Fideus a la cassola
Seria una pena que receptes com aquesta acabessin desapareixent del receptari popular. Però, mirant al meu voltant, cada cop em costa més trobar restaurants i cases on se segueixin cuinant els fideus a la cassola, fet que, si més no, em fa pensar i, en el pitjor dels casos, em comença a preocupar. A diferència dels arrossos, els quals han anat guanyant reputació en els darrers anys, sembla com si els plats tradicionals elaborats amb fideus, com els fideus a la cassola, haguessin quedat arraconats i oblidats. I no acabo d’entendre el perquè, doncs la seva elaboració és pràcticament calcada a la de l’arròs i el seu sabor, com a mínim, igual de bo que qualsevol recepta elaborada amb l’esmentat cereal. Sigui per atzar o per algun motiu que s’escapa del meu intel·lecte, la realitat és que l’afició als fideus cuinats com solien fer tantes àvies d’aquesta terra, amb un bon sofregit de ceba, all, pebrot, tomàquet i pèsols i acompanyats d’una mica de tall com costella de porc, salsitxes, botifarra o conill, ha anat desapareixent lentament fins passar casi desapercebuda la seva absència en les cartes dels restaurants de cuina catalana (tradicional o moderna) i en els menús familiars de caps de setmana. Tal despropòsit encara es pot rectificar, motiu pel qual he volgut recuperar la recepta dels tradicionals fideus a la cassola que tants de nosaltres vam gaudir de petits. Ja veureu com, en tastar-los, afloraran records agradables i oblidats.
Ingredients per a 4 persones
400 g de fideus perla (amb forat)
1,5 l de brou (de carn, pollastre o verdures)
CARN:
400 g de costella de porc (2 ó 3 costelles) tallada a trossos
200 g de botifarra tallada a trossos
PEL SOFREGIT:
1 ceba gran picada
1 pebrot verd en macedònia (trossos petits)
2 tomàquets madurs pelats, sense llavors i en macedònia (trossos petits)
2 grans d’all picats
Opcional: 100 g de pèsols
½ c.s. de julivert picat
1 fulla petita de llorer
1 copeta de vi ranci (o conyac o una barreja dels dos)
Sal
Oli d’oliva verge extra
PER LA PICADA (OPCIONAL):
1 gra d’all
Unes fulles de julivert
3 brins de safrà
10 ametlles
Preparació dels fideus a la cassola
- Salpebrar la costella de porc.
- En una cassola de fang, o de ferro o alumini fos, rossejar bé la costella de porc i la botifarra amb oli d’oliva. Quan estiguin els trossos ben rossos i rostits, retirar i reservar per després.
- A la mateixa cassola, sofregir lentament la ceba picada ben fina. La part del sofregit dels fideus a la cassola és essencial i s’ha de fer lentament, sense presses i a foc baix.
- Quan la ceba comenci a estar ben daurada, afegir el pebrot verd i seguir sofregint a foc lent fins que també estigui ros.
- Afegir l’all picat (i els pèsols si en volem fer servir) i sofregir una estona més, uns 5-10 minuts.
- Incorporar el tomàquet pelat, sense llavors i tallat a trossos petits, el julivert picat, la fulla petita de llorer, salpebrar lleugerament i deixar reduir l’aigua del tomàquet fins obtenir un sofregit homogeni, consistent i concentrat. Si voleu corregir l’acidesa del tomàquet (no sempre és necessari), afegir una mica de sucre.
- Afegir la copeta de vi ranci (o conyac o barreja dels dos) i deixar reduir l’alcohol uns minuts. Aquest toc alcohòlic ens ajudarà a potenciar el gust del sofregit.
- Afegir de nou a la cassola la costella de porc i la botifarra que teníem reservades i remenar.
- Incorporar el brou, portar-lo a l’ebullició i coure 10 minuts amb el sofregit a foc lent. D’aquesta manera el gust del sofregit, el brou i la carn s’acabarà d’amalgamar.
- Afegir els fideus i coure’ls a foc viu fins que estiguin al dente (uns 7-10 minuts, en funció del tipus de fideu que feu servir i les indicacions del fabricant). És important que al finalitzar la cocció quedin sucosos, amb brou. Per tant, és convenient tenir-ne una mica més a mà per si se n’ha d’afegir. Tenir en compte també que, en apagar el foc, els fideus continuen absorbint brou. Millor apagar el foc quan encara estiguin una mica durs i deixar que s’acabin de fer amb el calor residual.
- Opcionalment, es pot afegir, una picada d’all, julivert, safrà i ametlles quan quedin un parell de minuts per acabar la cocció dels fideus a la cassola. Per fer-la, picar tots els elements en un morter i deixatar-la amb una mica de brou. Tot seguit, afegir-la als fideus i remenar.
- Apagar el foc, deixar reposar els fideus a la cassola un parell de minuts per assentar els sabors i servir immediatament. Si us espereu gaire estona, els fideus seguiran absorbint brou i us poden quedar passats.
Si t’ha agradat la recepta dels fideus a la cassola
potser t’agradarà també la recepta de l’arròs de muntanya. Anima’t a provar-la! 😉
Núria Ferré
24 maig, 2020 @ 13:38
Ahir vaig recordar dels fideus que la meva mare feia…
… vaig buscar la recepta a internet i vaig trobar la de vostè … exata com ella ho feia …
Moltes gràcies per compartir la seva experiència.
Una abraçada desde el Brasil.
Pau
25 maig, 2020 @ 10:17
Quina il·lusió sentir això Núria. Me n’alegro molt que t’hagi portat aquests records. Moltes gràcies pel comentari i per seguir el blog! Una forta abraçada!
Neus
29 gener, 2021 @ 18:44
Mentre llegia aquesta recepta anava assaborint-la mentalment. Així és com recorde els fideus a la cassola què menjava de petita. Demà mateix faré la recepta. Moltes gràcies.
Pau
31 gener, 2021 @ 09:10
Moltes gràcies pel comentari Neus! Espero que quedi molt bé la recepta i que et segueixi recordant aquells moments tan bonics. 🙂
Tobal
18 març, 2023 @ 13:00
Hola fa uns messos que vaig buscar la recepta de fideus a la cassola perque era un dels plats preferits per el meu pare, ara te demencia i no menja gaire i qian els gaig veig que disfruta molt menjant’els
Pau
19 març, 2023 @ 17:42
Moltes gràcies per compartir-ho. Són malalties complicades per tot el que impliquen i si a través del menjar podem alleugerir-les, encara que sigui una mica, doncs benvingut sigui. Molts ànims i una forta abraçada!
Glòria
27 febrer, 2023 @ 05:57
Mai havia fet fideus a la cassola, i aquest cap de setmana s’han donat una sèrie de casualitats que m’han portat a fer-los amb la teva recepta. ESPECTACULARS!!! He seguit fil per randa tots els passos i no ha fallat. Hem gaudit tant que costava dir prou. Tinc claríssim que a partir d’ara aquesta serà una de les meves receptes de capçalera i que la repetiré ben aviat! Gràcies per compartir-la!
Pau
27 febrer, 2023 @ 14:50
Moltíssimes gràcies pel comentari Glòria. Em fa molta il·lusió llegir les teves paraules i saber que vau quedar totes contentes amb els fideus. Són receptes de tota la vida, no gaire complicades de fer i d’allò més bones! 🙂