Salsa de pinyons
Els pinyons són un dels fruits secs amb un gust més lleuger i suau que existeixen en les nostres contrades. Malauradament, també és un dels fruits secs més cars. I la seva variant asiàtica, encara que és més econòmica, no es pot ni comprar amb la fragant varietat mediterrània del pi pinyoner, molt més gustosa i consistent. La presència del pinyó en la cuina mediterrània és nombrosíssima. A Catalunya per exemple, existeixen multitud de receptes on el pinyó és un dels ingredients protagonistes, moltes d’elles amb la denominació de “a la catalana” per fer referència a la presència de les panses i els pinyons: espinacs a la catalana, bledes a la catalana, bacallà a la catalana,… També el trobem en receptes de pastisseria com els panellets, sent el de pinyons el panellet estrella i en coques de tot tipus. Fins i tot a Itàlia el pinyó també és molt ben considerat, on han fet honor a la seva excel·lència amb una de les millors salses que han sortit del país itàlic: el pesto. Si no fos pel seu elevat preu, probablement veuríem pinyons en molts més plats.
Una manera d’assaborir la seva fragància única i irrepetible és elaborant-ne salsa de pinyons a base brou de pollastre i pinyons, preferiblement sense torrar per poder gaudir del seu sabor i aroma naturals en tota plenitud. Hi ha qui prefereix torrar-los però, en aquest cas, encara que el gust queda més marcat, ja no és el mateix gust natural i lleuger del pinyó. Aquesta salsa, lligada amb un xic de mantega, és ideal per a plats de pasta, carns i, fins i tot, peixos ja que, en ser tan lleugera, combina a la perfecció amb moltíssimes receptes.
Ingredients per a la salsa de pinyons
250 ml de brou de pollastre
100 g de pinyons
1 c.s. de mantega
Sal
Preparació de la salsa de pinyons
- Escalfar el brou de pollastre en un cassó i deixar-lo reduir 5 minuts per concentrar-ne el gust.
- Si voleu ressaltar el gust i aroma natural dels pinyons, millor no torrar-los. La salsa quedarà més suau i fragant. Tot i això, també es pot fer la salsa de pinyons amb els pinyons torrats. En aquest cas us quedarà més intensa de gust, però no destacarà el gust natural del pinyó.
- Apagar el foc, posar el brou de pollastre reduït en un vas de batedora juntament amb els pinyons i batre amb la batedora elèctrica una bona estona.
- Passar la salsa de pinyons per un colador fi per tal d’eliminar els residus que hagin pogut quedar i posar-la de nou al cassó.
- Escalfar la salsa de pinyons i, abans que bulli, quan arribi aproximadament als 70 ºC, apagar el foc, afegir la mantega i lligar la salsa amb una batedora de mà.
- Servir la salsa de pinyons calenta. Si es refreda, s’espessirà i es millor que sigui fluida per napar bé el plat en el qual la vulguem fer servir.
Si t’ha agradat la recepta de la salsa de pinyons
potser t’agradarà també la recepta de l’hummus casolà. Anima’t a provar-la! 😉