Plàtan fregit amb mel i canyella
Desconec del cert l’origen d’aquest plat i la seva forma d’elaborar-lo primigènia. Acceptar la pròpia ignorància és el primer pas per avançar en qualsevol forma de coneixement. Són unes postres que se solen trobar als restaurants xinesos, motiu pel qual moltes persones les identifiquen com a tals. Així mateix, no és ni molt menys rar trobar-les també a les Canàries, illes on els britànics introduïren les plantacions de plataners durant el segle XIX i on, conseqüentment, es popularitzà l’ús d’aquest ingredient a la cuina.
Sigui una recepta xinesa o canària, l’objectiu final és compartit: fregir el plàtan i acompanyar-lo de mel. El que varia entre una i altra és la forma d’arrebossar-lo per fregir-lo després. En el primer cas, l’elaboració xinesa utilitza una tècnica d’arrebossat molt pròpia del continent asiàtic com és submergir els aliments en una barreja d’aigua i farina. El que també es coneix per tempura, barreja en la qual es pot substituir l’aigua per cervesa o aigua amb gas per exemple. En el segon cas, l’elaboració canària fa servir la tècnica d’arrebossat peninsular i mediterrània en la qual els aliments es passen per farina i, segons es vulgui, per ou després. Una tècnica que ens és molt més familiar i que trobem present es multitud de receptes de casa nostra.
Pel que respecta al plàtan fregit amb mel, crec que el resultat és més lleuger si s’utilitza un pasta de tempura a base d’aigua freda, farina i un xic de mel i, posteriorment, es fregeixen els trossos de plàtan per immersió en abundant oli de gira-sol, un oli més suau que el d’oliva i que no transmetrà cap sabor després de la cocció. Un cop retirat l’excés d’oli amb paper absorbent del plàtan fregit, només cal servir-lo, acompanyar-lo de mel per sobre i, si es vol, donar-li un toc especiat amb la canyella. Unes postres ben ràpides i fàcils d’elaborar que solen agradar a tothom, sobretot si se serveixen acompanyades d’una bola de gelat, per exemple, de nous de macadàmia.
Ingredients per a 1 persona
1 plàtan
½ got de farina
½ got d’aigua freda
1 c.s. de mel
Oli de gira-sol
ACOMPANYAMENT:
1 c.s. de mel
Canyella en pols
Opcional: gelat de vainilla amb nous de macadàmia
Preparació del plàtan fregit amb mel i canyella
- Pelar el plàtan, retirar-li les vetes que puguem i tallar-lo per la meitat longitudinalment.
- Posar la farina tamisada en un plat fons i anar-la barrejant poc a poc amb l’aigua ben freda.
- Incorporar la mel i acabar de mesclar bé.
- Arrebossar els dos trossos de plàtan i deixar-los dins de la mescla fins que els haguem de fregir.
- Escalfar oli de gira-sol abundant en una paella per tal de poder-hi submergir després els trossos de plàtan.
- Quan estigui ben calent, fregir els trossos de plàtan entre 30 i 60 segons per cada costat, vigilant que no se’ns torri massa.
- Retirar els trossos de plàtan fregit i deixar-los reposar a sobre de paper absorbent per tal de retirar l’excés d’oli.
- Disposar els dos trossos de plàtan en un plat, afegir-hi una mica de mel i canyella i, si es vol, acompanyar d’una bola de gelat de vainilla amb nous de macadàmia.
- plàtan fregit amb mel i canyella s’ha de servir calent, acabat de fer.
Si t’ha agradat la recepta del plàtan fregit amb mel i canyella
potser t’agradarà també la recepta de l’orxata casolana. Anima’t a provar-la! 😉