Hamburguesa vegetal de llenties i bulgur
Que és imprescindible i gairebé imperatiu reduir el consum de carn al planeta ja gairebé ningú ho posa en dubte. El consum desenfrenat i excessiu de carn procedent de la ramaderia intensiva industrial, com estem podent veure, està comportant greus conseqüències mediambientals i socials: elevat ús de recursos naturals com són la terra fèrtil i l’aigua, increment dels monocultius i la desforestació a escala global per produir pinso, sobretot transgènic, per alimentar al bestiar, el conseqüent empobriment del sòl fèrtil, la desmesurada quantitat de terra cultivable destinada a alimentar animals enlloc de persones, o la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies.
Als impactes mediambientals de la ramaderia intensiva industrial, cal sumar totes les conseqüències que comporta sobre el benestar animal. Una indústria que veu els animals com simples béns de consum que cal optimitzar i explotar per treure’n el màxim rendiment, independentment i sense tenir en compte les seves necessitats vitals, inherents a les que pugui tenir qualsevol ésser viu. Respectar els animals és respectar la vida en si mateixa, encara que el seu destí final sigui proveir-nos d’aliment als humans i, per tant, impliqui la seva mort. Perquè vida i mort formen part de la mateixa roda.
Reduir el consum de carn passa per prendre decisions conscients. Per aquelles persones que no en volen prescindir, faran bé de menjar només carn procedent de la ramaderia extensiva de proximitat que garanteixi el benestar animal. I si és ecològica, encara millor. Una altra alternativa, evidentment, és eliminar per complet el consum de carn, decisió que té moltes implicacions no només personals sinó també pel món rural, on la ramaderia representa un complement o mitjà de vida essencial. Un debat molt interessant però que ara desviaria l’atenció del tema que ens ocupa.
Per tal de facilitar la reducció del consum de carn, parcial o total, les receptes vegetarianes i veganes ens poden ser de gran utilitat. Les hamburgueses vegetals en són un exemple. Fàcils de fer a casa, saboroses i molt versàtils, ens permeten alimentar-nos de forma saludable i, alhora, sostenible. La combinació de verdures, llegums i cereals, ingredients de l’hamburguesa vegetal de llenties i bulgur que tenim a continuació, és nutricionalment molt completa i, de ben segur, farà les delícies de petits i grans.
Ingredients per a 6 hamburgueses vegetals d’uns 100 g
250 g de llenties cuites
250 g de bulgur cuit
1 ceba
1 pastanaga
1 gra d’all
3 c.s. de farina de galeta (pa ratllat)
Oli d’oliva verge extra
Sal
Opcional: espècies al gust com pebre negre o blanc, comí, curri, cúrcuma, cardamom
Opcional: herbes al gust com julivert, romaní, farigola
c.s.: cullerada sopera
Preparació de l’hamburguesa vegetal de llenties i bulgur
- Bullir el bulgur en un cassó amb aigua i un xic de sal seguint les indicacions del productor. Un cop cuit, reservar.
- Mentre bullim el bulgur, pelar la ceba, la pastanaga i l’all. Picar-ho per separat. Podeu fer trossos més o menys petits en funció de si voleu notar-los més o menys a l’hamburguesa vegetal final.
- En una paella amb un raig d’oli d’oliva, sofregir la ceba i la pastanaga a foc mig-lent durant uns 10-15 minuts.
- Afegir l’all picat i sofregir 2 minuts més. Apagar el foc i reservar.
- Posar les llenties cuites i el bulgur cuit en un bol i aixafar-ho bé. Podeu fer servir un aixafapatates, una forquilla o també la batedora elèctrica. Tingueu en compte que com més aixafeu o tritureu la massa menys es notaran els trossos de llentia i bulgur. Si voleu que quedi una massa molt homogènia, podeu fer servir la batedora elèctrica. Si, en canvi, voleu notar els trossets de llentia i bulgur, feu-ho amb un estri manual.
- Un cop tinguem la massa de llentia i bulgur, afegir el sofregit de ceba, pastanaga i all, sal, les espècies que vulguem i la farina de galeta. Barrejar-ho bé. Si veiem que la massa no queda prou compacta, afegir una mica més de farina de galeta.
- Deixar refredar una estona la massa perquè no estigui calenta quan haguem de formar les hamburgueses vegetals.
- Formar les hamburgueses vegetals de llenties i bulgur amb les mans, amb un motlle o amb l’ajuda d’un estri específic per a fer hamburgueses. Si en el moment de fer-ho veieu que s’enganxa la massa a les mans, podeu posar-vos una mica de farina a les mans per formar les hamburgueses vegetals.
- Per servir l’hamburguesa vegetal de llenties i bulgur, passar-la per la paella per escalfar-la i donar-li un toc cruixent a l’exterior. No cal coure-la gaire perquè tot el contingut que porta ja està cuit.
- Si no voleu consumir immediatament les hamburgueses vegetals de llenties i bulgur les podeu embolicar amb paper film i congelar.
Si t’ha agradat la recepta de l’hamburguesa vegetal de llenties i bulgur
potser t’agradarà també la recepta de l’hamburguesa vegetal de llenties i quinoa. Anima’t a provar-la! 😉