Caldereta de llamàntol
Em sumo a tots aquells gastrònoms i gastrònomes que han fet pública la seva predilecció pels llamàntols, també coneguts com a llobregants en diversos indrets de la costa catalana, respecte tota la resta de crustacis, especialment de la llagosta. Certament, la dificultat que presenta el llamàntol per extreure la carn de les pinces i trencar la seva clova per accedir al desitjat i mengívol interior han acabat popularitzant de forma exagerada la llagosta, crustaci també excel·lent però no tan saborós com el primer. Cuinat de forma tradicional, en una caldereta i acompanyat d’un sofregit a base de ceba, all, tomàquet, pebrot verd i l’imprescindible picada, hom pot descobrir l’autèntic sabor del llamàntol, especialment si es tracta de llamàntol del mediterrani, infinitament més bo que el canadenc, l’americà o el que pugui arribar a casa nostra provinent d’altres indrets del planeta. El llamàntol del mediterrani és més gran, blavós, carnós, d’aspecte salvatge i prominent. D’un gust francament exquisit i, si no fos perquè els seus cosins germans de l’Atlàntic s’hi assemblen tant, gairebé podríem pensar amb els ulls tapats que es tracten de dos espècies de crustacis diferents. Si en teniu l’ocasió, escolliu llamàntols de la nostra costa. Haureu de rascar-vos la butxaca, però el record que us deixarà la caldereta us farà oblidar ben aviat el que us havien costat.
Ingredients per a 2 persones
2 llamàntols d’uns 500-600 g
PEL SOFREGIT:
2 cebes mitjanes
1 pebrot verd petit
2 grans d’all
2 tomàquets de pera mitjans ratllats
1 caiena
1 litre d’aigua mineral natural
Oli d’oliva verge extra
Pebre negre
Sal
PER A LA PICADA:
1 gra d’all
1 c.s. de julivert picat
La salsa o coral dels llamàntols, (la bosseta de color marró que tenen al cap, sota el cervell)
15 g d’ametlles torrades
15 g d’avellanes torrades
1 got de Brandi
PER ACOMPANYAR:
2 llesques de pa sec
Preparació de la caldereta de llamàntol
- Separar el cap del cos dels llamàntols. Tallar l’extrem de la cua i separar les pinces grans del cap. Obrir el cap per la meitat, amb compte de no trencar res i retirar la salsa (el coral) que farem servir per fer la picada. Recuperar tot el suc que vagi sortint i reservar-lo amb els trossos de llamàntol.
- En una caldereta posar oli d’oliva de forma generosa i, quan estigui ben calent, saltar els trossos de llamàntol durant 5 minuts. Reservar.
- Al mateix oli, sofregir la ceba tallada molt fina amb la caiena. Quan comenci a estar daurada, afegir l’all picat. Quan estigui també enrossit, incorporar el pebrot verd tallat en macedònia i seguir sofregint fins que el pebrot també estigui daurat.
- Incorporar el tomàquet ratllat i deixar que s’evapori l’aigua que portava.
- Retirar la caiena, posar tot el sofregit en un vas per la batedora elèctrica i triturar-ho bé.
- Tornar a posar el sofregit triturat a la caldereta, afegir els trossos de llamàntol i cobrir amb l’aigua.
- Apujar el foc i, quan comenci a bullir, baixar-lo al mínim i coure 10 minuts.
- Mentrestant, per fer la picada, picar tots els elements menys el brandi en un morter fins obtenir una pasta ben fina. Deixatar-la amb el brandi.
- Passats els 10 minuts, incorporar la picada a la caldereta de llamàntol, salpebrar molt lleugerament i acabar de coure 5 minuts més.
- Apagar el foc i deixar reposar la caldereta de llamàntol a temperatura ambient durant un mínim de 4 a 5 hores.
- Passat aquest temps, escalfar de nou la caldereta a foc molt lent, sense deixar que bulli. Tastar-la i rectificar de sal i pebre si cal.
- Per servir la caldereta de llamàntol, disposar torrades de pa sec al fons de cada plat i servir la caldereta al damunt.
Si t’ha agradat la recepta de la caldereta de llamàntol
potser t’agradarà també la recepta del rap a l’all cremat. Anima’t a provar-la! 😉
lola
24 desembre, 2017 @ 13:26
Es una recepte molt fàcil i la veritat queda molt bona, nomès cal tenir tots els ingredients preparats fer molt bé la picada i el sofregit, gràcies per compartir’ho, els nadals ho faig algunes vegades i si en sobra que no es gaire el cas, en guardo el caldo i faig un arrosset bonissím
Pau
23 gener, 2018 @ 22:02
Hola Lola! Moltíssimes gràcies pel comentari. La veritat és que hi ha coses que no cal fer-les gaire complicades perquè quedin boníssimes. 🙂
Dolors
15 desembre, 2018 @ 20:11
Bonissima!!!
Pau
16 desembre, 2018 @ 10:55
Moltes gràcies pel comentari Dolors! Me n’alegro molt que t’hagi quedat tan bona. 🙂