Escudella i carn d’olla
Hi ha pocs plats que s’identifiquin tant amb la cultura gastronòmica d’un indret com els bullits a base de carns diverses, verdures i llegums. Tal és el cas de l’escudella i carn d’olla, bullit tradicional català per excel·lència, com corroborava el nostre apreciat Manuel Vázquez Montalbán al seu Art de Menjar a Catalunya, germà de tants i tants bullits de la resta de la península Ibèrica o Europa Occidental com són el cocido madrileño, l’asturià, el bullit mallorquí, el pot-au-feu francès o el bollito italià. Tots els plats tenen un denominador comú: la cocció prolongada en aigua de carn acompanyada de verdures i, en alguns casos, llegums. La diferència rau, doncs, en l’ús d’unes o altres carns, verdures i llegums, fet que aporta, afortunadament, la singularitat indispensable i indestriable de cada cultura gastronòmica.
Malgrat tot, és una llàstima que un plat tan cabdal de la nostra gastronomia i tan consumit en el passat – recordem que abans es consumia pràcticament a diari en moltes llars – hagi reduït la seva presència en els menús catalans a, pràcticament, un cop a l’any, el 25 de desembre, dia de Nadal i diada nacional de l’Escudella i Carn d’Olla catalana. Probablement hi ha pocs plats que reflecteixin tan bé el pas del temps i l’economia domèstica com aquest, donat que necessita ben bé 4 hores de cocció i no escatimar en les carns emprades. Sigui per un motiu o per un altre, la realitat és que l’elaboració d’aquesta preuada menja, sobretot en les nostres llars, s’ha anat reduint paulatinament gairebé fins a la seva extinció, deixant només la seva presència en forma anecdòtica pel dia de Nadal com a epitafi vivent d’un plat extraordinari i tan arrelat des de sempre a la terra catalana. És potser que, per aquest motiu, cuinar escudella i carn d’olla fora de la data assenyalada omple la casa d’aromes i reminiscències nadalenques, un record benvingut que evoca trobades familiars i desperta en tots nosaltres una certa melancolia. Només per això, val la pena recuperar l’escudella i carn d’olla i treure-la de la marginalitat en la que es troba reclosa actualment per tal que torni a formar part del nostre receptari habitual.
Ingredients per a 8 persones
PEL BROU I LA CARN D’OLLA:
½ gallina
200 g de conill o jarret de vedella
200 g de costella o cua de vedella
1 os del genoll de vedella
1 braó de xai (o un tros del coll)
200 g de cansalada viada del coll
1 tros de morro de porc
1 peu de porc
1 os de l’espinada de porc
1 os de pernil
1 bola de sagí de porc enfarinada (uns 10 g)
1 botifarra blanca
1 botifarra negra
1 porro
1 branca d’api
1 xirivia
1 nap
¼ col verda o d’olla
2 pastanagues mitjanes
2 patates mitjanes
200 g de cigrons (s’han de posar en remull 1 dia abans)
6 litres d’aigua mineral natural
Sal
PER LES PILOTES DE CARN:
250 g de carn de vedella picada
250 g de carn de porc picada
30 g de pinyons
1 ou
30 g pa ratllat
2 c.s. de julivert picat
Sal
Pebre negre
Farina
Opcional: 100 g de cansalada
PASTA:
400 g de galets grans
Preparació de l’escudella i carn d’olla
- Netejar i tallar a trossos grans (per poder-los retirar-bé després) el porro i l’api. Pelar i tallar a trossos grans el nap i la xirivia. Pelar les pastanagues i deixar-les senceres.
- En una olla ben gran (de 10 litres és just, idealment de 12 o més litres de capacitat), posar-hi la gallina, el conill (o jarret), la costella i l’os del genoll de vedella, el braó de xai, la cansalada viada del coll, el morro, peu i l’espinada de porc, l’os de pernil i la bola de sagí de porc. Afegir també el porro, l’api, el nap, la xirivia, les pastanagues i els cigrons (posats en una bosseta perquè després els puguem separar fàcilment). Cobrir amb aigua mineral natural procurant no omplir l’olla fins dalt perquè després haurem d’afegir més coses.
- Portar a ebullició a foc mig i anar retirant l’escuma de tant en tant (l’escuma són impureses que deixa anar la carn, proteïnes coagulades que poden aportar un toc ranci indesitjable a l’escudella i carn d’olla).
- Posar l’olla al fogó petit, amb el foc al mínim, i coure amb l’olla gairebé tapada, però no del tot, durant 3 hores.
- Mentrestant, preparar les pilotes de carn. Posar en un bol la carn picada de vedella i porc amb els pinyons, l’ou, el pa ratllat (o molla de pa) i l’all i julivert picats. Salpebrar i amassar fins aconseguir una pasta homogènia. Fer pilotes d’uns 80 grams i enfarinar-les lleugerament.
- Passades les 3 hores, afegir a l’olla la col, les patates sense pell, les pilotes i les botifarres i bullir ½ hora més.
- Passat aquest temps, ja podem apagar el foc i deixar-hi a dins les carns, verdures i cigrons.
- Abans de servir l’escudella i carn d’olla, escalfar de nou l’olla amb tot el contingut a dins.
- Per coure els galets, colar part del brou en una altra olla (amb un colador xinès o normal), rectificar el punt de sal si fos necessari i bullir-hi els galets seguint les indicacions del productor.
- Servir l’escudella calenta i, en una safata a part, la carn d’olla, les pilotes, les verdures i els cigrons.
Si t’ha agradat la recepta de l’escudella i carn d’olla
potser t’agradarà també la recepta del brou de pollastre. Anima’t a provar-la! 😉