Brou de pollastre

A vegades, potser moltes vegades, és bo començar pel començament. I no ho dic envà, doncs hi ha qui és partidari de saltar-se els començaments i anar directament al final. Podríem admetre tal procedir si qui ens el presenta és un bon coneixedor de la matèria, en qui confiem i tenim garanties de què coneix els fonaments i l’essència del que parla, a qui podríem preguntar com ha arribat a tal resultat i ens sabria respondre amb pèls i senyals, pas per pas, com ho ha aconseguit. Pel contrari, alguns aventurats amants de la rapidesa i l’estètica superficial, prefereixen començar pel final i obviar l’aprenentatge i saviesa que aporta el fet de començar pel principi, saltant-se tots aquells passos intermedis que algú, en algun moment, va haver de fer per arribar a tal conclusió. A tots aquests aventurats, els recomano que, si volen gaudir i entendre la cuina, comencin pel començament i aprenguin a dominar la tècnica, abans d’endinsar-se a elaborar certes receptes. Aprendre els diferents tipus de talls amb ganivet, fer un bon sofregit, elaborar diferents tipus de masses… i fer bons brous i fumets, com el brou de pollastre que aquí presentem i que podreu fer servir en tantes i tantes receptes o, senzillament, degustar-lo com una sopa. No té gaire secret, és fàcil de preparar i podeu jugar una mica amb les verdures, les herbes aromàtiques i la quantitat de pollastre per descobrir diferents resultats. Com haureu deduït, a mi, m’agrada començar pel començament.
Ingredients per a 3 litres de brou de pollastre
3,5 litres d’aigua mineral natural
Oli d’oliva verge extra
POLLASTRE:
1 carcanada i el coll del pollastre escaldats
1 kg d’ales de pollastre
1 tros de gallina
VERDURES:
1 ceba
2 pastanagues
1 porro
1 branca d’api
1 nap
1 xirivia
HERBES, ESPÈCIES I CONDIMENTS:
1 fulla de llorer
1 branca de julivert
1 branca de farigola
1 c.c. de pebre blanc en gra
1,5 c.s. de sal
Preparació del brou de pollastre
- Pelar i trossejar les verdures (fer trossos grans).
- Blanquejar les carcasses de pollastre, les ales i la gallina per treure’n les impureses (submergir-ho en aigua freda, portar-ho a l’ebullició, apagar el foc, escumar i colar). Reservar.
- En una olla gran amb un raig d’oli d’oliva, saltar les verdures durant uns minuts. No cal sofregir-les gaire estona, només perquè alliberin les aromes.
- Afegir el pollastre i la gallina, les herbes, les espècies, la sal i l’aigua, tapar i portar-ho a l’ebullició.
- Baixar el foc i deixar coure el brou de pollastre a foc lent i tapat durant un mínim de 3 hores.
- Escumar sovint, és a dir, retirar l’escuma (les proteïnes del pollastre coagulades) que es va formant a la superfície del brou amb l’ajuda d’una escumadora.
- Deixar refredar el brou de pollastre, desengreixar si volem que quedi més suau (retirar la capa de greix que es forma a la superfície) i passar pel colador xinès.
- Podeu aprofitar el brou de pollastre per menjar-vos-el com una sopa o aprofitar-lo per qualsevol altra preparació on fos de menester (risottos, arrossos, cremes, etc).






Faves amb butifarra negra, un plat 100% rural! - jovesgrangers.coop
4 març, 2016 @ 18:11
[…] Si t’atreveixes a fer-lo tu mateix fes clic sobre aquest enllaç […]
7 març, 2016 @ 22:41
M’encanten les faves amb botifarra negra!! Un plat ben nostrat deliciós. Gràcies pel link a la recepta! 🙂
3 març, 2018 @ 11:18
Ha quedat boníssim!
4 març, 2018 @ 11:02
Hola!! Moltíssimes gràcies per dir-m’ho!! A mi m’encanta fer-lo, sobretot a l’hivern i com a base per altres preparacions. Sempre en tinc al congelador. 😉