Pollastre amb gambes
Mar i muntanya, Mediterrània i Pirineus, una unió mengívola que els catalans han sabut materialitzar d’allò més bé en plats com el pollastre amb gambes (o escamarlans o llagosta). Carn del mar i carn de la muntanya guisades conjuntament amb un sofregit lleuger de ceba, all i tomàquet i la tradicional picada catalana, afegida sempre al final de la cocció, elaborada amb fruits secs, pa torrat, uns brins de safrà i, en aquest cas, tal manera com si fos un guisat de caça, un xic de xocolata a la pedra. Per molts, una extravagància gastronòmica a priori que deixa de ser-ho en començar a ensumar la flaire que deixa anar aquest guisat mentre es va fent. La cuina queda plena d’una aroma agradable i peculiar, una estranya mescla de guisat de pollastre per una banda, i la inconfusible aroma dels crustacis per l’altra, que s’inhala alhora creant i reproduint un èxtasi doble dins les nostres foses nasals. El mar i la muntanya queden units aromàticament i harmònica en una simfonia d’aromes excelsa. L’èxtasi no acaba aquí i, per aquells que encara dubten que ambdós mons puguin conjugar tan bé, l’estocada final els arriba en mullar-se els llavis amb el primer tros de pollastre amb gambes (o llagosta). En fer-ho, descobreixen una nova dimensió gastronòmica que els reconforta els sentits, aquella resultat d’unir el mar i la muntanya i que poques cuines han sabut conjugar tan bé com la catalana. El llistat de receptes no en deixa cap mena de dubte, des de les mandonguilles amb calamars o sèpia, els calamars farcits de carn, l’arròs mar i muntanya o el pollastre amb gambes, escamarlans o llagosta. Totes elles receptes que us faran volar la imaginació i endinsar-vos en l’extraordinari món de sabors que floreixen en unir mar i muntanya.
Ingredients per a 4 persones
1 pollastre d’uns 2 kg tallat a dotzens
12 gambes vermelles grans
1 l de brou de pollastre (o 500 ml de brou i 500 ml de fumet de peix)
Oli d’oliva verge extra
2 c.s. de llard
SOFREGIT:
2 cebes mitjanes picades
2 grans d’all picats
2 tomàquets de pera pelats, sense llavors i en macedònia
1 gotet de vi ranci
1 gotet d’anís
HERBES, ESPÈCIES I CONDIMENTS:
1 buquet garni
Sal
Pebre negre
PER LA PICADA:
5 brins de safrà
30 g de xocolata a la pedra ratllada
25 g d’ametlles torrades pelades
25 g d’avellanes torrades pelades
1 llesca de pa torrat
Opcional: 1 tros de pell de taronja seca molt petit
c.s.: cullerada sopera
Preparació del pollastre amb gambes
- Aquesta recepta queda millor si es fa d’un dia per l’altre
- Salpebrar els trossos de pollastre.
- En una cassola prou gran, escalfar un raig d’oli amb el llard i daurar els trossos de pollastre a foc viu. Quan estiguin ben enrossits, retirar i reservar.
- Tallar les antenes de les gambes per evitar que es cremin a la cassola i saltar-les a la mateixa cassola un parell de minuts. Reservar.
- Al mateix oli, sofregir la ceba picada a foc lent fins que estigui rossa.
- Incorporar l’all picat i sofregir uns minuts.
- Afegir el tomàquet de pera pelat, sense llavors i tallat a trossos petits i el buquet garni i coure fins que s’hagi evaporat l’aigua que portava.
- Incorporar el vi ranci i l’anís a la cassola i deixar evaporar l’alcohol uns minuts. Només s’ha de reduir la meitat. Vigilar no reduir en excés.
- Afegir de nou els trossos de pollastre, brou de pollastre fins cobrir-ho tot (aproximadament 1 litre) i coure 20 minuts a foc mig sense tapar la cassola.
- Mentrestant, fer la picada amb tots els ingredients d’aquesta. Deixatar-la amb una mica de brou de la cassola i afegir-la passats els 20 minuts.
- Coure 5 minuts més i afegir les gambes que teníem reservades. Remenar suaument per evitar trencar els caps de les gambes.
- Coure-ho tot plegat 5 minuts més.
- Apagar el foc i deixar reposar el pollastre amb gambes una estona per assentar els sabors. Com qualsevol rostit, quedarà millor si es fa d’un dia per l’altre.
Si t’ha agradat la recepta del pollastre amb gambes
potser t’agradarà també la recepta del pollastre amb escamarlans. Anima’t a provar-la! 😉
Eduard Nicolás Tronchoni
2 novembre, 2018 @ 16:14
Muchas gracias por tan buena receta, ESPECTACULAR!!
Sólo una consideración: los tiempos de cocción dependen del tipo i tamaño del Pollo, en mi caso usé dos
pollos de corral de 2 kg. y tuve que añadir caldo y fumet para tener un final “feliz”.
Nada más a añadir, mis comensales comieron y mojaron pan hasta acabar con la cazuela.
Pau
4 novembre, 2018 @ 14:03
Muchas gracias por el comentario Eduard! Como bien dices, los tiempos de cocción dependen de las cantidades que usemos, el tipo de cazuela, la intensidad del fuego e incuso del tipo de pollo (no es lo mismo un pollo pequeño normal que un pollo de corral o ecológico). Si los comensales quedaron contentos, me doy por satisfecho! 🙂
Fátima Torrens martorell
13 abril, 2019 @ 14:50
Boníssim. Gràcies per la recepta.
Pau
14 abril, 2019 @ 21:02
Gràcies a tu pel comentari i per seguir el Blog Fátima! Una forta abraçada!