Truita de botifarra d’ou

És ben sabut que, per dijous gras, el dia que marca l’inici de les festes del carnestoltes i també conegut com dijous llarder, hi ha dues menges que no haurien de faltar en cap menú que pretengués mantenir les tradicions. Estem parlant de la coca de llardons, per esmorzar, berenar o postres, i la botifarra d’ou, blanca o negre combinades amb ou en forma de truita. La tradició manava no menjar carn ni ou durant la Quaresma cristiana, els quaranta dies anteriors a Setmana Santa i que servien per preparar-se per la celebració de la Pasqua. Un període, potser avorrit gastronòmicament parlant, d’abstinència i, en alguns casos, dejuni, al qual se li donava la benvinguda amb la panxa ben plena precisament d’allò que no es podria menjar durant quaranta dies: carn i ou. Així doncs, la celebració del Carnestoltes durant la setmana anterior a l’inici de la Quaresma, marcada pel dimecres de cendra, començava el dijous gras i significava una setmana sencera de festa, diversió i bons àpats en contraposició del que vindria després.
La truita de botifarra d’ou és herència d’aquesta tradició i, si bé avui en dia ja no existeixen les restriccions gastronòmiques durant la Quaresma, s’ha mantingut el costum d’iniciar les festes del Carnestoltes per dijous gras amb la ingesta de coca de llardons i l’esmentada truita. La preparació d’aquesta no té gaire complicació i tant es pot elaborar saltant els talls de botifarra d’ou prèviament per la paella com barrejant-los directament amb ous batuts. Hi ha qui també afegeix cansalada i/o mongetes, dos ingredients força contundents que ajuden a donar encara més consistència a la truita de botifarra d’ou. Sigui com sigui, queda boníssima i amb un gust característic indefectiblement associat a l’inici del Carnestoltes.
Ingredients per a 1 persona
PER LA TRUITA DE BOTIFARRA D’OU:
2 ous ecològics
1/3 botifarra d’ou a rodanxes
Opcional: 1 tallet de cansalada
Opcional: 1 grapat de mongetes cuites
Sal
Oli d’oliva verge extra
PER ACOMPANYAR:
2 llesques de pa torrat
1 tomàquet de sucar
Oli d’oliva verge extra
Sal
Preparació de la truita de botifarra d’ou
- Si voleu fer servir cansalada, ingredient opcional que dóna bon gust però també incrementa força la consistència del plat, tallar-la a dauets i fregir-la en una paella gran amb un xic d’oli d’oliva (no gaire ja que la cansalada deixarà anar greix). Reservar sobre paper absorbent per treure l’excés de greix.
- Pelar la botifarra d’ou i tallar-la a rodanxes.
- Saltar-la uns minuts a la paella amb una mica d’oli d’oliva. Opcionalment, també s’hi pot afegir un grapat de mongetes cuites. Si heu saltat també cansalada, afegiu-la de nou a la paella en aquest moment.
- Batre els ous en un bol, salar al gust i afegir la mescla anterior.
- Escalfar bé la paella amb una mica més d’oli si fos de menester i incorporar-hi la mescla. Repartir-la de forma uniforme per tota la paella.
- Fer la truita de botifarra d’ou amb forma rodona. Coure-la un minut o dos, donar-li la volta amb un gira-truites i acabar de coure-la 1 ó 2 minuts més, en funció de com us agradi de sucosa per dins.
- Servir la truita de botifarra d’ou acompanyada d’un parell de llesques de pa torrat amb tomàquet, oli i sal.
Si t’ha agradat la recepta de la truita de botifarra d’ou
potser t’agradarà també la recepta de la truita paisana sense patata. Anima’t a provar-la! 😉