Flam casolà
Fer flam casolà, a casa, era quelcom força habitual fa uns anys. Tant, que forces persones encara guarden a la seva memòria el dolç record d’aquelles flameres d’alumini que s’empraven per elaborar-lo. De fet, moltes persones encara les conserven, com a part de l’herència gastronòmica que reberen d’algun avantpassat més o menys proper. Veure-les de nou és tornar a la memòria aquells moments d’infantesa on la cuina, aquell procés pel qual transformem els aliments, era molt més present a les nostres llars.
Avui en dia, encara que la gastronomia és objecte d’un reconeixement mai vist, poc a poc sembla que anem substituint la cuina domèstica per productes que ens alliberen d’aquesta càrrega. Si és que realment suposa una càrrega, fet que s’hauria de posar en dubte i ens hauria de fer reflexionar. La conveniència, un concepte molt de moda sobretot entre els entorns marketinians, s’ha imposat per damunt de molts altres valors. I amb ella, la cuina ha anat perdent un terreny que han anat guanyant els productes processats i ultraprocessats.
Tornar segles enrere i elaborar-nos-ho tot probablement no sigui la solució. Però tampoc ho és processar-ho tot i allunyar-nos tant de la cuina que no sapiguem ni d’on venen ni com es fan els productes que ens mengem. Podem prendre com a exemple el flam. En podem trobar de molt bons a les botigues i no té res de dolent comprar-ne de tant en tant. Així i tot, també és molt bo, a nivell educatiu i pel nostre plaer gastronòmic, elaborar-ne a casa i poder i saber apreciar les diferències entre un bon flam casolà, elaborat amb llet fresca, i la resta. Només així, a part de mantenir un acte tan essencial per nosaltres com és la cuina, podrem gaudir de l’autèntic sabor del flam.
Ingredients per a 6 flams
500 ml de llet fresca (sencera)
½ branca de canyella
½ pell de llimona
4 ous
50 g de sucre (se’n pot posar més si es vol més dolç, fins a 100 g)
PEL CARAMEL:
50 g de sucre
25 ml d’aigua mineral natural
1 c.p. de suc de llimona
Preparació del flam casolà
- Pre-escalfar el forn a 180 ºC amb escalfor a la part de baix.
- Posar el sucre del caramel en una paella o cassó petit, afegir el suc de llimona i escalfar-ho a foc mig sense remenar. Quan el sucre comenci a fer bombolles, moure el cassó pel mànec per tal que no cristal·litzi a les vores i es vagi mesclant i coent de forma homogènia. Quan el caramel hagi agafat un color més fosc, al cap de 4-5 minuts, baixar el foc i afegir amb compte l’aigua escalfada prèviament. Barrejar amb una cullera de fusta i coure 2-3 minuts més.
- Cobrir el fons de les flameres amb el caramel que acabem de fer. Feu-ho quan el caramel estigui encara calent, ja que d’aquesta manera es podrà repartir bé. Podeu fer servir flameres individuals o bé una de gran.
- En un altre cassó, escalfar la llet amb la canyella i la pell de la llimona. Quan estigui a punt de bullir, apagar el foc i deixar-la infusionar 10 minuts amb el cassó tapat.
- Mentre infusionem la llet, barrejar els ous amb el sucre en un bol gran amb l’ajuda d’una batedora de mà.
- Quan tinguem la llet infusionada, afegir-la al bol dels ous barrejats amb el sucre passant-la prèviament per un colador. D’aquesta manera ens assegurarem que no quedin impureses (restes de nata, trossets de canyella o pell de llimona). Mesclar bé fins obtenir una mescla homogènia.
- Omplir les flameres, idealment passant la mescla un altre cop pel colador.
- Col·locar les flameres en una safata alta per anar al forn, afegir aigua (millor un pèl calenta) per coure les flameres al bany Maria i enfornar-les 30 minuts a 180ºC, fins que veiem que l’ou ha quallat. Vigileu que l’aigua del bany Maria no bulli.
