recepta-panellets

 

La cultura dels pobles sovint es tradueix en trets gastronòmics diferencials que ens permeten endevinar en quin indret del món ens trobem tant sols tastant alguns dels seus plats més característics. Aquest fet diferencial és especialment acusat en el cas de la cuina dels dolços i postres associats a les festivitats d’arreu, unes menges que han aconseguit perllongar-se en el temps i han acabat arrelant amb força als territoris on les han vist néixer. És curiós com cada poble ha sabut trobar en aquestes representacions gastronòmico-culturals una manera de reivindicar-se i reafirmar-se, promovent la seva perpetuïtat de generació en generació al mateix temps que s’han acabat convertint en el motiu en sí de la pròpia celebració, arraconant a un costat (i en alguns casos esborrant completament) el significat original de la celebració per la qual s’havien creat.

 

Tal és el cas dels panellets, dolç típic que moltes famílies elaboren a Catalunya, el País Valencià i en alguns indrets de les Illes Balears per celebrar la festivitat de Tots Sants. Encara que l’origen d’aquest costum no queda prou clar, els entesos coincideixen en afirmar que prové d’una antiga tradició de portar panets petits a l’Església o a les tombes dels difunts cada 1 de novembre, festivitat catòlica dedicada al record dels difunts. D’aquesta tradició de portar panets o dolços petits en queda ben poc avui en dia, però el costum d’elaborar els panellets segueix ben viu. Tan viu que per moltes famílies el dia de Tots Sants s’ha convertit en sinònim de panellets i festa en família, associant irremeiablement i indefinida els dos conceptes i oblidant completament el significat original de la pròpia festivitat.

 
 

Ingredients per a uns 50-60 panellets

PEL MASSAPÀ:

500 g d’ametlla en pols

500 g de sucre llustre (millor si trobeu el sucre en pols sense midó ni fècula de patata). També es pot posar una mica menys de sucre i augmentar la quantitat d’ametlla en pols si no voleu que siguin tan dolços, per exemple 550 ametlla – 450 sucre o 600 ametlla – 400 sucre.

1 ou i una mica d’aigua si fos necessari per acabar de compactar el massapà (també es pot substituir per només 1 clara d’ou, 1 patata o moniato petit bullit o posar només aigua)

Un polsim de sal per ressaltar el gust dolç

 
PER FER ELS PANELLETS:

NOTA: S’ha de fer servir més o menys quantitat de cada cosa en funció del nombre de panellets de cada tipus que es vulguin fer.

Panellets de pinyons: 100 g de pinyons + 1 ou batut + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

Panellets de ametlla: 100 g d’ametlla granulada + 1 ou batut + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

Panellets de coco: 50 g de coco ratllat + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

Panellets de xocolata: 2 c.p. de cacau 100% en pols + 50 g cobertura de xocolata negra mínim 70% desfeta al bany maria + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

Panellets de cafè: 2 c.p. de cafè mòlt + 1 c.p. de cafè líquid + 200 g de massapà + sucre llustre per enfarinar-los (surten uns 12 panellets)

Panellets de llimona: la pela d’una llimona ratllada fina + 1 c.p. de suc de llimona + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

Panellets de taronja: la pela d’una taronja ratllada fina + 1 c.p. de suc de taronja + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

Panellets de mandarina: la pela d’una mandarina ratllada fina + 1 c.p. de suc de mandarina + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

Panellets de codonyat: 100 g de codonyat + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)

1 ó 2 rovells d’ou per pintar els panellets de pinyons, ametlla i coco (també es pot aprofitar l’ou batut que hagi sobrat)

(c.p.: cullerada de postres; c.s.: cullerada sopera ; c.c.: cullerada de cafè)Preparació dels panellets

