recepta-hummus-casola

 

Fins fa relativament poc, si haguéssim preguntat què era l’hummus a qualsevol persona del nostre entorn el més probable és que ens hagués mirat amb cara de circumstàncies. Els més aplicats, immersos en un atac d’homonímia exacerbat, haurien confós l’hummus amb l’humus i ens haurien dit que es tractava de restes orgàniques descompostes per certs organismes. No haurien errat si els haguéssim preguntat per la segona, però no era el cas.

 

Avui, desconec si han millorat els coneixements de la naturalesa de la societat i si cada cop hi ha més gent que coneix el significat d’humus. El que tinc clar, però, és que davant la pregunta Què és l’hummus? la majoria em diria, a diferència de fa poc anys, que es tracta d’un puré de cigrons. I no m’equivocaria gaire si afirmés que fins i tot en sabrien indicar la procedència. Si més no, l’ubicarien en algun lloc de l’Orient Mitjà.

 

És innegable que vivim en un món global. La cuina ha creuat fronteres i plats com l’hummus tan populars al Líban, Síria o Palestina s’han acabat convertint en un producte més dels lineals dels supermercats occidentals. Fins i tot, s’ha popularitzat l’elaboració de l’hummus casolà. Sense ser un gran expert als fogons, amb una mica de criteri i mesura, és molt fàcil aconseguir un resultat satisfactori.

 

Per un motiu o un altre, aquest puré de cigrons barrejat amb tahini, una mena de crema elaborada amb llavors de sèsam mòltes i sal, oli d’oliva i condimentat amb all i espècies segons el gust de cadascú, ha causat furor i s’ha popularitzat ràpidament. I ja està bé que així sigui, doncs es una manera d’incorporar les llegums a la dieta i menjar de forma més sana i saludable.

 

Ingredients per a 4 persones

400 g de cigrons cuits
3 c.s. de tahini (pasta de sèsam)
El suc de mitja llimona
2 c.s. d’oli d’oliva verge extra
Opcional: ½ o 1 gra d’all
Opcional: comí, coriandre
Sal
(c.s.: cullerada sopera)Preparació de l’hummus casolà

  1. Per tal que l’hummus casolà quedi més fi, l’ideal és retirar la pell que cobreix els cigrons. No és imprescindible, però sempre queda millor. Una bona manera de retirar aquesta pell és, tant si els heu comprat cuits com si els heu cuit a casa, submergir-los en aigua bullent 2 minuts i immediatament després submergir-los en aigua freda. El xoc tèrmic farà que la pell exterior es desenganxi, floti i així es pugui retirar molt fàcilment.
  2. Posar els cigrons amb la resta d’ingredients en el vas de la batedora elèctrica i triturar fins obtenir un puré homogeni, ni massa dens ni massa líquid. Tastar i rectificar el punt de sal si fos necessari.
  3. Si veiem que ens queda l’hummus casolà massa dens, afegir un rajolí petit d’aigua i tornar a triturar. Anar jugant molt poc a poc amb l’aigua fins obtenir la textura desitjada.
  4. L’hummus casolà es pot servir tebi o fred, acompanyat si es vol d’una mica de pebre vermell per sobre i un rajolí d’oli d’oliva.

 

Resumen
recipe image
Nombre receta
Hummus casolà
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)