recepta-xocolata-desfeta-tradicional

 

La tradició de prendre xocolata desfeta, també coneguda com a xocolata a la tassa, ve de lluny. No tant lluny, això sí, si pensem que el cacau arribà a Espanya, i per tant Europa, procedent d’Amèrica a partir del segle XVI. Allí, maies, asteques i tolteques ja el consumien com a beguda. L’anomenaven xocoatl i el solien barrejar amb herbes i espècies com bitxo, pebre o vainilla. Això feia que tingués un gust especialment amarg i picant, a diferència del gust dolç al que estem acostumats. Aquesta característica de la xocolata original fou integrada en algunes receptes de la cuina catalana on, encara avui, s’utilitza la xocolata per lligar certs plats i donar un toc especial, com per exemple en el nostrat pollastre amb llagosta, el pollastre amb escamarlans, els civets o per arrodonir algunes picades.

 

La tradició de prendre xocolata desfeta quallà especialment entre les classes benestants catalanes al llarg dels segles XVII i XVIII. Una beguda poc accessible a la resta de la població per l’elevat preu de la matèria primera. Es consumia amb espècies i per fer-ho s’empraven unes tasses petites anomenades xicres. Aquesta tradició s’estengué ràpidament entre la monarquia i les classes altes espanyoles i, de retruc, a la cort francesa i la resta d’Europa. A finals del segle XVIII i durant el segle XIX el consum de la xocolata s’accentuà, així com la forma d’elaborar-la, i aquest increment de la producció i consum feu que fos més accessible a altres capes socials.

 

La xocolata desfeta actual té certes similituds amb aquella xocolata tradicional, encara que hem substituït el sabor amarg i el picant per gustós més dolcencs. Això ha portat en molts casos a fer servir llet enlloc d’aigua i a eliminar les espècies de la preparació. Tot i això, si volem gaudir d’una bona xocolata desfeta tradicional, amb la plenitud del seu sabor, és preferible elaborar-la només amb aigua i donar-li un toc especiat tal com ho feien els maies, asteques o tolteques. D’una manera o de l’altra, resulta exquisida i celestial. No és d’estranyar, doncs, que aquestes cultures la coneguessin com la beguda dels Déus.

 
 

Ingredients per a 4 persones

200 g de xocolata a la pedra
450 ml d’aigua mineral natural
Espècies opcionals (una o vàries):

Un polsim de canyella o vainilla

Un polsim de pebre negre acabat de moldre

Un polsim de cardamom molt

Un polsim de gingebre en pols
Preparació de la xocolata desfeta tradicional

  1. Ratllar la xocolata a la pedra.
  2. En un cassó, escalfar l’aigua.
  3. Quan bulli, afegir la xocolata a la pedra, condimentar amb les espècies al nostre gust, remenar i després que bulli 1 minut, apagar el foc.
  4. Servir la xocolata desfeta tradicional en tassetes i acompanyar-la d’un parell de melindros.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Xocolata desfeta tradicional
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)