Panellets
La cultura dels pobles sovint es tradueix en trets gastronòmics diferencials que ens permeten endevinar en quin indret del món ens trobem tant sols tastant alguns dels seus plats més característics. Aquest fet diferencial és especialment acusat en el cas de la cuina dels dolços i postres associats a les festivitats d’arreu, unes menges que han aconseguit perllongar-se en el temps i han acabat arrelant amb força als territoris on les han vist néixer. És curiós com cada poble ha sabut trobar en aquestes representacions gastronòmico-culturals una manera de reivindicar-se i reafirmar-se, promovent la seva perpetuïtat de generació en generació al mateix temps que s’han acabat convertint en el motiu en sí de la pròpia celebració, arraconant a un costat (i en alguns casos esborrant completament) el significat original de la celebració per la qual s’havien creat.
Tal és el cas dels panellets, dolç típic que moltes famílies elaboren a Catalunya, el País Valencià i en alguns indrets de les Illes Balears per celebrar la festivitat de Tots Sants. Encara que l’origen d’aquest costum no queda prou clar, els entesos coincideixen en afirmar que prové d’una antiga tradició de portar panets petits a l’Església o a les tombes dels difunts cada 1 de novembre, festivitat catòlica dedicada al record dels difunts. D’aquesta tradició de portar panets o dolços petits en queda ben poc avui en dia, però el costum d’elaborar els panellets segueix ben viu. Tan viu que per moltes famílies el dia de Tots Sants s’ha convertit en sinònim de panellets i festa en família, associant irremeiablement i indefinida els dos conceptes i oblidant completament el significat original de la pròpia festivitat.
Ingredients per a uns 50-60 panellets
PEL MASSAPÀ:
500 g d’ametlla en pols
500 g de sucre llustre (millor si trobeu el sucre en pols sense midó). També es pot posar una mica menys de sucre i augmentar la quantitat d’ametlla en pols si no voleu que siguin tan dolços, per exemple 550 ametlla – 450 sucre o 600 ametlla – 400 sucre
1 clara d’ou + un rajolí molt petit d’aigua (també es pot substituir la clara i l’aigua per 1 patata petita bullida i pelada o moniato, uns 100 g)
Un polsim de sal per ressaltar el gust dolç
PER FER ELS PANELLETS:
NOTA: S’ha de fer servir més o menys quantitat de cada cosa en funció del nombre de panellets de cada tipus que es vulguin fer.
Panellets de pinyons: 125 g de pinyons + 1 ou batut + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
Panellets d’ametlla: 125 g d’ametlla granulada + 1 ou batut + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
Panellets de coco: 50 g de coco ratllat + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
Panellets de xocolata: 2 c.p. de cacau 100% en pols + 40 g cobertura de xocolata negra mínim 70% desfeta al bany maria + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
Panellets de cafè: 2 c.p. de cafè mòlt + 1 c.p. de cafè líquid + 200 g de massapà + sucre llustre per enfarinar-los (surten uns 12 panellets)
Panellets de llimona: la pela d’una llimona ratllada fina + 1 c.p. de suc de llimona + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
Panellets de taronja: la pela d’una taronja ratllada fina + 1 c.p. de suc de taronja + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
Panellets de mandarina: la pela d’una mandarina ratllada fina + 1 c.p. de suc de mandarina + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
Panellets de codonyat: 100 g de codonyat + 200 g de massapà (surten uns 12 panellets)
1 ó 2 rovells d’ou per pintar els panellets de pinyons, ametlla i coco (també es pot aprofitar l’ou batut que hagi sobrat)
Preparació dels panellets
- Nota prèvia: encara que la recepta dels panellets tradicionals no porta patata ni moniato, teniu l’opció de substituir la clara d’ou i el rajolí d’aigua de la recepta per una patata petita (o moniato), d’uns 100 g.
- Pre-escalfar el grill del forn a màxima potència perquè estigui ben calent quan haguem d’enfornar els panellets.
- Per fer el massapà, en un bol gran, barrejar primer l’ametlla en pols i el sucre llustre.
- Afegir la clara d’ou i un rajolí molt petit d’aigua (millor quedar-se curts que posar-ne en excés, ja que sempre podem afegir més aigua però no treure’n). Amassar fins aconseguir una massa compacta, homogènia, modelable i que no s’enganxi als dits. Si costa molt amassar la massa i veiem que està massa seca, li falta humitat, afegir un xic més d’aigua (vigileu no afegir-ne en excés perquè aleshores us quedarà el massapà massa flonjo). Si preferiu fer servir patata (o moniato) enlloc de la clara d’ou i el rajolí d’aigua, bullir la patata (o moniato) amb pell i, un cop cuita (es pot comprovar amb un escuradents o ganivet), pelar-la encara calenta, aixafar-la amb una forquilla, afegir-la al bol amb l’ametlla i sucre i amassar-ho.
- El massapà estarà a punt quan la massa deixi d’enganxar-se als dits. Deixar-lo reposar un mínim de 30 minuts embolicat amb paper film perquè no s’assequi.
- Dividir el massapà en tants trossos com tipus de panellets diferents vulguem fer. Per una porció d’uns 200 g de massapà surten uns 12 panellets al final.
