recepta-hamburguesa_vegetal_de_llenties_i_arròs

 

Cada dia més s’està posant de manifest que el consum actual de carn per part de la societat és massa elevat. Un consum innecessari – el nostre organisme no necessita tanta proteïna –, una de les principals causes de l’escalfament global i un ús de recursos naturals tan desorbitat com injustificable. Davant d’aquest problema global, el primer que hauríem de fer és prendre consciència i mirar, en la mesura del possible, de començar a canviar els nostres hàbits alimentaris per fer-los més saludables i respectuosos amb el medi ambient. De poc serveix mantenir una alimentació que, tard o d’hora, pot acabar amb els recursos del planeta que ens acull.

 

Menjar o no menjar carn ja és una decisió personal. Si ho fem, això sí, hauria de ser tenint sempre present el benestar animal i, per tant, tenint garanties i confiança en la seva procedència. Una bona alternativa per reduir el seu consum, quelcom necessari i urgent, és buscar alternatives que ens aportin nutrients semblants, sobretot rics en proteïnes i ferro. Un bon exemple són les llenties amb arròs, una combinació present a les nostres cuines en diversos formats que, fins i tot, pot elaborar-se en forma d’hamburguesa, emulant les preparacions càrniques.

 

L’hamburguesa vegetal de llenties i arròs no és res més que llenties i arròs cuits, acompanyats d’un sofregit de ceba i pastanaga i aromatitzat amb herbes i espècies al gust. Per ajudar a compactar la massa es pot fer servir flocs de civada o, si no se’n disposa, fins i tot un xic de pa ratllat, tal com es fa amb l’hamburguesa casolana. La combinació de les llenties i l’arròs permet obtenir el conjunt d’aminoàcids que necessita el nostre organisme per formar les proteïnes que necessitem així com una elevada dosi de ferro, gràcies a l’elevat contingut en ferro de les llenties. En fi, són una bona alternativa a la carn que, de forma fàcil, podem incorporar a la nostra alimentació i contribuir, amb el nostre gra de sorra, a aquest canvi d’hàbits alimentaris global tan necessari.

 
 

Ingredients per a 5 hamburgueses vegetals

1 ceba gran
2 pastanagues
150 g d’arròs
150 g de llenties cuites
50 g de flocs de civada integrals
Oli d’oliva verge extra
Sal
Opcional: 20 g de llavors de sèsam o lli moltes
Opcional: Espècies i herbes aromàtiques (tipus i quantitats al gust)

Pebre negre o blanc

Julivert, romaní, farigola

Comí, curri, cardamom
Preparació de l’hamburguesa vegetal de llenties i arròs

 1. Bullir l’arròs en un cassó amb aigua i sal. Escórrer i reservar.
 2. Mentre bullim l’arròs, pelar la ceba i pastanaga i tallar-les en macedònia (daus petits).
 3. En una paella amb un bon raig d’oli d’oliva, sofregir primer la ceba a foc mig-lent fins que estigui translúcida, uns 10-15 minuts.
 4. Afegir la pastanaga i sofregir 5-10 minuts més, fins que la pastanaga estigui prou feta.
 5. Incorporar un xic de sal i les espècies que vulguem i acabar de sofregir 2 minuts més.
 6. Picar a la picadora els flocs de civada integrals per obtenir una mena de pols o farina. Ens servirà per amalgamar l’hamburguesa vegetal de llenties i arròs.
 7. Posar a la picadora l’arròs bullit, les llenties cuites, el sofregit de ceba i pastanaga, la farina de civada i, si volem, llavors de sèsam o lli moltes i picar-ho tot junt. Podem picar-ho més o menys temps en funció de com ens agradi la textura, molt homogènia o que es noti lleugerament l’arròs i les llenties.
 8. Posar la pasta en un bol i deixar-la refredar. Quan estigui freda, deixar-la reposar a la nevera, tapada amb paper film, una hora com a mínim.
 9. Formar les hamburgueses vegetals de llenties i arròs amb les mans o amb l’ajuda d’un estri per a fer hamburgueses. Podeu ajudar-vos d’una mica de farina perquè no se us enganxin.
 10. Un cop formades, les podeu passar per la paella o embolicar-les amb paper film i congelar-les.
 11. Si les voleu passar per la paella, posar un xic d’oli d’oliva en una paella antiadherent i fregir cada hamburguesa vegetal de llenties i arròs a foc viu 1 minut per cada costat, vigilant que no es cremin.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Hamburguesa vegetal de llenties i arròs
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)