recepta-trinxat-de-la-cerdanya

 

La cuina de muntanya és una cuina densa i contundent. No es caracteritza, precisament, per la seva lleugeresa. Però si hom havia de sobreviure a la duresa en tots els sentits que comporta viure en alçada, s’entén que no fos d’una altra manera. Tocada pel fred i condicions climatològiques poc favorables, la cuina de muntanya ha sabut fer meravelles amb les quatre coses que tenia a l’abast. Escudelles, llegums, carns rostides, guisades o estofades, bolets, embotits, formatges curats o conservats amb aiguardent com el tupí en són només un exemple.

 

En zones d’alta muntanya, els vegetals no es caracteritzen per la seva abundància i varietat, a diferència de les zones baixes o amb climes més suaus. L’estiu permet un preuat i esperat parèntesi que ve acompanyat de l’arribada dels productes de l’horta a la cuina, miratge que quan es comença a fruir, desapareix i es torna a la freda i crua realitat de la muntanya. La ceba i l’all no falten mai, car es conserven bé secs. Vegetals com la col, la patata o el nap o fruites com la poma o la pera aguanten estoicament l’alçada. No és estrany, doncs, que els trobem presents en molts plats.

 

Un d’aquests plats associats irremeiablement a la muntanya, pels ingredients emprats i la senzillesa de la seva elaboració, és el trinxat de col i patata, també conegut a Catalunya com a trinxat de la Cerdanya. Una denominació encertada, per la vasta popularitat d’aquest plat en aquesta comarca, però que amaga la realitat d’una menja també molt habitual a l’Alt Urgell i terres andorranes. Els ingredients essencials són la col, preferiblement tocada pel fred (d’hivern), les patates (també conegudes com trumfes o trumfos segons l’indret) i la cansalada. Altres ingredients com l’all o la botifarra negra són opcionals, encara que, no podem negar-ho, conjuguen a la perfecció amb els primers. Tot ben trinxat, és a dir, barrejat, és exquisit. Una reminiscència de la dura vida muntanyenca.

 

Ingredients per a 4 persones

500 g de col verda arrissada (millor si és d’hivern, tocada pel fred)
500 g de patata kennebec, red pontiac o monalisa (per bullir)
4 talls de cansalada viada gruixuts
Sal
Oli d’oliva verge extra
Opcional: 2 dents d’all laminats
Opcional: 150 g de botifarra negraPreparació del trinxat de la Cerdanya

  1. Fer servir col ben verda i tendra, si és oberta, sense gaire cabdell, millor. Les millors cols són les que han estat tocades pel fred de l’hivern. Netejar les fulles de la col, retirar el tronc dur central de cada fulla tallar-les en 2 o 3 trossos (no cal que siguin gaire petits).
  2. Pelar i netejar les patates i esquinçar-les a trossos.
  3. En una olla alta amb abundant aigua i un xic de sal, bullir la col i la patata durant 20-25 minuts amb l’olla mig tapada i a foc mig-lent. Les fulles de col han de quedar ben toves i la patata ben cuita.
  4. Escórrer bé la col i patata.
  5. Fregir els trossos de cansalada viada en una paella gran amb un xic d’oli d’oliva fins que deixin anar el greix i veiem que comencen a torrar-se. Opcionalment, si també volem posar botifarra negra al trinxat de la Cerdanya, fregir trossos de botifarra negra a la mateixa paella on fregim la cansalada.
  6. Retirar els trossos de cansalada i reservar-los (si hem posat botifarra negra, retirar-la també).
  7. Opcionalment, si volem donar un toc d’all al trinxat de la Cerdanya, daurar els alls laminats a la paella on acabem de fregir els trossos de cansalada.
  8. Afegir la col i patata escorregudes a la paella i, sense apagar el foc, anar-ho aixafant amb l’estri de cuina que tingueu per aixafar, una forquilla o una escumadora (el que us sigui més pràctic) fins obtenir una pasta homogènia. En aquest punt, si es desitja, es poden posar trossos de botifarra negra sense pell i aixafar-los també amb la resta de col i patata.
  9. Acabar de coure el trinxat de la Cerdanya a foc mig un parell de minuts més, fins que veieu que guanya consistència i la massa no s’enganxa a la paella.
  10. Servir el trinxat de la Cerdanya acompanyat de les rostes de cansalada al damunt (i, opcionalment, trossos de botifarra negra).

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Trinxat de la Cerdanya
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)