recepta-crema-de-carxofa

 

La crema de carxofa és, potser, la gran oblidada de les cremes. No és molt habitual trobar-la en restaurants i tampoc és de les més populars a nivell casolà. Sense fer un estudi al respecte, no crec que ens equivoquéssim gaire si afirméssim que el fet d’haver-les de preparar per obtenir-ne els cors, una feina notòria i entretinguda, és una de les principals causes que explica el seu arraconament. Així mateix, es necessita una quantitat considerable de carxofes si el que volem és fer-ne una crema, fet que encareix el cost del plat i, conseqüentment, tampoc ajuda gaire a la seva popularització. Tot plegat és una llàstima perquè, si la carxofa ja és bona de per si, la crema de carxofa concentra tot el seu sabor i el magnifica. A diferència d’altres cremes, on el sabor de la verdura queda atenuat i endormiscat, la crema de carxofa accentua encara més els trets distintius que tan caracteritzen el peculiar sabor d’aquest vegetal: dolçor perfumada, acidesa subtil i gust intens inconfusible.

 

Ingredients per a 4 persones

2,5 kg de carxofes
1 ceba o porro en juliana
1 l de brou de pollastre (o de verdures o aigua)
40 g d’oli d’oliva verge extra o mantega
Pebre blanc
Sal
Per acompanyar: rostes de pa fregides, un raig d’oli d’oliva verge extra o uns dauets de formatge frescPreparació de la crema de carxofa

  1. En primer lloc cal preparar les carxofes per obtenir-ne els cors. Tallar i retirar la meitat superior de les carxofes, tallar-les per la meitat, treure’ls les primeres fulles de color més verd fosc, tallar una mica el tronc, pelar-lo i buidar la part central peluda de les carxofes per quedar-se finalment amb els cors que farem servir per la crema de carxofa. Si no volem que s’oxidin gaire i es posin negres de seguida, submergir-los en aigua freda fins que els haguem de fer servir.
  2. Un cop tinguem els cors de carxofa preparats, posar la mantega o oli d’oliva en una olla alta i sofregir la ceba o porro fins que comenci a prendre color, a foc lent. Uns 10 minuts.
  3. Afegir els cors de carxofa a l’olla i sofregir 5 minuts més.
  4. Incorporar el brou de pollastre (o brou vegetal o aigua) fins que cobreixi els cors de carxofa. Salpebrar i deixar bullir uns 20 minuts, fins que els cors estiguin tous. Es pot comprovar punxant-los amb un ganivet. La quantitat de brou o aigua que fem servir és relativa en funció de com agradi d’espessa o líquida la crema de carxofa.
  5. Apagar el foc i triturar a consciència amb la batedora elèctrica.
  6. Provar la crema de carxofa i rectificar-la de sal i pebre si fes falta.
  7. Passar-la pel colador xinès per aconseguir una textura més fina.
  8. Si es vol, es pot servir la crema de carxofa acompanyada d’un raig d’oli d’oliva verge extra, unes rostes de pa fregides o uns dauets de formatge fresc.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Crema de carxofa
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)