recepta-tabule-del-magreb

 

Quan un plat esdevé popular i entra a les cuines de les cases, sovint succeeix un fenomen d’assimilació curiós mitjançant el qual la recepta original poc a poc es va adaptant a les preferències familiars. No és un fenomen local ni aïllat, sinó que es dona arreu. A casa nostra en tenim molts exemples que no cal nombrar ara per no desviar-nos de l’objectiu d’aquestes línies. Prova d’aquesta internacionalització del fenomen és el tabulé, una recepta síria i libanesa que fins i tot ha transcendit els seus límits geogràfics i ha arribat fins al Marroc mateix.

 

La concepció del plat és força similar: una amanida a base de bulgur (Síria i Líban) o cuscús (Magreb) acompanyada de tomàquet, ceba, julivert, a vegades menta o enciam i condimentada amb oli d’oliva, suc de llimona i sal. Fins aquí res a dir. El dilema arriba a l’hora de combinar els ingredients i decidir les justes proporcions de cadascun d’ells. Un joc de combinatòria amb multitud de resultats possibles, tots ells excel·lents, que reflexa les possibilitats del plat i, perquè no dir-ho, les preferències familiars i, fins i tot, geogràfiques. De receptes de tabulé n’hi ha un munt. L’important és tenir present com hi juga cada ingredient i, a partir d’aquí, trobar aquella que més ens agradi.

 

Ingredients per a 2 persones

80 g de cuscús (o bulgur)
2 tomàquets mitjans
1 ceba tendra
½ llimona
3 c.s. de julivert picat
1 c.s. de menta
3 c.s. d’oli d’oliva verge extra
Sal
(c.s.: cullerada sopera)Preparació del tabulé del Magreb

  1. Preparar el cuscús (o bulgur) seguint les indicacions del fabricant. Normalment recomanen posar entre 1 mida i 1 mida i mitja d’aigua per cada mida de cuscús. Escalfar l’aigua amb una mica de sal. Quan comenci a bullir, apagar el foc, incorporar el cuscús (o bulgur), remenar i deixar-lo reposar 5-10 minuts. Passat aquest temps, separar-lo amb l’ajuda d’una forquilla i deixar-lo refredar.
  2. Mentrestant, fer una creu amb el ganivet a la part inferior dels tomàquets, escaldar-los amb aigua bullint uns segons, submergir-los immediatament en aigua freda i, tot seguit, pelar-los. Retirar-los les llavors i tallar-los a trossets.
  3. Pelar i tallar la ceba tendra a trossets petits.
  4. Netejar el julivert i la menta amb aigua, assecar-los i picar-los ben fins amb el ganivet.
  5. En un bol, barrejar el tomàquet, la ceba tendra, el julivert i la menta. Incorporar el cuscús (o bulgur) i mesclar. Afegir l’oli d’oliva verge extra, el suc de la llimona i un xic de sal.
  6. Mesclar bé el tabulé (també dit tabboulé o tabbouleh) i servir a temperatura ambient o un pèl fred.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Tabulé del Magreb
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)