Braons de xai rostits
La carn de xai, o corder com dirien en terres lleidatanes, és d’aquelles que o agrada molt o no agrada gens. Té un gust molt marcat i és fàcil que, de seguida, faci enrere als paladars més fins i primmirats poc avesats a sensacions intenses. Per aquells qui han conviscut a prop de les ovelles i guarden el record olfactiu de l’estable on fan vida i la seva llana, a voltes menjar-se un tros de carn que xaiegi és com endinsar-se al bell mig del ramat d’ovelles fins al punt de convertir-se gairebé en una d’elles. Poques carns aconsegueixen transportar-nos d’aquesta manera, de forma directa i descarada, a la realitat animal. Indiscutiblement, és un fet que no deixa indiferent a ningú i remou les nostres consciències. O ens agrada molt la carn de xai, o la detestem. No hi ha volta de full.
Gràcies a la cuina, podem suavitzar la visceralitat d’aquesta dicotomia mitjançant tècniques de cocció que ens ajudin a matisar i perfumar el sabor de la carn de xai. El rostit a la cassola és una d’elles. El sofregit inicial de ceba, all i tomàquet, pilar fonamentalíssim de la cuina catalana, aporta el matís vegetal imprescindible que complementa a la perfecció qualsevol carn. Les herbes aromàtiques com el romaní, la farigola, el llorer o la sajolida, fan honor al seu nom i omplen la cassola d’un perfum mediterrani que s’infiltra en la carn lentament a mesura que avança la cocció. I els alcohols amb els que es banya la carn, vi ranci o brandi segons el gust de cadascú, acaben de donar el toc essencial i final al rostit. Tot plegat, juntament amb una cocció perllongada i pacient, ajuda a entendrir la carn de xai i dotar-la de nous matisos gustatius. El xai ja no xaieja tant i guanya adeptes només sentir l’olor del rostit que surt de la cassola.
Ingredients per a 4 persones
4 braons de xai
2 cebes mitjanes tallades en juliana
2 tomàquets de pera grans pelats, sense llavors i tallats en macedònia
2 grans d’all laminats
1 cabeça d’alls sencera
200 ml de brandi (o vi ranci o conyac)
200 ml de brou de pollastre
1 bouquet garni o herbes aromàtiques al gust (llorer, romaní, farigola, orenga, sajolida…)
Pebre negre
Sal
Oli d’oliva verge extra (o llard)
Preparació dels braons de xai rostits
- Aquesta recepta queda millor si es fa d’un dia per l’altre.
- Salpebrar els braons de xai i enrossir-los en una cassola amb oli d’oliva o llard durant uns minuts per cada costat. Quan hagin agafat color, treure’ls de la cassola i reservar.
- A la mateixa cassola, afegir una mica més d’oli o llard si fes falta i sofregir la ceba a foc lent fins enrossir lleugerament, uns 10 minuts aproximadament.
- Incorporar els grans d’all laminats i seguir sofregint uns minuts més.
- Mentre es fa el sofregit, escaldar i pelar els tomàquets, retirar-los les llavors i tallar-los en macedònia (dauets de 5×5 mm).
- Incorporar el tomàquet i les herbes aromàtiques al sofregit, salpebrar i coure entre 5 i 10 minuts a foc lent, sense deixar que es redueixi massa el tomàquet. Si es vol, es pot afegir una mica de sucre per corregir l’acidesa del tomàquet, encara que no és necessari.
- Incorporar de nou els braons, la cabeça d’alls sencera, una mica de brandi i brou de pollastre i deixar fer xup xup a foc mig-lent amb la cassola mig tapada entre 1 i 1,5 hores. De tant en tant, quan veiem que s’hagi reduït tot l’alcohol i el brou, afegir-ne una mica més fins acabar-lo. Passada l’1 – 1,5 hores de cocció, ha de quedar una mica de suc del rostit (no pot quedar completament sec).
- Passat aquest temps, apagar el foc i deixar reposar els braons de xai rostits tota una nit, a temperatura ambient si no fa massa calor. D’aquesta manera s’assentaran els sucs interiors de la carn i quedaran els braons de xai rostits més saborosos.
Si t’ha agradat la recepta dels braons de xai rostits
potser t’agradarà també la recepta de les galtes de porc a la cervesa. Anima’t a provar-la! 😉
Joan mitjans
13 març, 2019 @ 12:19
Molt bé i amb poca feina ha quedat boníssim
Pau
14 març, 2019 @ 09:58
Fantàstic Joan! És un plat que queda molt bé i per sort és fàcil de fer. Una abraçada! 🙂
miquel baixench
26 juny, 2020 @ 14:01
Miquel de Cubelles. Primer de tot no vull deixar de felicitar-vos per donar-nos tan bons consells.Han quedat bonisims,Dema amb venen la colla(Fills i nets) i quedu com un senyor.
Pau
26 juny, 2020 @ 16:04
Moltes gràcies pel comentari Miquel!! Celebro que hagi quedat tan bé. Segur que alguna cosa tu també hauràs tingut a veure. Una forta abraçada! 🙂