Tallarines frutti di mare

La pasta, com l’arròs, permet múltiples combinacions, convertint-la així en un ingredient versàtil i molt útil a la cuina. En aquest sentit, ens hem de rendir als peus dels italians qui, a part de ser-ne els creadors, ens han aportat un extens receptari al seu voltant per tal que tots nosaltres la puguem gaudir en tota la seva plenitud. Així, combinada amb musclos, cloïsses i gambes, els aquí anomenats fruits del mar (frutti di mare), una base de sofregit de tomàquet i all, i amb un toc picant gràcies al bitxo, la pasta frutti di mare acaba sent una autèntica explosió marina dins de la nostra boca que exalta els matisos singulars de cada mol·lusc i crustaci que haguem fet servir per acompanyar-la.
Ingredients per a 2 persones
200 g de tallarines secs (linguini) o espaguetis secs (spaghetti o vermicelli). Més quantitat si són frescos.
6 musclos grans, de roca o gallecs
8 cloïsses
4 gambes grans
4 tomàquets pelats, sense llavors i a trossets
1 bitxo o caiena
2 grans d’all
1 got petit de vi blanc sec
1 c.s. de julivert
1 c.c. de sucre
Pebre negre
Sal
Oli d’oliva verge extra
Preparació de les tallarines frutti di mare
- Tallar les antenes de les gambes. Reservar en un plat.
- Posar les cloïsses en un bol amb aigua i sal perquè deixin anar la possible sorra que puguin tenir al seu interior. Deixar-les al bol per després.
- Netejar els musclos sota l’aixeta i llevar-los les restes d’algues que puguin tenir.
- Escaldar els tomàquets en aigua bullent i submergir-los immediatament en aigua freda. Pelar-los, retirar-los les llavors i tallar-los en macedònia (dauets petits). Reservar.
- Posar un bon raig d’oli d’oliva en una paella o cassola ample i alta i sofregir els alls sencers i pelats i el bitxo (o caiena) fins que els alls estiguin daurats.
- Saltar breument les gambes per cada costat. Vigilar no fer-les massa. Reservar.
- Retirar el bitxo (o la caiena) de la cassola i afegir el tomàquet pelat, sense llavors i tallat a trossets que teníem reservat. Salpebrar, afegir el sucre i evaporar l’aigua de vegetació durant 15 minuts.
- Mentre es va fent el sofregit de tomàquet, posar a bullir aigua en una olla gran (1 l d’aigua i 1 c.c. de sal per cada 100 g de pasta). Bullir-hi la pasta segons les indicacions del fabricant i el punt d’al dente que vulguem. Escórrer i reservar.
- Incorporar els musclos, les cloïsses i el vi blanc a la cassola, tapar i deixar que s’obrin. Retirar la tapa i deixar que s’evapori una mica l’aigua que hagin deixat anar.
- Incorporar les tallarines, les gambes i el julivert picat, remenar i acabar coure tot junt a la paella 2 minuts.
- Servir (i menjar si es vol) a la mateixa paella on s’han fet els tallarines frutti di mare.
Si t’ha agradat la recepta dels tallarines frutti di mare
potser t’agradarà també la recepta dels espaguetis alle vongole in rosso. Anima’t a provar-la! 😉