donar un toc dolcenc als plats. Si enlloc d’afegir-ne un o dos en posem forces més, com la recepta que ens ocupa del conill amb carquinyolis, aconseguim una salsa tan espessa que gairebé es pot tallar amb ganivet i amb el gust marcat i inconfusible del carquinyoli. Això sí. Convé no picar en excés els carquinyolis al morter. Els petits trossets d’ametlla que després es descobreixen inesperadament mentre es menja el conill són deliciosos.
Ingredients per a 4 persones
1 conill tallat en 12 trossos
1 ceba picada
2 dents d’all picats
2 tomàquets pelats, sense llavors i en macedònia
150 ml de brandi (o vi ranci o una barreja dels dos)
150 ml de brou de pollastre
1 bouquet garni o herbes aromàtiques al gust (llorer, farigola, romaní, sajolida)
Sal
Pebre negre
Oli d’oliva verge extra
PER LA PICADA:
1 dent d’all
1 c.s. julivert picat
5 fulles de safrà
6 carquinyolis
Preparació del conill amb carquinyolis
- Salpebrar els trossos de conill.
- En una cassola, escalfar l’oli d’oliva i saltar a foc viu el conill fins que estigui ben daurat per les dues bandes. No s’ha de fer per dins, només ha d’adquirir un bon color daurat per fora. Reservar.
- A la mateixa cassola, sofregir la ceba picada a foc lent durant 10-15 minuts.
- Incorporar l’all picat i sofregir 5 minuts més.
- Afegir el tomàquet pelat, sense llavors i tallat en macedònia (daus petits), les herbes aromàtiques, salpebrar i sofregir fins reduir a la meitat aproximadament l’aigua del tomàquet.
- Incorporar els trossos de conill daurats que teníem reservats, afegir la meitat de l’alcohol i del brou i coure 25 minuts.
- Passat aquest temps, afegir la resta d’alcohol i brou i coure 25 minuts més.
- Mentre va fent xup xup, preparar la picada. Posar tots els ingredients de la picada en un morter i picar bé. Quan ho tinguem ben picat, deixatar amb una mica de brou i reservar.
- Passats els 25 minuts anteriors, afegir la picada i acabar de coure el conill amb carquinyolis 5 minuts més.
Si t’ha agradat la recepta del conill amb carquinyolis
potser t’agradarà també la recepta de la botifarra dolça amb poma caramel·litzada. Anima’t a provar-la! 😉