Pollastre farcit de Nadal
Afortunadament, moltes llars catalanes segueixen mantenint la tradició popular de menjar el dia de Nadal la deliciosa escudella i carn d’olla de primer, el pollastre farcit de segon i, per si no fos prou, les neules i torrons de postres. Tot ben regat amb un bon cava o vi per tal de facilitar la contínua ingesta de les esmentades viandes. La forma de preparar aquestes receptes s’ha anat transmeten de generació a generació fins al punt de què probablement no trobaríem dues receptes iguals per molt que ens hi esforcéssim. Cada família ha anat adaptant al llarg del temps els ingredients, les proporcions, els temps de cocció i la tècnica emprada segons els resultats aconseguits, el criteri personal i, sobretot, la valoració dels comensals, els quals cada 25 de desembre emeten un veredicte sobre els plats presentats a taula. Un veredicte, tot s’ha de dir, sospitós d’estar esbiaixat tractant-se d’una data tan assenyalada i la bona predisposició de tothom.
Sigui com sigui, també pot resultar interessant tenir a l’abast altres receptes similars per tal de poder comparar-les, agafar idees i, qui sap, potser millorar i tot la preuada recepta familiar. De la mateixa manera, aquestes receptes són una guia excel·lent per aquells que s’iniciïn en l’àpat nadalenc, mancats d’una tradició pròpia però decidits a encetar-ne una.
El pollastre farcit de Nadal és incommensurable. Grandiós, excels. Pocs records palatals persisteixen tan a la memòria com aquest plat. Sorprenentment, quan s’elabora fora de la data assenyalada ja no té el mateix sabor. Fet curiós. El pollastre farcit de Nadal és únic i no hi ha cap pollastre farcit que se li assembli ni s’apropi en sabor. Encara que fem servir els mateixos ingredients i la mateixa tècnica: un farcit abundant a base de prunes, orellanes, salsitxa, cansalada, pinyons, vi ranci, brandi (o conyac) i herbes i una cocció prolongada al forn acompanyada de ceba, all, llorer, canyella, més alcohols i, per suposat, més farcit. El toc final el podem donar amb la tòfona negra, trufant el pollastre tal com s’explica a la recepta o barrejant la tòfona laminada amb el farcit. Una recepta, a priori, gens complicada que, tot i que també s’elabori fora de la data assenyalada, només assoleix la plenitud gastronòmica quan s’elabora precisament per Nadal.
Ingredients per a 6-8 persones
1 pollastre de pagès d’uns 4 kg
3 cebes en juliana
2 cabeces d’all senceres
2 branquetes de canyella
4 fulles de llorer
150 ml brandi (o conyac)
150 ml vi ranci
1 tòfona d’uns 20 g
Sal
Pebre negre
Llard
PEL FARCIT:
300 g salsitxes a daus
200 g cansalada a daus
Un raig de brandi (o conyac)
Un raig de vi ranci
75 g prunes amb pinyol
75 g d’orellanes de préssec
75 g d’orellanes d’albercoc
75 g de pinyons
Opcional: pinya o poma reineta a daus
1 farcell d’herbes
Sal
Pebre negre
Oli d’oliva verge extra
Llard
Preparació del pollastre farcit de Nadal
- Aquesta recepta queda millor si es fa d’un dia per l’altre.
- El primer que s’ha de fer és trufar el pollastre el dia anterior i deixar-lo reposar amb la tòfona tota una nit a la nevera. Per fer-ho, netejar bé la tòfona per treure-li tota la sorra, laminar-la i posar les làmines de tòfona entre la pell del pollastre i la carn. Aquest procés s’ha de fer poc a poc i amb molta cura per evitar que es desenganxi tota la pell. Només cal aixecar amb una mà i amb molta cura la pell del pollastre que hi ha damunt del pit i, amb l’altre mà, anar dipositant les làmines de tòfona sobre la carn. Una altra opció, alternativa o complementària a la mencionada, és barrejar la tòfona laminada amb el farcit.
- Al dia següent, ja es pot començar a preparar el pollastre farcit de Nadal. Anar pre-escalfant el forn a 180 ºC (amb la part de dalt i baix enceses).
- En una paella amb oli i llard a parts iguals, fregir la salsitxa i la cansalada tallades a trossets petits.
- Quan estan a mig fer, tirar un raig de vi ranci i brandi i deixar reduir. Reservar.
- un bol, posar tots els ingredients del farcit, la salsitxa i la cansalada amb el seu suc i mesclar bé. Salpebrar lleugerament.
- Posar dins del pollastre la meitat del farcit aproximadament (el que hi càpiga) juntament amb el farcell d’herbes.
- Cosir el pollastre per evitar que surti el farcit quan el coguem al forn.
- Untar amb llard el pollastre farcit de Nadal, salpebrar per fora i posar-lo amb els pits amunt en una font per anar al forn prou alta també untada amb llard.
- Coure al forn durant 60 minuts a 180 ºC.
- Passat aquest temps, donar la volta al pollastre i afegir un got de brandi i un got de vi ranci. Coure 45 minuts més. De tant en tant, obrir el forn i tirar els sucs de cocció per sobre del pollastre farcit de Nadal (ho podeu fer amb una cullera o amb un estri adequat per a aquest fi). Si tenim aquest estri, normalment també porten un accessori per injectar els sucs de cocció a l’interior. Si ho feu, quedarà molt més gustós.
- Passat aquest temps, tornar a donar la volta al pollastre (ha de quedar amb els pits amunt), afegir la ceba, les cabeces d’all, el llorer i la canyella per voltant del pollastre farcit de Nadal i coure 45 minuts més. Com abans, anar tirant el suc per sobre de tant en tant i, si podem, injectant-lo a dins. Vigilar que la ceba no es cremi. Si veieu que la ceba es fa de seguida, baixeu una mica la temperatura del forn i poseu un gotet d’aigua o brou de pollastre per allargar la cocció.
- Passats els 45 minuts, afegir la resta del farcit que hagi sobrat pel voltant del pollastre farcit de Nadal i coure 10 minuts més.
- Apagar el forn, deixar la porta mig oberta i deixar reposar el pollastre farcit de Nadal d’un dia per l’altre. D’aquesta manera s’assentaran els sabors, el pollastre reabsorbirà els sucs de la cocció i quedarà molt més gustós i tendre.
Si t’ha agradat la recepta del pollastre farcit de Nadal
potser t’agradarà també la recepta de l’escudella i carn d’olla. Anima’t a provar-la! 😉