recepta-flam-casola

 

Fer flam casolà, a casa, era quelcom força habitual fa uns anys. Tant, que forces persones encara guarden a la seva memòria el dolç record d’aquelles flameres d’alumini que s’empraven per elaborar-lo. De fet, moltes persones encara les conserven, com a part de l’herència gastronòmica que reberen d’algun avantpassat més o menys proper. Veure-les de nou és tornar a la memòria aquells moments d’infantesa on la cuina, aquell procés pel qual transformem els aliments, era molt més present a les nostres llars.

 

Avui en dia, encara que la gastronomia és objecte d’un reconeixement mai vist, poc a poc sembla que anem substituint la cuina domèstica per productes que ens alliberen d’aquesta càrrega. Si és que realment suposa una càrrega, fet que s’hauria de posar en dubte i ens hauria de fer reflexionar. La conveniència, un concepte molt de moda sobretot entre els entorns marketinians, s’ha imposat per damunt de molts altres valors. I amb ella, la cuina ha anat perdent un terreny que han anat guanyant els productes processats i ultraprocessats.

 

Tornar segles enrere i elaborar-nos-ho tot probablement no sigui la solució. Però tampoc ho és processar-ho tot i allunyar-nos tant de la cuina que no sapiguem ni d’on venen ni com es fan els productes que ens mengem. Podem prendre com a exemple el flam. En podem trobar de molt bons a les botigues i no té res de dolent comprar-ne de tant en tant. Així i tot, també és molt bo, a nivell educatiu i pel nostre plaer gastronòmic, elaborar-ne a casa i poder i saber apreciar les diferències entre un bon flam casolà, elaborat amb llet fresca, i la resta. Només així, a part de mantenir un acte tan essencial per nosaltres com és la cuina, podrem gaudir de l’autèntic sabor del flam.

 

Ingredients per a 6 flams

500 ml de llet fresca (sencera)
½ branca de canyella
½ pell de llimona
4 ous
100 g de sucre
PEL CARAMEL:

60 g de sucre

Un raig petit d’aigua mineral natural

 Preparació del flam casolà

  1. Pre-escalfar el forn a 180 ºC amb escalfor a la part de baix.
  2. Posar el sucre del caramel en un cassó petit, afegir un rajolí d’aigua (no gaire, la justa perquè es dilueixi una mica el sucre) i escalfar-ho. Deixar-ho que bulli un parell de minuts i quan veiem que adquireix textura de caramel, apagar el foc.
  3. Cobrir el fons de les flameres amb el caramel que acabem de fer. Feu-ho quan el caramel estigui encara calent, ja que d’aquesta manera es podrà repartir bé. Podeu fer servir flameres individuals o bé una de gran.
  4. En un altre cassó, escalfar la llet amb la canyella i la pell de la llimona. Quan estigui a punt de bullir, apagar el foc i deixar-la infusionar 10 minuts amb el cassó tapat.
  5. Mentre infusionem la llet, barrejar els ous amb el sucre en un bol gran amb l’ajuda d’una batedora de mà.
  6. Quan tinguem la llet infusionada, afegir-la al bol dels ous barrejats amb el sucre passant-la prèviament per un colador. D’aquesta manera ens assegurarem que no quedin impureses (restes de nata, trossets de canyella o pell de llimona). Mesclar bé fins obtenir una mescla homogènia.
  7. Omplir les flameres, idealment passant la mescla un altre cop pel colador.
  8. Col·locar les flameres en una safata alta per anar al forn, afegir aigua per coure les flameres al bany Maria i enfornar-les 30 minuts a 180ºC, fins que veiem que l’ou ha quallat. Vigileu que l’aigua del bany Maria no bulli.
  9. Apagar el forn, retirar la safata, treure les flameres del bany Maria i deixar refredar el flam casolà a temperatura ambient.
  10. Un cop fred, tapar el flam casolà amb paper film i guardar-lo a la nevera. Podeu guardar el flam casolà a la nevera tranquil·lament 4 o 5 dies.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Flam casolà
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)