recepta-calamars-andalusa

 

Si hi ha un indret on dominen especialment la tècnica de la fritada aquest és Andalusia. I no qualsevol fritada, sinó aquella més bàsica i subtil; l’elaborada tan sols amb farina. Els plats així elaborats són nombrosíssims, essent els més populars les fritures amb tot tipus de peixos, principalment petits, i mol·luscs cefalòpodes tallats a rodanxes o talls petits: seitons (boquerones), xanguet (chanquete), molls (salmonetes), sipietes (chocos) i, com no podia ser d’una altra manera, calamars. A simple vista sembla fàcil, doncs es tracta tan sols de fregir peixos o cefalòpodes enfarinats, però a la pràctica, aconseguir una bona fritada, gens oliosa, tendre per dins i cruixent per fora no resulta tan evident.

 

Per una part, és imprescindible netejar bé el peix o cefalòpode que vulguem fer servir i, sobretot, assecar-lo amb paper absorbent per tal que no tingui gens d’aigua a l’hora de passar-lo per la farina. Un cop net i sec, s’ha d’enfarinar i procurar treure l’excés de farina perquè ens quedi un arrebossat uniforme i lleuger. La fritada ha de ser per immersió en abundant oli d’oliva verge extra ben calent (si cal, mesurar la temperatura amb un termòmetre de cuina, 180 – 200 ºC). Aquesta fase és convenient fer-la en diverses tandes per evitar que l’oli es refredi massa en posar de cop el peix o trossos de cefalòpode. Finalment, s’ha de reservar la fritada en paper absorbent perquè ens quedi ben eixuta, sense excés d’oli i cruixent. Ja ho hem dit, sembla fàcil però dominar la tècnica d’una bona fritada té el seu que.

 

Ingredients per a 2 persones

3 calamars mitjans tallats a rodanxes
Farina
Sal
Oli d’oliva verge extra
Opcional: 1 llimonaPreparació dels calamars a l’andalusa

  1. Netejar els calamars amb aigua freda. Si no us els han preparat a la peixateria, tallar-los a rodanxes i tallar les aletes a trossos.
  2. Assecar bé els trossos de calamar amb paper absorbent.
  3. Salar els talls de calamar, enfarinar-los i retirar l’excés de farina posant-los en un colador fi mentre l’anem sacsejant.
  4. Posar abundant oli d’oliva verge extra en una paella o cassó i fregir els calamars a l’andalusa entre 30 i 60 segons en diferents tandes. És important no fregir-los tots de cop per evitar que l’oli es refredi massa i després li costi augmentar la temperatura. La fritura ha de ser molt ràpida i amb l’oli ben calent (180-200 ºC). D’aquesta manera els calamars a l’andalusa absorbiran molt poc oli i quedaran ben cruixents per fora i tendres per dins.
  5. Reservar els calamars a l’andalusa a sobre de paper absorbent i servir-los acompanyats, si es vol, de llimona.
Resumen
recipe image
Nombre receta
Calamars a l'andalusa
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)