Massa de pizza
La massa de pizza sembla fàcil però té el seu que. I no parlo de necessitar uns ingredients concrets o dominar-ne la tècnica, sinó més aviat de tenir pràctica en la seva elaboració per generar la intuïció correcta i saber quan necessita més aigua o més farina. També hi ha molta discrepància amb la quantitat de llevat que s’hi ha de posar i si la massa de pizza ha de portar oli d’oliva o no, així que cadascú us dirà una cosa diferent. El millor és que proveu de fer la massa de pizza vosaltres mateixos i en valoreu el resultat. Us deixo amb la recepta que a mi personalment m’ha acabat donant millor resultat. Espero que també a vosaltres.
Ingredients
1 kg de farina de força 00 – força 280W (Si es vol barrejar farina 00 amb sèmola, posar com a molt un 20-30% de sèmola)
600 ml + 20 ml d’aigua freda (es pot arribar fins a 600 ml + 50 ml si es té més experiència)
3 g de llevat fresc (o 1 g de deshidratat)
25 g de sal
Opcional: 25 ml d’oli d’oliva (la pizza napolitana no en porta)
Notes importants:
- La quantitat de llevat pot ser molt variable. Si teniu intenció de deixar reposar la massa durant força temps (24-48 hores), no cal posar molt llevat (de 3 a 6 grams de llevat fresc) ja que deixarem temps suficient a la massa perquè fermenti. Si, pel contrari, no tenim gaire temps i necessitem fermentar-la ràpidament, es pot fer servir més quantitat de llevat, però el resultat no serà ben bé el mateix. Algunes receptes posen fins a 25 g de llevat per fermentacions ràpides, d’unes 3 hores.
- És important tenir en compte que el llevat pot ser força indigest si no deixem que fermenti la massa completament. Per això és recomanable no posar molt llevat i allargar el temps de repòs i fermentació.
Preparació de la massa de pizza
- Preparar els 600 ml d’aigua i tenir-ne 20 ml més a part (o fins a 50 ml si es té més experiència i es vol una massa més hidratada).
- En un bol, posar la farina, afegir el llevat esmicolat i mesclar amb la mà (també es pot diluir en una mica d’aigua).
- Incorporar el 50% dels 600 ml d’aigua. Amassar amb la mà fins que l’aigua quedi ben incorporada, uns 3-4 minuts.
- Afegir un 25% més d’aigua i amassar de nou amb la mà fins que tot quedi ben incorporat, uns 3-4 minuts.
- Afegir la sal i una mica més d’aigua perquè ajudi a dissoldre la sal. Amassar durant 3-4 minuts fins que no notem els cristalls de sal.
- Afegir l’aigua restant en vàries tandes. És important fer-ho poc a poc: afegir una mica d’aigua, amassar fins que quedi integrada i repetir el procés fins acabar l’aigua. Cada cop que afegim aigua sembla que la massa perdi molta consistència, però a mesura que l’anem amassant va recuperant-la. Si veiem que la massa se’ns enganxa molt a les mans i no acaba de quedar llisa, deixar-la reposar 5 minuts perquè es desenvolupi el gluten, agafi estructura i tornar a amassar. Si es té poca experiència, afegir només fins arribar a 600 ml d’aigua. En funció de la força de la farina, com aquesta vagi absorbint l’aigua, la temperatura ambient i la nostra experiència, podem afegir els 20 ml d’aigua que teníem preparats o inclús una mica més (fins a 50 ml). Les farines de més força admeten més hidratació, però cal tenir present que les masses d’alta hidratació costen més de treballar. Convé no amassar en excés perquè aleshores seria contraproduent i trencaríem l’estructura del gluten i perdríem elasticitat. El procés d’amassat sol durar entre 15 i 20 minuts.
- Si volem fer servir oli (algunes receptes de massa de pizza, com la pizza napolitana original, no en porten), afegir-lo i integrar-lo bé amassant amb les mans.
- Deixar reposar la massa 30 minuts a temperatura ambient tapada amb un drap lleugerament humit per tal que no faci crosta a la superfície.
- Posar la massa damunt la taula de treball, estirar-la una mica amb els dits, plegar-la sobre ella mateixa 2 o 3 cops i acabar donant-li forma de bola.
- Untar amb oli un tupper gran (tenir en compte que la massa creixerà de volum), posar-hi la massa, tapar-lo i deixar reposar la massa a la nevera durant 24 hores.
- Passat aquest temps, treure la massa de la nevera i formar boles d’entre 200 i 250 g (per una pizza individual). Posar les boles en una safata fonda i ben separades o en un o diversos tuppers. Tenir en compte que la massa necessitarà espai per doblar el seu volum. Si fem servir tuppers, invertir-los i col·locar les boles damunt la tapa, ja que així serà més fàcil després treure cada bola de massa. Si ho posem en una safata, filmar-la bé.
- Si volem congelar les boles de massa de pizza, fer-ho en aquest moment. Podem guardar-les directament en el tupper o filmades individualment. Quan les vulguem fer servir, treure-les del congelador (retirar el film) i posar-les a la nevera per enllaçar amb el pas següent.
- Fermentar les boles 24 hores a la nevera (també es poden deixar fermentar 2 o 3 hores a temperatura ambient i després en nevera 24h si la temperatura ambient no és elevada, inferior a 25 ºC. El temps de fermentació a temperatura ambient dependrà de la temperatura ambiental: a més temperatura, menys temps perquè fermentarà més ràpid). El punt òptim de fermentació és quan la massa ha doblat el seu volum.
- Treure la bola de massa de pizza de la nevera entre 1 i 2 hores abans d’estirar-la per tal que es temperi (el temps dependrà de la temperatura ambient: com més alta sigui, menys temps necessitarà). Per estirar la massa, fer-ho amb les mans (no amb corró) per conservar l’aire i esponjositat que hem aconseguit durant la fermentació. Un cop estirada, és recomanable deixar reposar la massa de pizza uns minuts abans de posar-hi els ingredients al damunt.
Si t’ha agradat la recepta de la massa de pizza
potser t’agradarà també la recepta de la pizza margarita. Anima’t a provar-la! 😉
nami
27 desembre, 2019 @ 16:12
molt bè
Pau
29 desembre, 2019 @ 15:50
Moltes gràcies pel comentari!! Una abraçada 🙂