- Panellets de pinyons: fer boles amb el massapà, passar les bolet per ou batut i enganxar-hi els pinyons pressionant-los amb les mans. Si us costa que s’enganxin els pinyons, mulleu-vos les mans lleugerament amb aigua i repetiu l’operació. Ja veureu que així no us quedaran enganxats els pinyons a les mans i en canvi sí s’enganxaran al panellet quan els aneu pressionant amb les mans. Un cop fetes les boles, pintar els panellets de pinyons amb rovell d’ou (o ou sencer batut) i enfornar al grill del forn durant 2-3 minuts aproximadament fins que adquireixin un bonic color daurat.
- Panellets d’ametlles: seguir el mateix procediment que els panellets de pinyons però donar-los forma cilíndrica per diferenciar-los.
- Panellets de coco: afegir coco ratllat al massapà i tornar a amassar fins homogeneïtzar. Fer boles i donar-los forma de mugronet amb les mans plenes de coco ratllat, per tal que també s’enganxi coco ratllat per sobre. Un cop els tinguem, pintar els panellets de coco amb rovell d’ou (o ou sencer batut) i enfornar al grill del forn durant 2-3 minuts aproximadament fins que adquireixin un bonic color daurat.
- Panellets de xocolata: afegir cacau en pols al massapà i tornar a amassar fins homogeneïtzar. Ha de quedar una massa de color marró fosc. Fer les boles, aplanar una mica, fer un forat al mig i donar-los un cop de grill breu fins enrossir, 1-2 minuts. Desfer una mica de cobertura de xocolata negra al bany maria i omplir de xocolata el forat dels panellets amb l’ajuda d’una màniga pastissera o una cullera.
- Panellets de cafè: afegir cafè mòlt al massapà i un xic molt petit de cafè líquid (si en posem massa el massapà quedarà massa humit i no podrem formar bé les boles). Tornar a amassar fins homogeneïtzar. Fer les boles, donar-los forma cilíndrica, empolvorar amb sucre llustre i fer-los un tall al mig imitant els grans de cafè.
- Panellets de llimona, taronja o mandarina: afegir la pela ratllada de llimona (o taronja o mandarina) i una mica del seu suc a la massa. De suc no afegir-ne gaire, per no humitejar massa el massapà. Tornar a amassar fins homogeneïtzar. Fer les boles i donar la forma que vulguem (per exemple de de llimona, taronja, quadrada,…).
- Panellets de codonyat o fruita confitada (com cireres, meló, taronja…): fer les boles, donar-los forma rectangular i posar-hi codonyat o la fruita confitada que triem a sobre. Enfornar al grill del forn fins enrossir, 1-2 minuts. Els panellets de codonyat també es poden fer com si fossin un caneló, estirant la massa fins que ens quedi un rectangle llarg i prim, col·locant el codonyat al mig com si fos el farcit i embolicant-lo amb el massapà, com si fos un caneló farcit de codonyat. S’ha d’enfornar el cilindre sencer 1-2 minuts, deixar reposar i, quan estigui fred, tallar-lo a trossos per obtenir els panellets de codonyat.
Si t’ha agradat la recepta dels panellets
potser t’agradarà també la recepta de les boles energètiques de cacau o garrofa. Anima’t a provar-la! 😉
Lluís
25 octubre, 2018 @ 10:00
El temps al forn resulta confós… Al text diu 1 minut al grill del forn, mentre que al resum indica 5 minuts. Podeu aclarir el tema, sisplau?
Pau
25 octubre, 2018 @ 13:35
Hola Lluís! El temps que surt al resum és el temps total, no de cada enfornada. Els panellets que s’han d’enfornar al grill han d’estar aprox 1 minut (cada tanda), però pot ser una mica més o menys en funció de la potència del grill, l’alçada de la safata,… S’ha d’estar atent i retirar-los quan veiem que hagin adquirit el color desitjat. Amb el forn no volem coure’ls (no cal fer-ho) sinó donar-los un toc de color. Una abraçada!
Mar
3 novembre, 2018 @ 08:53
Els ens han quedat booonissims.
Ho hem fet amb patata i sense ou.
Pau
4 novembre, 2018 @ 14:00
Moltes gràcies pel comentari Mar! M’alegra molt saber que us han quedat tan bons. La veritat és que sigui amb patata, moniato o sense queden deliciosos. Una forta abraçada! 🙂
Ares
21 novembre, 2019 @ 11:53
Em fet servir la recepta en in treball de classe. A simpla vista semblen boníssims!!!
Pau
21 novembre, 2019 @ 17:38
Hola Ares! Què bé! Quina il·lusió! Segur que us queden boníssims. Una abraçada!!
Ares Giménez
21 novembre, 2019 @ 12:04
Quants ous són en total????
Pau
21 novembre, 2019 @ 17:42
Per la massa faig servir 1 clara d’ou per cada 500 g de farina d’ametlla i 500 g de sucre. El rovell d’aquest ou l’aprofito per pintar després els panelles de pinyons, ametlles i coco. A part d’aquest ou, si fas panellets de pinyons necessitaràs un altre ou per passar-los per l’ou batut abans dels pinyons. En total doncs, 2 ous per aquestes quantitats i si fas el que indico de pinyons. Si en fas més de pinyons o d’ametlles, probablement necessitaràs un altre ou perquè amb 1 faràs curta. 😉