Hamburguesa vegetal de llenties i quinoa
El consum de carn actual, sobretot per part dels països desenvolupats i sense voler entrar en valoracions ètiques, és insostenible pel nostre planeta. Ni necessitem menjar tanta carn com ho estem fent ara ni es poden destinar tants recursos naturals a la producció d’aquest aliment. L’increment del consum de carn ha anat en detriment de la ingesta de vegetals com els llegums, els cereals i les verdures, aliments que han estat la base de la dieta de pràcticament tota la població mundial. Trobem vegetals de tot tipus, amb aportacions diferents d’hidrats de carboni, proteïnes, greixos saludables, fibra, vitamines i minerals. Una dieta equilibrada que els combini adequadament pot aportar-nos els nutrients que necessitem per viure de forma saludable i sostenible, respectuosa amb el medi ambient.
Davant d’aquesta realitat, fomentada fins a l’extenuació per la indústria càrnica i alimentària global, cal en primer lloc prendre consciència del punt on hem arribat. I, en segon lloc, mirar de reduir el consum de carn a nivell individual en benefici de la nostra salut, la dels animals i la del planeta. Si el seu consum no ens suposa un dilema ètic, hauríem de procurar, això sí, que la poca carn que consumim procedeixi de granges ecològiques on es tingui en compte el benestar animal.
Una manera pràctica per començar a reduir el consum de carn passa per adaptar les receptes que habitualment s’elaboren amb carn i substituir-la per vegetals. Un exemple, i potser un dels productes que estem més acostumats a veure, són les hamburgueses vegetals, com l’hamburguesa vegetal de llenties i quinoa. En aquest cas es tracta de trobar aquella combinació de vegetals – cereals i llegums sobretot – que ens permeti formar una massa compacta i modelable i que puguem passar després per la paella. De combinacions se’n poden fer moltes i es poden enriquir amb sofregits de verdures, espècies i llavors per donar-los un toc més saborós. Les hamburgueses vegetals són tan versàtils que ens obren tot un món on experimentar al mateix temps que ens permeten, poc a poc, anar reduint el nostre consum de carn.
Ingredients per a 6 hamburgueses de 100 grams
200 g de llenties cuites
100 g de quinoa
1 ceba gran picada
2 grans d’all picats
½ c.c. de pebre negre
1 c.c. de cardamom
1 c.c de comí
Sal
1 raig de llet (pot ser vegetal)
4 c.s. de farina de galeta
Oli d’oliva verge extra
Preparació de les hamburguesa vegetal de llenties i quinoa
- Esbandir bé la quinoa amb un colador fi fins que l’aigua surti clara i neta. Aquest procés és imprescindible per eliminar la saponina que la recobreix i que pot amargar.
- Posar el doble de quantitat d’aigua que de quinoa en una olla i afegir la quinoa esbandida. Portar a l’ebullició i, un cop bulli, coure a foc molt lent amb l’olla tapada durant uns 15-20 minuts, fins que hagi absorbit tota l’aigua. Quan la quinoa estigui llesta, apagar el foc i deixar que es refredi.
- Mentre es va fent la quinoa, pelar i picar la ceba.
- En una paella amb una mica d’oli d’oliva, sofregir la ceba picada a foc lent fins que estigui transparent i comenci a agafar un toc daurat, aproximadament uns 15 minuts.
- Incorporar l’all picat i seguir sofregint 5 minuts més.
- Apagar el foc, posar el sofregit en el vas del picador d’aliments (o batedora elèctrica) i triturar-lo.
- Afegir les llenties cuites al vas i triturar-ho a velocitat lenta amb el sofregit. No cal triturar molt les llenties. No passa res si en queda alguna sencera, de fet resulta més atractiu.
- Posar la pasta en un bol i afegir la quinoa cuita, sal al gust i les espècies. Barrejar bé amb l’ajuda d’una espàtula.
- Afegir el raig de llet i treballar la pasta.
- Afegir la farina de galeta i seguir-la treballant fins aconseguir una pasta homogènia.
- Guardar la pasta a la nevera uns 30 minuts per refredar-la i que ens sigui més fàcil després formar les hamburgueses.
- Fer boles d’uns 100 grams cadascuna i aplanar-les (amb les mans o amb l’ajuda d’un estri per a fer hamburgueses) fins obtenir la forma d’hamburguesa.
- Passar per la paella les hamburgueses vegetals de llenties i quinoa amb una mica d’oli d’oliva, un o dos minuts per cada costat i servir. No cal coure gaire les hamburgueses ja que les llenties i la quinoa ja estan cuites. Serveix per escalfar-les i per donar-los un toc daurat i cruixent a l’exterior.
- Si no us les heu de menjar al moment, les hamburgueses vegetals de llenties i quinoa, un cop fetes, es poden embolicar amb paper film i guardar al congelador.
Si t’ha agradat la recepta de les hamburguesa vegetal de llenties i quinoa
potser t’agradarà també la recepta de l’hamburguesa vegetal de mongetes i arròs. Anima’t a provar-la! 😉