recepta-pèsols-amb-calamars

 

Els pèsols. Se’n pot parlar molt dels pèsols. Un llegum exquisit que moltes vegades ocupa un paper secundari als plats, cedint tot el protagonisme a l’ingredient principal i actuant d’honorabilíssim mestre de cerimònies. Pocs productes farien un lleig a un acompanyant com aquest. Un fet que pot sorprendre i fer-nos preguntar el perquè, un producte de textura i sabor delicat i únic, no pren una posició més destacada en el nostre receptari popular. Aquest va ple de receptes de carn, peix o arròs on un bon grapat de pèsols és indispensable per enriquir el resultat final. Però més enllà d’aquest grapat, costa trobar receptes on la base siguin els pèsols.

 

Els pèsols a la catalana són la referència indiscutible i innegable de com es poden portar els pèsols a la perfecció gastronòmica. Una conjunció de sabors tan ben aconseguida que costa trobar una recepta que ho superi. Ara bé, més ens val trobar-ne una altra si no volem acabar avorrint aquest plat tradicional durant la curta temporada d’aquest llegum. És aquí on el calamar o la sípia ens poden ser de gran ajuda i donar-nos un cop de mà. El primer perquè la seva curta cocció és complementària a la dels pèsols i la segona perquè ben estofada i afegint pèsols al final de la cocció resulta d’allò més saborós.

 

Els pèsols amb calamars tenen una reminiscència als pèsols a la catalana. Què hi farem. No pel gust, sinó per la base de la recepta. Sembla que la ceba i all tendres li siguin inseparables, probablement pel fet de coincidir el moment de collita a l’hort. En el fons, senyal que estem fent servir productes de temporada. Bona senyal per cert. No obstant, el sabor que els calamars confereixen al plat és inconfusible i esborra qualsevol record que puguem tenir de la recepta per antonomàsia esmentada. Com canvia el plat si enlloc d’afegir botifarra negra o pernil afegim calamars! Millor provar-ho per sortir-ne de dubtes.

 
 

Ingredients per a 2 persones

2 calamars mitjans
1 ceba tendra picada
2 alls tendres
1 fulla de llorer
300-400 g de pèsols (un 70 – 100 g pelats)
1 raig de vi blanc (o brandi)
Oli d’oliva verge extra
Pebre negre
SalPreparació dels pèsols amb calamars

  1. Netejar els calamars, assecar-los amb paper absorbent i tallar-los a rodelles.
  2. Pelar i picar la ceba i els alls tendres.
  3. En una paella o cassola, afegir un bon raig d’oli d’oliva i sofregir molt lentament la ceba i els alls tendres amb el llorer i un xic de sal amb la paella o cassola tapada. Vigilar de tant en tant que la ceba no es cremi. Si cal afegir un raig d’aigua per allargar la cocció.
  4. Quan la ceba estigui ben transparent, afegir un raig petit de vi blanc (o brandi) i deixar evaporar la meitat de l’alcohol.
  5. Incorporar el calamar i els pèsols, salpebrar lleugerament i coure tapat 3-5 minuts. Tant els pèsols, si no són gaire grossos, com els calamars necessiten molt poc temps de cocció.
  6. Servir immediatament els pèsols amb calamars.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Pèsols amb calamars
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)