Melmelada de préssec
La melmelada és una d’aquelles coses que m’agrada especialment fer jo mateix. Poder triar la fruita, decidir la quantitat de sucre que hi vull posar, afegir-hi alguna espècia o ingredient addicional que li doni un toc diferent, cuinar-la lentament fins assolir la textura que més m’agradi,… No té gaire secret i amb una mica de pràctica es pot dominar la tècnica de seguida. I el resultat és substancialment millor que qualsevol melmelada que pugueu comprar en un supermercat. Sempre en podeu comprar d’artesanes, molt bones i semblants a les que podeu fer vosaltres mateixos, però ja costen uns euros i, per poc temps que tingueu, segur que passareu una bona estona elaborant-les a casa i les assaborireu més. Una amb les que recomano començar és la melmelada de préssec, deliciosa i poc arriscada, ja que us serà relativament fàcil veure quan la melmelada ha assolit la textura necessària. Pot semblar trivial però no ho és. Precipitar-se i apagar el foc abans d’hora pot suposar obtenir una melmelada massa fluida. Pel contrari, deixar-la coure massa pot resultar en una massa sòlida i difícil d’estendre damunt d’una torrada. Segons amb quines fruites es faci la melmelada, saber quan ha assolit la textura adequada pot ser un pèl difícil, sobretot si és dels primers cops que l’elaborem. Afortunadament, amb la melmelada de préssec ho tindreu més fàcil i probablement no us equivocareu gaire quan decidiu apagar el foc.
Ingredients per a 6 pots de 350 ml
2 kg de préssecs de vinya
700 g de sucre de canya integral
1 branca de canyella
2 claus d’olor
La pell de 2 llimones
Preparació de la melmelada de préssec
- Netejar els préssecs amb aigua i fregar-los entre ells per treure’ls la pelussa.
- Tallar els préssecs a trossos, retirar el pinyol i deixar-los macerar amb el sucre (un 35% del pes net del préssec) durant 2 hores. A diferència d’altres fruites, si els deixem macerar gaire més estona s’oxidaran ràpidament i adquiriran un color negrós que no ens interessa.
- Passades les 2 hores, posar els préssecs macerats amb el sucre en una olla gran i coure’ls entre 15 i 30 minuts fins que estiguin tous.
- Retirar els trossos de préssec i deixar el suc resultant dins l’olla.
- Passar els trossos de préssec pel passapurés amb el filtre més gran que tingueu. Ja va bé que no quedi molt fi. Reservar.
- Posar la branca de canyella, els claus d’olor i la pell de les llimones a l’olla on teníem el suc i reduir durant 15 minuts.
- Tot seguit, afegir el puré de préssec que hem obtingut en passar els trossos de préssec pel passapurés al suc anterior i coure durant 15 minuts més o fins obtenir la textura desitjada.
- Apagar el foc, retirar la pell de les llimones, la canyella, els claus d’olor i, si n’hi hagués, l’escuma de la superfície.
- Posar la melmelada de préssec calenta en pots esterilitzats (per esterilitzar-los cal bullir-los prèviament amb aigua uns minuts i deixar-los assecar bé) i tancar-los immediatament.
- Per conservar la melmelada de préssec més temps es poden fer dues coses. Si la voleu conservar poc temps (pocs mesos), un cop tancats els pots posar-los cap per avall durant unes hores. D’aquesta manera s’escaparà part de l’aire de l’interior i faran una mena de buit. Si en canvi voleu conservar la melmelada de préssec més temps, podeu esterilitzar els pots al bany maria. Només cal posar aigua en una olla ampla i alta, submergir els pots i fer-ho bullir a foc lent durant 20 minuts. Passat aquest temps, retirar els pots, deixar-los refredar a temperatura ambient i guardar-los.
Si t’ha agradat la recepta de la melmelada de préssec
potser t’agradarà també la recepta de la melmelada de móres. Anima’t a provar-la! 😉
Anna maria
7 octubre, 2018 @ 10:43
M’encantan aquestas receptes perque son facils y ben explicades
Pau
8 octubre, 2018 @ 09:57
Moltes gràcies pel comentari Anna Maria! Intento explicar-les perquè us surtin bé a casa. 🙂 Una abraçada!