Codonyat casolà
És curiós com una fruita tan fragant i perfumada com és el codony sigui, alhora, tan aspre, dura i poc versàtil a la cuina. Llevat del codonyat i altres derivats ensucrats com melmelades i gelees, se m’acudeixen poques aplicacions pràctiques per assaborir la polpa d’aquesta fruita. Bé, només una més, l’exquisit allioli de codony que s’elabora en les zones muntanyenques de Catalunya com el Pallars, l’Alt Urgell, la Cerdanya i fins i tot el Berguedà. Es tracta d’una fruita, doncs, molt característica d’aquestes terres altes i fredes, ja que el seu conreu s’adaptava bé a les dures condicions de l’hivern. Amb gran part de la producció se solia elaborar l’esmentat codonyat, barreja dels codonys bullits amb sucre, conservant natural que permetia i permet conservar força temps el producte un cop elaborat. Aquesta característica, juntament amb el seu gust peculiar, fragant i dolç, fa que sigui quelcom imprescindible de tenir a la nevera durant els mesos d’hivern (com a mínim) tan per degustar-lo sol o amb iogurt, de postres, com per acompanyar formatges o altres viandes salades.
Ingredients per a 1,5 kg aprox. de codonyat casolà
1 kg de codony (pes net un cop pelats i sense el cor), aprox 1,3 kg de codonys sencers (uns 4 codonys)
De 650 a 750 g de sucre de canya (normal o integral)
Preparació del codonyat casolà
- Netejar els codonys amb aigua per treure el polsim que a vegades els recobreix.
- Pelar els codonys amb un pelador o ganivet, treure’ls el cor i tallar-los a trossos.
- Pesar els trossos de codony, posar-los en una olla i afegir entre el 65% i el 75% del seu pes en sucre de canya (normal o integral), en funció de com us agradi de dolç.
- Deixar reposar els trossos de codony amb el sucre tot una nit a la nevera. D’aquesta manera deixaran anar part de la seva aigua interior i estaran més tous quan els haguem de coure.
- Passat aquest temps, coure els trossos de codony 40 minuts, fins que estiguin tous. Els primers 5 minuts a foc viu fins que comenci a bullir. Després, tapar l’olla i acabar de coure a foc mig-baix. Remenar sovint per evitar que s’enganxi.
- Passat el temps, els trossos de codony ja estaran prou tous i ja es poden triturar amb la batedora elèctrica.
- Tornar a posar l’olla al foc i acabar de coure entre 10 i 20 minuts en funció de la textura final que vulguem aconseguir. Com més estona coem el codonyat més fosc i dur quedarà.
- Un cop tinguem fet el codonyat, només cal emmotllar-lo. Per fer-ho, untar un motlle amb oli de gira-sol i posar-hi el codonyat de l’olla. Allisar la superfície amb una espàtula, cobrir amb paper film de manera que estigui en contacte directe amb el codonyat per evitar que en assecar-se faci crosta. Deixar refredar a temperatura ambient i, un cop fred, guardar a la nevera.
- Per conservar-lo, es pot guardar en el recipient on l’hem preparat o desemmotllar-lo perquè sigui més fàcil tallar-lo.
- Temps de conservació del codonyat casolà: entre 3 i 6 mesos en fred.
Si t’ha agradat la recepta del codonyat casolà
potser t’agradarà també la recepta de la crema catalana. Anima’t a provar-la! 😉
Margarita Suárez Fuster
24 octubre, 2019 @ 13:29
Pel codobyat, m ha quedat perfecta, MOLTISSIMES GRACIES
Pau
26 octubre, 2019 @ 21:24
Moltes gràcies pel comentari Margarida! Jo cada any en faig i aguanta molt bé a la nevera un bon temps. 😉 Una abraçada!
Jordi Torrent
9 octubre, 2023 @ 11:55
Hola bon día . A l’hora de posar-lo al motllo , puc possar-hi -berrejar-lo amb melmelada ? per variar una mica . gràcies
Pau
10 octubre, 2023 @ 06:42
Bon dia Jordi! Doncs no ho he provat mai. No sé com pot quedar. Una cosa és el tema del gust, que és subjectiu. L’altra és la conservació. S’hauria de veure si barrejat amb melmelada es conservaria igual. Podries fer una prova petita i veure què passa… Una abraçada!