Wok de verdures amb vedella i salsa de soja
Qui més qui menys coneix la paraula wok, una paraula que hem incorporat a les nostres vides amb una lleugeresa i predisposició admirables. Pocs conceptes han tingut aquesta facilitat d’acceptació des del principi, com a mínim respecte al món gastronòmic que ens ocupa. En pocs anys, una paraula que podia sonar, mai millor dit, a “xino” ha passat a formar part gairebé del nostre dia a dia. Probablement el creixement exponencial de restaurants xinesos a les ciutats del nostre país durant la dècada dels 90 fou el detonant. El wok arribà per quedar-se de la mà d’una de les cultures d’on és originari. Alguns noms d’aquells establiments sempre quedaran a la memòria com la mítica Familia Feliz. En tots ells era habitual trobar a la carta algun plat elaborat amb wok i la popularitat d’aquests restaurants on l’abundància i l’assequibilitat estaven garantides ajudà, indiscutiblement, a donar a conèixer aquesta forma de cocció que pren el nom de l’estri amb el que s’elabora.
Si la dècada dels 90 del segle passat es caracteritzà per la implantació massiva i, en alguns casos, exagerada, de restaurants xinesos, la dècada posterior, tampoc es quedà curta en la propagació i vulgarització de la cuina japonesa. Alguns restaurants excel·lents certament, però molts d’ells establiments xinesos que aprofitaren l’auge per reconvertir-se, canviar el rètol i adaptar la cuina als desitjos dels afamats comensals enlluernats pel concepte “japonès”. D’altres restaurants xinesos decidiren seguir fidels a la seva cuina, però posant èmfasi i engrandint allò que tant els havia caracteritzat fins aleshores: quantitat i baix preu. Així fou com, de la nit al dia, creixeren com a bolets els establiments anomenats Wok o Bufet. La Familia Feliz passà a ser el Wok Feliz. Un nom que assentava d’una vegada per totes aquest estri o forma de cocció entre tots nosaltres.
A partir d’aquí, la popularització del wok no ha parat de créixer encara més. La implantació definitiva de la cuina de l’est i sud-est asiàtic ha seguit els passos dels precedents xinès i japonès: restaurants tailandesos, vietnamites, coreans… Tots ells grans valedors del wok. De la mateixa manera, l’interès per la cuina ha explotat en els darrers anys i ha posat en relleu l’ús d’aquest utensili com una forma més de cuinar els aliments, juntament amb la paella o la cassola. I, ja per acabar, l’exemple que demostra irrefutablement que el wok ha passat a formar part de les nostres vides: el podem trobar a la secció de parament de la llar d’IKEA.
Feta aquesta retrospectiva, cal a dir que el wok confereix un sabor diferent als aliments. Si el volem fer servir per fregir, s’ha d’emprar molt calent, amb un xic d’oli (d’oliva, girasol, sèsam, coco,…) i amb una bona flama, removent constantment els aliments que hi aboquem, durant no gaire estona per mantenir un sabor el més fresc possible però, alhora, matisat per la flama. Les receptes que s’hi poden fer són inabastables i cada cultura asiàtica té les seves, com el Pad Thai que també podeu consultar en aquest modest compendi. Altres, són adaptacions occidentalitzades de plats que podríem trobar en qualsevulla d’aquestes regions, com el wok de verdures amb vedella i salsa de soja que teniu a continuació.
Ingredients per a 2 persones
½ pebrot verd tallat a tires fines
¼ pebrot vermell tallat a tires fines
½ ceba tendra en juliana
1 all a rodanxes fines
2 talls de carn de vedella prims tallats a tires
1 gotet de salsa de soja
Oli de sèsam (o d’oliva)
Preparació del wok de verdures amb vedella i salsa de soja
- Netejar el pebrot verd i vermell i tallar-lo a tires fines.
- Pelar la ceba tendra i tallar-la en juliana.
- Pelar l’all, treure-li el germinat de dins i tallar-lo a làmines fines.
- els talls de vedella a tires no gaire gruixudes.
- Posar oli de sèsam (o d’oliva) en un wok i saltar a foc viu el pebrot i la ceba durant 5 minuts.
- Afegir l’all i saltar 2 minuts més.
- Incorporar els talls de vedella i saltar 1 minut.
- Afegir la salsa de soja i deixar reduir uns segons, evitant que es redueixi del tot per tal que quedi una mica de salsa.
- En principi no cal salpebrar el wok de verdures amb vedella i salsa de soja perquè la mateixa salsa de soja sol portar sal. No obstant, es poden afegir espècies al gust per acabar de donar un toc al plat. En cas de fer-ho, afegir-les juntament amb la salsa de soja.
Si t’ha agradat la recepta del wok de verdures amb vedella i salsa de soja
potser t’agradarà també la recepta del tajine de xai amb prunes i ametlles. Anima’t a provar-la! 😉