Pa de pessic
El pa de pessic em recorda els estius calorosos que passava de petit en un poble perdut a l’extrem nord oriental de la Noguera, un indret on aleshores la carretera asfaltada posava el seu punt i final i només hi arribava aquella gent que, per casualitats o causalitats de la vida, alguna cosa hi tenia a fer allí. El progrés, com arreu, també hi arribà, i a finals del segle XX es prolongà la carretera asfaltada fins enllaçar-la amb el Pallars Jussà, una alternativa per la minsa població de la zona per tal d’arribar a Tremp sense haver de passar pel coll de Comiols, avantatge que tampoc ha significat un augment significatiu del trànsit de viatgers a la zona, pel benefici d’aquells qui apreciaven la tranquil·litat que donava el fet de no estar situats en un indret de pas. Així mateix, el canvi de la dinàmica rural i la disminució progressiva de la població de l’entorn més proper també van propiciar el tancament, un a un, dels 3 forns que havien arribat a existir en aquell poble, comportant, així, la desaparició d’un dels meus berenars preferits: el pa de pessic amb xocolata a la pedra. Com que és indescriptible l’esponjositat, l’aroma i el sabor d’aquell pa de pessic, m’abstindré d’intentar reproduir-ho amb paraules. Potser serà millor reproduir-ho a través del paladar i evocar tots aquells records amb un pa de pessic casolà que s’hi assembli, el que teniu en aquesta recepta, fruit de moltes proves per trobar aquella textura i sabor que més se li acosten. Mai serà el mateix, perquè mai més serem nens o nenes ni la carretera posarà punt i final en aquell indret, però sempre podrem deixar volar la imaginació mentre ens delitem amb un bocí de pa de pessic acompanyat d’una bona presa de xocolata a la pedra.
Ingredients per un pa de pessic de 20 cm
4 ous
125 g de sucre
125 g de farina fluixa
16 g de llevat en pols
1 polsim de sal
Opcional: la pell d’una llimona petita ratllada (o taronja)
Per decorar: sucre llustre
Preparació del pa de pessic
- Pre-escalfar el forn a 160ºC amb escalfor a dalt i a baix i sense ventilació.
- Separar els rovells d’ou de les clares.
- Blanquejar els rovells amb el sucre en un bol, és a dir, batre els rovells d’ou amb el sucre fins aconseguir una massa fina, blanquinosa i esponjosa (ha d’haver doblat o triplicat el volum inicial).
- Muntar les clares a punt de neu amb un polsim de sal.
- Afegir les clares a punt de neu als rovells blanquejats i mesclar poc a poc amb una espàtula de baix cap a dalt, procurant mantenir l’esponjositat de les clares a punt de neu.
- Incorporar la farina i el llevat tamisats en tres o quatre tandes. Incorporar-la amb l’espàtula amb compte per no perdre l’esponjositat.
- Si voleu posar ratlladura de llimona o taronja, afegir-la en aquest moment i barrejar suaument.
- Untar un motlle per anar al forn de 20 cm de diàmetre amb mantega i farina (o folrar-lo amb paper de forn) per evitar que s’enganxi el pa de pessic, posar-hi la massa que hem preparat i enfornar a 160ºC durant uns 25-30 minuts. Per comprovar si el pa de pessic està cuit, punxar-lo amb un escuradents. Si aquest surt net, ja està fet.
- Apagar el forn i deixar la porta entre-oberta perquè es comenci a refredar poc a poc. És molt important no treure de cop el pa de pessic del forn quan és calent perquè aleshores baixaria de cop.
- Un cop el pa de pessic estigui fred, desemmotllar i decorar amb sucre llustre per sobre.
Si t’ha agradat la recepta del pa de pessic
potser t’agradarà també la recepta dels melindros casolans. Anima’t a provar-la! 😉
Dolors
1 abril, 2019 @ 17:24
Molt bo , recepta facil de fer
Pau
2 abril, 2019 @ 10:15
Moltes gràcies pel comentari Dolors! És una recepta que m’encanta. 🙂