Melmelada de móres
Quan arriben els últims dies d’agost, sovint ens agafa una compressible malenconia per la fi de les vacances. La llum del dia ja comença a ser diferent, les hores de sol minven i les converses giren al voltant de les vivències estivals passades, com si fossin un record llunyà però ben viu dins nostre, com si ja presagiéssim la seva fi i ens en comencéssim a acomiadar d’elles fins l’any següent. Per sort, la fi de l’estiu i les tan esperades vacances també ens porta un fruit vermell sofert de collir, però deliciós: les móres. Sembla com si estiguessin fetes per compensar aquest sentiment de melangia que ens abriga, per demostrar-nos que la fi de l’estiu també porta fruits que, si sabem conservar-los adequadament, ens poden ajudar a arribar a la propera canícula. La melmelada de móres és potser la millor forma de conservar-les i, probablement i al meu gust, d’assaborir-les. Només cal coure-les amb sucre, una mica de poma per donar-los consistència i suc de llimona, l’àcid del qual ajudarà a la seva conservació. Feta la melmelada de móres, ja es pot envasar en pots, fer-los el bany maria i cap a l’armari fins que en torneu a collir l’any següent, quan us torni a encongir aquell sentiment nostàlgic propi de la fi de l’estiu i les vacances.
Ingredients per a 7 pots de 175 ml
1 kg de móres
2 pomes Golden
500 g de sucre
1 llimona
100 ml d’aigua mineral natural
Preparació de la melmelada de móres
- Pelar les pomes, retirar-los el cor i tallar-les a quarts.
- Posar els trossos de poma en una olla juntament amb l’aigua i les móres i fer-ho bullir fins que les pomes estiguin toves, aproximadament durant 30 minuts.
- Apagar el foc, triturar amb la batedora elèctrica i passar pel passapurés per la malla més fina per tal que no quedin llavors.
- Tornar-ho a posar a l’olla, portar-ho a l’ebullició, afegir el sucre i el suc de la llimona i fer-ho bullir a foc lent durant 30 minuts o fins obtenir la textura desitjada, remenant sovint i amb l’olla mig tapada.
- Apagar el foc, posar la melmelada de móres calenta en pots esterilitzats (per esterilitzar-los cal bullir-los prèviament amb aigua uns minuts i deixar-los assecar bé) i tancar-los immediatament.
- Per conservar la melmelada de móres més temps es poden fer dues coses. Si la voleu conservar poc temps (pocs mesos), un cop tancats els pots posar-los cap per avall durant unes hores. D’aquesta manera s’escaparà part de l’aire de l’interior i faran una mena de buit. Si en canvi voleu conservar la melmelada de móres més temps, podeu esterilitzar els pots al bany maria. Només cal posar aigua en una olla ampla i alta, submergir els pots i fer-ho bullir a foc lent durant 20 minuts. Passat aquest temps, retirar els pots, deixar-los refredar a temperatura ambient i guardar-los.
Si t’ha agradat la recepta de la melmelada de móres
potser t’agradarà també la recepta del melmelada de figues. Anima’t a provar-la! 😉