Tzatziki grec
El tzatziki grec i les seves variants turques, perses i balcàniques tenen un origen comú: l’Imperi Otomà. La longevitat d’aquest fou tal (1299 – 1923) que, probablement, donà temps perquè la cultura gastronòmica viatgés de punta a punta de l’Imperi sense impediments, accentuant les característiques de cada regió però, alhora, integrant trets comuns en totes elles. El tzatziki grec, el cacık turc i el tarator balcànic en són un bon exemple. Trobem un denominador comú en tot aquestes preparacions: el iogurt, el cogombre, l’all i les herbes aromàtiques. I també algunes singularitats en funció de la regió com les nous, altres hortalisses o, senzillament, la forma de preparar-les. Sigui com sigui, aquests plats que han perviscut fins els nostres dies comparteixen el mateix ancestre medieval otomà.
Ja des d’època medieval es té constància d’un plat anomenat tarator, elaborat amb nous picades i vinagre. Sembla ser que, per extensió, altres salses i amanides prengueren el mateix nom. La paraula grega tzatziki, en canvi, no aparegué fins molt més tard, mitjans del segle XX, sembla ser derivada de la paraula turca cacık. En aquest cas, no està prou clara l’etimologia del nom, però tot sembla indicar que estaria relacionada amb el mot persa zhazh i faria referència a les herbes que es feien servir per cuinar.
En el cas del tzatziki grec, la base de la preparació és el iogurt grec, el qual es mescla amb cogombre ratllat i espremut, all picat, herbes picades com menta, anet o julivert, sal, oli d’oliva i, opcionalment, unes gotes de suc de llimona o vinagre. Se sol menjar fred, com a entrant (els populars mezze) o fins i tot per acompanyar carn.
Ingredients
1 iogurt grec
1 cogombre mitjà
½ dent d’all
1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
1 c.s. de menta picada (o anet o julivert)
Sal
Opcional: unes gotes de suc de llimona (o vinagre)
c.s.: cullerada sopera
Preparació del tzatziki grec
- Pelar el cogombre i ratllar-lo per la part gruixuda del rallador. Esprémer el cogombre ratllat amb les mans, en diversos cops, per eliminar l’aigua que conté.
- Picar l’all.
- En un bol, posar el iogurt grec, el cogombre rallat i escorregut, l’all picat, l’oli d’oliva, la menta picada (o anet o julivert), un polsim de sal i, opcionalment, unes gotes de suc de llimona. Barrejar fins aconseguir una salsa cremosa i homogènia.
- Reservar el tzatziki a la nevera perquè estigui lleugerament fred a l’hora de servir-lo.
- Per servir el tzatziki grec, es pot servir sol, acompanyat d’unes olives negres i un raig d’oli d’oliva, bastonets de pastanaga o pa, per exemple. També va molt bé per acompanyar certes carns, com el xai.
Si t’ha agradat la recepta del tzatziki grec
potser t’agradarà també la recepta de la salsa de tomàquet amb alfàbrega. Anima’t a provar-la! 😉