Hummus casolà
Fins fa relativament poc, si haguéssim preguntat què era l’hummus a qualsevol persona del nostre entorn el més probable és que ens hagués mirat amb cara de circumstàncies. Els més aplicats, immersos en un atac d’homonímia exacerbat, haurien confós l’hummus amb l’humus i ens haurien dit que es tractava de restes orgàniques descompostes per certs organismes. No haurien errat si els haguéssim preguntat per la segona, però no era el cas.
Avui, desconec si han millorat els coneixements de la naturalesa de la societat i si cada cop hi ha més gent que coneix el significat d’humus. El que tinc clar, però, és que davant la pregunta Què és l’hummus? la majoria em diria, a diferència de fa poc anys, que es tracta d’un puré de cigrons. I no m’equivocaria gaire si afirmés que fins i tot en sabrien indicar la procedència. Si més no, l’ubicarien en algun lloc de l’Orient Mitjà.
És innegable que vivim en un món global. La cuina ha creuat fronteres i plats com l’hummus tan populars al Líban, Síria o Palestina s’han acabat convertint en un producte més dels lineals dels supermercats occidentals. Fins i tot, s’ha popularitzat l’elaboració de l’hummus casolà. Sense ser un gran expert als fogons, amb una mica de criteri i mesura, és molt fàcil aconseguir un resultat satisfactori.
Per un motiu o un altre, aquest puré de cigrons barrejat amb tahini, una mena de crema elaborada amb llavors de sèsam mòltes i sal, oli d’oliva i condimentat amb all i espècies segons el gust de cadascú, ha causat furor i s’ha popularitzat ràpidament. I ja està bé que així sigui, doncs es una manera d’incorporar les llegums a la dieta i menjar de forma més sana i saludable.
Ingredients per a 4 persones
400 g de cigrons cuits
3 c.s. de tahini (pasta de sèsam)
El suc d’una llimona
2 c.s. d’oli d’oliva verge extra
Un raig d’aigua (al gust, en funció de com ens agradi la textura)
Opcional: 1 o 2 grans d’all (al gust)
Opcional: comí, coriandre
Sal
Preparació de l’hummus casolà
- Per tal que l’hummus casolà quedi més fi, l’ideal és retirar la pell que cobreix els cigrons. No és imprescindible, però sempre queda millor. Una bona manera de retirar aquesta pell és, tant si els heu comprat cuits com si els heu cuit a casa, submergir-los en aigua bullent 2 minuts i immediatament després submergir-los en aigua freda. El xoc tèrmic farà que la pell exterior es desenganxi, floti i així es pugui retirar molt fàcilment.
- Posar els cigrons amb la resta d’ingredients menys l’aigua en el vas de la batedora elèctrica i triturar fins obtenir un puré homogeni.
- Si veiem que ens queda l’hummus casolà massa dens, afegir un rajolí petit d’aigua i tornar a triturar. Anar afegint molt poc a poc aigua fins obtenir la textura desitjada.
- Tastar i rectificar el punt de sal i espècies i afegir-ne més si fos necessari.
- L’hummus casolà es pot servir tebi o fred, acompanyat si es vol d’una mica de pebre vermell per sobre i un rajolí d’oli d’oliva.
Si t’ha agradat la recepta de l’hummus casolà
potser t’agradarà també la recepta del falafel casolà. Anima’t a provar-la! 😉