 1. Pre-escalfar el grill del forn a màxima potència perquè, quan acabem de fer els panellets, estigui ben calent.
 2. Per fer el massapà, posar en un bol l’ametlla en pols, el sucre llustre i l’ou (o només la clara de l’ou) i amassar fins aconseguir una massa compacta, homogènia, modelable i que no s’enganxi als dits. Si costa compactar la massa i veiem que ens falta humitat i, afegir una mica d’aigua poc a poc.
 3. Encara que el massapà dels panellets tradicionals no porta patata ni moniato, si en voleu fer servir enlloc d’ou o clara d’ou, primer s’ha de bullir la patata (o moniato) amb pell fins que estigui tova (comprovar-ho amb un escuradents). Tot seguit, encara calenta, pelar-la, aixafar-la amb una forquilla i posar-la en un bol amb l’ametlla en pols i el sucre llustre i amassar tal fins aconseguir una massa compacta, homogènia, modelable i que no s’enganxi als dits. Si veiem que falta humitat i que se’ns enganxa, afegir una mica d’aigua poc a poc.
 4. El massapà estarà a punt quan la massa deixi d’enganxar-se als dits. Deixar-lo reposar un mínim de 30 minuts embolicat amb paper film perquè no s’assequi.
 5. Dividir el massapà en tants trossos com tipus de panellets diferents vulguem fer. Per una porció d’uns 200 g de massapà surten uns 12 panellets al final.
 6. Panellets de pinyons: fer boles amb el massapà, passar les bolet per ou batut i enganxar-hi els pinyons pressionant-los amb les mans. Si us costa que s’enganxin els pinyons, mulleu-vos les mans lleugerament amb aigua i repetiu l’operació. Ja veureu que així no us quedaran enganxats els pinyons a les mans i en canvi sí s’enganxaran al panellet quan els aneu pressionant-los amb les mans. Un cop fetes les boles, pintar els panellets de pinyons amb rovell d’ou (o ou sencer batut) i enfornar al grill del forn durant 1 minut aproximadament fins que adquireixin un bonic color daurat.
 7. Panellets d’ametlles: seguir el mateix procediment que els panellets de pinyons però donar-los forma cilíndrica per diferenciar-los.
 8. Panellets de coco: afegir coco ratllat al massapà i tornar a amassar fins homogeneïtzar. Fer boles i donar-los forma de mugronet amb les mans plenes de coco ratllat, per tal que també s’enganxi coco ratllat per sobre. Enfornar al grill del forn durant 1 minut aproximadament fins que adquireixin un bonic color daurat
 9. Panellets de xocolata: afegir cacau en pols al massapà i tornar a amassar fins homogeneïtzar. Ha de quedar una massa de color marró fosc. Fer les boles, aplanar una mica, fer un forat al mig i donar-los un cop de grill breu fins enrossir, menys d’1 minut. Desfer una mica de cobertura de xocolata negra al bany maria i omplir el forat dels panellets amb l’ajuda d’una màniga pastissera o una cullera.
 10. Panellets de cafè: 10. Panellets de cafè: afegir cafè mòlt al massapà i un xic molt petit de cafè líquid (si en posem massa el massapà quedarà massa humit i no podrem formar bé les boles). Tornar a amassar fins homogeneïtzar. Fer les boles, donar-los forma cilíndrica, empolvorar amb sucre llustre i fer-los un tall al mig imitant els grans de cafè.
 11. Panellets de llimona (o taronja o mandarina): afegir la pela ratllada de llimona (o taronja o mandarina) i una mica del seu suc a la massa. De suc no afegir-ne gaire, per no humitejar massa el massapà. Tornar a amassar fins homogeneïtzar. Fer les boles i donar la forma que vulguem (per exemple de de llimona, taronja, quadrada,…).
 12. Panellets de codonyat o fruita confitada (com cireres, meló, taronja…): fer les boles, donar-los forma rectangular i posar-hi codonyat o la fruita confitada que triem a sobre. Enfornar al grill del forn fins enrossir, menys d’1 minut. Els panellets de codonyat també es poden fer com si fossin un caneló, estirant la massa fins que ens quedi un rectangle llarg i prim, col·locant el codonyat al mig com si fos el farcit i embolicant-lo amb el massapà, com si fos un caneló farcit de codonyat. S’ha d’enfornar el cilindre sencer 1 minut, deixar reposar i, quan estigui fred, tallar-lo a trossos per obtenir els panellets de codonyat..

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Panellets
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
41star1star1star1stargray Based on 61 Review(s)