recepta-tellerines-a-la-planxa

 

Si haguéssim de buscar el símil marí de les pipes de gira-sol, aquest seria, sens dubte, les tellerines (en espanyol, coquinas), mol·lusc petit, de closca allargada i de color marronós amb tocs violacis que hom devora amb la mateixa facilitat i ansietat que fa servir per menjar l’esmentat passatemps salat. La seva menudesa i juganeres valves fan que no n’hi hagi prou en menjar un tellerina. Tan bon punt s’ingereix la primera, comença una cursa frenètica per acabar amb totes les del plat. Hi ha diverses formes de cuinar-les, però particularment prefereixo aquella que realça el seu gust suau i eteri, és a dir, a la planxa i, com a molt, acompanyades d’un polsim de julivert picat. Això sí, amb un toc refrescant d’oli d’oliva verge extra i pebre negre acabat de moldre al final. L’ús de l’all no està prohibit, però s’ha de ser conscient que, de fer-lo servir, el seu gust i aroma potents substituiran la delicadesa del gust d’aquest esquifit mol·lusc, un excés que trobem sovint a la cuina on la presència poc mesurada i equilibrada de l’all acaba alterant irremeiablement l’ordre dels sabors buscat.

 

Ingredients per a 2 persones

300 g de tellerines
1 c.s. de julivert picat
Opcional: 1 gra d’all laminat
Oli d’oliva verge extra
Pebre negre
(c.s.: cullerada sopera)Preparació de les tellerines a la planxa

  1. Posar en remull en un bol les tellerines amb aigua salada entre 30 i 60 minuts per tal que deixin anar la sorra que puguin tenir encara al seu interior. Passa’t aquest temps, escórrer-les bé.
  2. Personalment prefereixo no posar all a les tellines a la planxa perquè el seu sabor intens resta protagonisme al sabor suau de les tellerines. Tot i això, hi ha molta gent a qui li agrada.
  3. Si es vol fer servir all, en una planxa o paella amb un raig d’oli d’oliva, saltar lleugerament l’all laminat a foc suau vigilant que no es cremi.
  4. Tot seguit (o començar per aquí si es prefereix no posar all), escalfar a foc viu la planxa o paella durant uns minuts, afegir un raig d’oli d’oliva, incorporar les tellerines i saltar-les a foc viu uns segons fins que comencin a obrir-se. Si feu servir una paella, millor tapar-la.
  5. Quan la meitat de les tellerines s’hagin obert, incorporar el julivert picat i esperar que s’acabin d’obrir. Remoure-les perquè es vagin obrint totes.
  6. No convé coure gaire les tellerines a la planxa ja que, sinó, ens quedaran seques i no valdran res. Amb 1-2 minuts a foc viu probablement serà suficient perquè s’obrin.
  7. Servir les tellerines a la planxa amb un raig d’oli d’oliva verge extra per sobre i pebre negre acabat de moldre.
Resumen
recipe image
Nombre receta
Tellerines a la planxa
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)