Falafel casolà
Fa uns anys la cuina libanesa o d’altres països de l’Orient Mitjà era una cuina força desconeguda per la majoria. Llevat d’alguns restaurants isolats, no era gaire freqüent creuar-se’n un. Calia prendre una decisió conscient per anar-hi, i buscar i rebuscar on s’oferien aquests plats singulars. Tot plegat canvià a finals del darrer segle i moltes ciutats, gairebé d’un dia per l’altre, fins i tot pobles no gaire grans, veieren com els restaurants libanesos creixien com a bolets. Els shawarmes, durums i döner kebabs, tots ells plats similars però amb lleugers matisos en funció de la seva procedència, es feren especialment populars entre el jovent i, de retruc, entre la resta de la societat. Fet que ja s’havia produït anys enrere a d’altres països europeus com Alemanya i Anglaterra i que, com tantes altres coses, tard o d’hora havia d’arribar al nostre país.
Entre els plats populars que començaren a sonar des d’aleshores trobem el falafel: unes boles lleugerament aixafades fetes amb cigrons, un xic de ceba i all i ben condimentades amb herbes i espècies. Una massa que s’acaba fregint per immersió per tal de coure-la i donar-li el característic toc cruixent que tant agrada. El falafel no és gens complicat de fer i resulta exquisit acompanyat d’una amanida, hummus (crema de sèsam i cigrons), mutabal (crema d’albergínia) o tzatziki (salsa de iogurt). Ara que es reivindica tant el consum de llegums, per les seves excel·lents propietats nutricionals, val la pena tenir en compte aquest plat.
Ingredients per a 32 peces de falafel casolà
500 g de cigrons secs
Un raig d’oli d’oliva verge extra
½ ceba gran
2 grans d’all
1 c.p. de bicarbonat
1 got petit de fulles de julivert
1 got petit de fulles de coriandre
1 c.p. de comí en pols
1 c.c. de pebre negre
1 c.p. de sal
Oli d’oliva verge extra per fregir el falafel casolà
Preparació del falafel casolà
- Posar els cigrons en remull el dia abans (un mínim de 12 hores).
- Passat aquest temps, escórrer els cigrons i assecar-los bé. És important que no els quedi aigua perquè sinó després la pasta queda massa humida i costa formar els falafels.
- Posar els cigrons escorreguts i assecats en un bol amb la ceba i l’all picats (no cal que siguin trossos molt petits), afegir un raig d’oli d’oliva i triturar amb la batedora elèctrica. S’ha de triturar bé, intentant que no quedin trossos o cigrons sencers.
- Afegir el bicarbonat i barrejar.
- Netejar les fulles de julivert i coriandre, assecar-les bé amb paper de cuina, picar-les i incorporar-les a la pasta de cigrons.
- Afegir el comí, el pebre negre i la sal i barrejar-ho amb la pasta.
- Deixar reposar la pasta un mínim de 30 minuts.
- Formar boles, rodones o lleugerament aixafades, de la mida d’una pilota de ping-pong.
- Escalfar oli d’oliva abundant en un cassó, idealment perquè les boles de falafel quedin submergides, i fregir el falafel a foc mig durant un parell de minuts per cada costat, fins que veiem que queda prou ros. Si el foc està massa fort el falafel es torrarà de seguida i no es farà prou per dins.
- Reservar el falafel casolà fregit damunt de paper de cuina perquè absorbeixi l’excés d’oli.
- El falafel és ideal per menjar sol, acompanyat d’hummus (crema de sèsam i cigrons), mutabal (crema d’albergínia) o tzatziki (salsa de iogurt) o dins de pa de pita amb enciam, ceba i tomàquet.
Si t’ha agradat la recepta del falafel casolà
potser t’agradarà també la recepta del tabulé del Magreb. Anima’t a provar-la! 😉
Míriam
27 abril, 2020 @ 15:12
A veure…Al principi una mica drama perquè a l’hora de fregir-los les meves perfectes pilotes de ping pong s’han començat a esmicolar.
Però llavors he recordat a la meva iaia dient-me que les croquetes s’han de fer amb l’oli super calent i llavors ja tot ha anat bé.
Han sortit boníssimes!! Això si, omplen un munt!
Gràcies per la recepta. Per aquesta i per totes 🙂
Míriam
Pau
27 abril, 2020 @ 15:19
Wooo! Moltes gràcies pel comentari! Sort en tenim de les iaies i els seus consells… I, sí, omplen molt! jeje. Millor fer les boles petites perquè sinó amb dos falafels ja has dinat. 😉