Crema de carbassó
El carbassó m’agrada especialment per la seva versatilitat culinària i el seu gust suau i dolcenc, proper al de la seva cosina germana, la senyora carbassa. A diferència d’aquesta darrera, caracteritzada per la seva duresa, fet que també en limita el seu ús a la cuina, el carbassó és molt més tou i el podeu fer servir en multitud de receptes, com en la crema de carbassó que aquí us proposo, per acompanyar el peix a la papillote, tallat a rodanxes i fet a la brasa, incorporant-lo a la salsa de samfaina, com un ingredient més d’una pizza o tallat a dauets i sofregit amb tomàquet per amanir una bona pasta per exemple. En quant a la crema que ara ens ocupa, el carbassó n’és el protagonista principal, només acompanyat d’un lleuger sofregit de porro i una mica de patata, que ens ajudarà a donar una textura més cremosa. Eviteu, si us plau, posar massa patata, puig que, de fer-ho, no només alterareu la textura sinó també el sabor i malmetreu la delicadesa de la que se suposava que havia de ser la verdura principal: el carbassó. Si voleu un gust més marcat, sempre podeu substituir l’aigua per un brou de pollastre o verdures però, en aquest cas, el gust lleuger del carbassó quedarà atenuat. Finalment, deixo a la vostra discreció l’ús de formatge i espècies. Reserveu-vos aquests ingredients per anar variant la crema de carbassó de tant en tant i, així, descobrir noves dimensions que us ajudaran a trencar amb la monotonia culinària en la qual, adesiara, caiem quan tendim a repetir una recepta una vegada i una altra.
Ingredients per a 4 persones
4 carbassons mitjans (aprox 1 kg)
1 patata mitjana (uns 200 g)
2 porros mitjans (uns 400 g)
40 g d’oli d’oliva verge extra
800 ml d’aigua (o brou de pollastre o verdures)
Pebre blanc
Sal
Per acompanyar: rostes de pa fregides o roques de formatge parmesà
Preparació de la crema de carbassó
- Tallar l’extrem superior més verd dels porros, netejar-los bé i tallar-los en juliana.
- Posar l’oli d’oliva en una olla alta i sofregir el porro a foc baix fins que comenci a prendre color. Uns 10 minuts.
- Mentrestant, pelar la meitat dels carbassons i la patata. Deixarem la meitat dels carbassons sense pelar per reforçar el color verd de la crema de carbassó. També la podem fer pelant tots els carbassons o deixant-los a tots la pell, com es vulgui.
- Tallar els carbassons i la patata a daus no gaire grans.
- Afegir l’aigua a l’olla (o brou de pollastre o verdures) i un xic de sal, tapar l’olla i esperar que comenci a bullir. La quantitat d’aigua és orientativa. La quantitat pot variar en funció de com agradi d’espessa o líquida la crema de carbassó i la potència del foc.
- Incorporar els daus de patata, tapar l’olla i bullir 3 minuts.
- Incorporar els daus de carbassó, un xic de pebre blanc, tapar l’olla i bullir 6 minuts més.
- Apagar el foc, deixar refredar uns minuts i triturar a consciència amb la batedora elèctrica.
- Provar la crema de carbassó i rectificar-la de de sal i pebre si fos de menester.
- Opcionalment, si es vol aconseguir una crema de carbassó més fina, passar-la pel colador xinès.
- Acompanyar la crema de carbassó amb unes rostes de pa fregides o unes roques de formatge parmesà.
Si t’ha agradat la recepta de la crema de carbassó
potser t’agradarà també la recepta de la crema de carbassa. Anima’t a provar-la! 😉
Àngels
21 març, 2018 @ 20:31
i el porro quan es tira?
Pau
24 març, 2018 @ 21:52
Hola Àngels! A mi m’agrada sofregir-lo primer una mica, sense que agafi gaire color, a foc lent. És el punt número 2 de la recepta. Espero que et quedi bé. 🙂