recepta-orada-al-forn-amb-patates-i-ceba

 

Si una cosa té l’orada, també coneguda com dorada, a diferència dels preuats peixos de roca com el corball, l’escórpora o el mero, tots ells peixos excel·lentíssims i dels millors que es poden menjar, és la presència de poques espines relativament fàcils d’identificar i treure. El seu gust és suau i perfumat, poc intens, ben diferent de peixos com el pagell o el moll que sovint tenen un gust molt més marcat en funció de l’alimentació que hagin tingut. I la seva carn tendra i alhora ferma; no com el sarg, un peix amb una carn molt més rígida i compactada. Si a més tenim en compte que la cria de l’orada en piscifactories s’ha estès de forma exponencial en els darrers anys, cosa que l’ha fet molt més assequible, podem entendre que avui en dia l’orada sigui un dels peixos més populars. Tot sigui dit, també, que la diferència de sabor, i fins i tot estètica, entre l’orada salvatge i l’orada de piscifactoria és notòria. Evidentment és preferible la primera, però aquesta decisió millor que la prengui cadascú en funció de les seves preferències i, és clar, el que s’hi vulgui gastar.

 

Com molts peixos, es pot cuinar l’orada de moltes maneres: a la planxa, al vapor o a la sal, tres alternatives molt saludables que permeten gaudir del seu gust tal com és i, com no podia ser d’una altra manera, al forn. Una opció en la qual s’acompanya l’orada de patates, ceba, tomàquet i un bon raig de vi blanc. Certament, no és l’opció més saludable de totes elles però el gust de l’orada al forn i les patates que l’acompanyen és deliciós. Una recepta fàcil de preparar i que permet anar fent altres coses mentre es va fent al forn.

 

Ingredients per a 2 persones

1 orada d’uns 500-600 g (o 2 petites)
1 ceba mitjana
1 patata gran tallades a rodanxes fines (o 2 patates mitjanes)
4 alls sencers aixafats (o una cabeça d’alls)
1 tomàquet tallat per la meitat
1 got de vi blanc
2 fulles de llorer
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre blancPreparació de l’orada al forn amb patates i ceba

  1. Pelar i tallar la ceba en juliana.
  2. Netejar, pelar i tallar les patates a làmines fines, d’uns 0,5 cm.
  3. En una safata pel forn, posar, per aquest ordre, un raig d’oli d’oliva, la ceba, els alls, el llorer i, finalment, les làmines de patata i el tomàquet partit per la meitat. Salpebrar i enfornar a 200ºC durant uns 30 minuts.
  4. Retirar la safata, incorporar el vi blanc i enfornar 10 minuts més.
  5. Mentrestant, netejar bé l’orada per fora amb un paper de cuina procurant de treure possibles escates que encara quedin (el procés d’escatar-lo és millor que demaneu que us el facin a la peixateria). Retireu les vísceres i les brànquies (això també és millor demanar-ho a la peixateria) i netegeu amb paper absorbent l’interior de l’orada, assegurant-vos de treure les possibles restes de sang i vísceres que encara pugui tenir. Opcionalment, també podeu tallar-li les aletes, encara que jo prefereixo no fer-ho.
  6. Afegir l’orada i enfornar aproximadament 10-12 minuts a 180ºC (10-12 minuts per cada 500 grams de peix). Per assegurar-nos que l’orada al forn queda feta al punt, el millor és controlar la seva temperatura interior amb un termòmetre pel forn i apagar-lo quan arribi als 63ºC.
Resumen
recipe image
Nombre receta
Orada al forn amb patates i ceba
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
3.51star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)