recepta-ceps-a-la-crema

 

El cep, juntament al l’ou de reig, és un dels bolets pel qual tinc més devoció. Fàcil d’identificar al bosc, amb presència a les muntanyes catalanes des de finals de juliol fins a ben entrat novembre, és un bolet molt carnós, de gust suau quan és fresc i que admet moltes maneres de cuinar-lo. Cru en un carpaccio o amanida, acompanyant un guisat de carn o en com a base aromatitzant d’un risotto, totes elles són diferents alternatives per gaudir del gust i aroma boscans d’aquest fong. Per si no fos prou, és un bolet que es conserva molt bé deshidratat, procés en el qual perd tota la seva aigua i es concentren els sabors, característica per la qual en algunes receptes és preferible utilitzar-lo deshidratat i no fresc. Fins i tot, un cop sec, se’l pot moldre per obtenir una pols de cep fina que ens serveixi de condiment per d’altres receptes en les quals vulguem aportar un top especial i fúngic. El cas que ens ocupa, però, no és cap dels mencionats. Es tracta d’una recepta afrancesada la base de la qual són els ceps i la crema de llet, una combinació excel·lent que aporta un toc cremós i dolcenc als ceps. Una manera de degustar-lo diferent a totes les anteriors en la qual el gust del cep no és tan accentuat, però no per això menys irresistible.

 

Ingredients per a 2 persones

3 ceps mitjans
2 escalunyes picades
1 gotet de conyac (o brandi)
150 ml de crema de llet
Sal
Pebre blanc
Oli d’oliva verge extra (o mantega)Preparació dels ceps a la crema

  1. Netejar bé els ceps amb un paper o drap de cuina humit i retirar-los l’esponja que tenen a sota del barret.
  2. Tallar el peu del cep i tallar-lo en 2 ó 3 trossos i tallar el barret en 2 ó 4 trossos en funció de la seva mida.
  3. Sofregit les escalunyes picades en una paella amb oli d’oliva o mantega fins enrossir.
  4. Incorporar l’alcohol i deixar reduir.
  5. Afegir els ceps, salpebrar i saltar-los uns minuts fins veure que comencen a prendre color i que ja no estan tan rígids.
  6. Incorporar la crema de llet, sofregit tot junt un minut més i apagar el foc. Evitar reduir molt la crema de llet. Ha de quedar líquid, ja que quan la crema es refredi, s’espessirà.
  7. Servir els ceps a la crema immediatament perquè estiguin ben calents quan els portem a la taula ja que es refreden de seguida.
Resumen
recipe image
Nombre receta
Ceps a la crema
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)