- Apagar el forn, retirar la safata, treure les flameres del bany Maria i deixar refredar el flam casolà a temperatura ambient.
- Un cop fred, tapar el flam casolà amb paper film i guardar-lo a la nevera. Podeu guardar el flam casolà a la nevera tranquil·lament 4 o 5 dies.
Si t’ha agradat la recepta del flam casolà
potser t’agradarà també la recepta de la tatin de poma amb salsa de toffee. Anima’t a provar-la! 😉
Gemma
10 maig, 2019 @ 09:29
I….. per fer un flam d’ou? Disposes de recepta? Gràcies
Pau
10 maig, 2019 @ 10:25
Hola Gemma! Aquesta recepta és la del flam d’ou. Una abraçada!
Teresa
26 maig, 2019 @ 14:03
Aquesta tarda vaig a fer un flam gran d’ou, seguint la teva recepta¡ ja et diré com em surt¡ fa anys que no en faig¡ a casa ja ho esperen¡ gràcies x la recepta
Pau
27 maig, 2019 @ 07:50
Què bé Teresa! Segur que surt molt bo! Moltes gràcies per seguir el blog. Una abraçada! 🙂
Mireia
25 juny, 2019 @ 13:34
Jo vaig provar de fer-lo fa uns dies i va quedar espectacular! Moltes gràcies per la recepta!!
Pau
25 juny, 2019 @ 21:50
Moltes gràcies pel comentari Mireia. I per seguir el blog. Què bé que et quedés tan bé! 🙂 Una forta abraçada!
Jordi
27 juliol, 2019 @ 03:38
Què vol dir que s’ha de deixar INFUSIONAR la llet ?
Pau
29 juliol, 2019 @ 13:19
Hola Jordi! Infusionar la llet (o un líquid) vol dir deixar-lo reposar una estona, generalment calent (encara que també podria ser fred), amb altres ingredients per tal que agafi les aromes. És el que fem amb la llet del flam, de la crema catalana o amb les herbes d’una infusió per exemple. Una abraçada!
Dolors Bigas Serra
6 setembre, 2019 @ 14:05
Hola, el flam el poses amb el forn calent o l’ engegues quan li poses? Gràcies
Pau
6 setembre, 2019 @ 14:27
Hola Dolors! El flam l’has de posat amb el forn ja pre-escalfat a la temperatura indicada (punt 1). 😉 Espero que et quedi boníssim. Una abraçada!
Pepa bertran
9 juny, 2020 @ 15:09
Recepta perfecte!! M’han quedat genials.
El 2on cop vaig baixar el sucre a 70gr i encara millor.
Moltes gràcies
Pau
10 juny, 2020 @ 09:20
Moltes gràcies pel comentari Pepa!! Certament el tema del sucre és força relatiu i cadascú/na ha d’anar trobant aquell punt que li agradi més (i tenir en compte que quant més sucre, pitjor per la salut!). Una abraçada!
Núria
31 maig, 2021 @ 15:23
Hola!!, Doncs mira de moment encara li falten cinc minuts per sortir del forn, però està molt líquid. He volgut provar d en comptes de posar sucre, he posat eritritol. Avere si funciona.
Pau
5 juny, 2021 @ 19:50
Hola Núria! Mai he provat amb eritritol. No sé si això pot influir en alguna cosa… El bany maria arribava gairebé fins a dalt de les flameres? Potser és això. O potser l’aigua del bany maria estava força freda i això ha fet que necessiti més temps. Jo sempre que faig flam en 30 minuts ja queden quallats. Ja em dius! Una abraçada
Montse
4 setembre, 2021 @ 09:02
Es pot congelar el flam un cop fet? Gràcies.
Pau
6 setembre, 2021 @ 11:17
Hola Montse! Doncs la veritat és que no n’he congelat mai i no et sabria dir. Caldria veure si canvia gaire la textura. Si ho proves, em dius! Una abraçada