Tallarines a la putanesca
Tallarines a la putanesca. Nom curiós per un plat i salsa tan excel·lents. Si consulteu Internet trobareu diverses explicacions de l’etimologia del nom, encara que, personalment em quedo, no pas per cap motiu en particular, amb les històries que atribueixen la salsa a la putanesca a les cuines de les “cases de dones que fumen”, les quals com que tenien poc temps per preparar el menjar entre client i client, havien de preparar alguna cosa ràpida i que poguessin menjar tan calenta com freda, per si s’allargava la feina i havien de menjar tard. Així, una bona pasta acompanyada d’un sofregit ràpid de ceba, all, caiena i tomàquet, i alguns ingredients per acompanyar com les tàperes, les olives negres i les anxoves (tot i que hi ha zones d’Itàlia on no n’hi posen), converteixen la pasta a la putanesca en una combinació deliciosa de sabors típicament italiana.
Ingredients per a 3 persones
300 g de tallarines o linguine secs (si es fa servir pasta fresca, se n’han de posar més)
2 grans d’all picats
6 tomàquets de pera ratllats (o pelats, sense llavors i tallats en macedònia)
2 c.s. de tàperes
3 c.s. d’olives negres
6 filets d’anxova
1 bitxo petit o caiena (o més o menys en funció de com ens agradi el picant)
1 c.s. de julivert picat
2 c.c. de sucre
Opcional: 1 herba aromàtica com orenga, farigola o alfàbrega
Oli d’oliva verge extra
Preparació de les tallarines a la putanesca
- En primer lloc, picar amb el ganivet, cada ingredient per separat, els alls, les tàperes i les anxoves. Excepte l’all, no cal que els trossos de tàpera i anxova siguin gaire petits. Personalment els prefereixo grandets per trobar-me’ls després a la salsa.
- Treure els pinyols de les olives i tallar-les en 3 ó 4 trossos. També es poden fer servir olives sense pinyol, però la qualitat sol ser força inferior.
- Per començar l’elaboració de les tallarines a la putanesca, començar daurant l’all picat a foc lent en una paella amb un bon raig d’oli d’oliva durant 1 minut.
- Afegir l’anxova picada i el bitxo (o caiena) tallat a làmines. Si no voleu que piquin les tallarines a la putanesca, es pot no posar bitxo, o posar-ne molt poc.
- Sofregir uns 5 minuts procurant que no se’ns cremi l’all.
- Afegir els trossos d’oliva negra i les tàperes picades a la paella i sofregir un parell de minuts més.
- Incorporar el tomàquet ratllat i, si es vol, una mica de sucre per corregir-ne l’acidesa. Enlloc de fer servir tomàquet ratllat també es pot escaldar i pelar el tomàquet, treure-li les llavors i tallar-lo en macedònia. Porta més feina però queda millor.
- Afegir el julivert picat i, opcionalment, 1 herba aromàtica al gust. Coure uns 15 minuts, fins evaporar gran part de l’aigua.
- Mentre sofregim el tomàquet, bullir les tallarines en abundant aigua salada (1 litre d’aigua i 1 c.c. de sal per cada 100 g de pasta).
- Colar la pasta, afegir-la a la paella, mesclar bé i acabar la cocció de les tallarines a la putanesca 1 minut.
Si t’ha agradat la recepta de les tallarines a la putanesca
potser t’agradarà també la recepta dels espaguetis al pesto. Anima’t a provar-la! 😉