com-fer-salsa-beixamel-recepta

 

A la cuina hi ha certes receptes i tècniques que, d’ensenyar-se, haurien de formar part dels nivells i cursos més elementals. La salsa beixamel és una d’elles, no només perquè s’ha convertit en una salsa mare present en molts plats, sinó també perquè en la seva elaboració intervé una de les tècniques franceses per lligar salses més coneguda arreu: el roux. Una mescla de farina i mantega a parts iguals que, un cop cuita, permet espessir líquids com la llet, en el cas de la salsa beixamel o les croquetes, o el brou de carn, quan es tracta de salses de carn com la salsa gravy del roast beef per exemple. Les aplicacions del roux són múltiples i convé estar familiaritzat amb la seva preparació des d’un bon començament.

 

Dit això, la tècnica per elaborar la salsa beixamel no té més complicació. Un cop preparat el roux, amb la quantitat de farina i mantega justes que ens permetin aconseguir la textura espessa desitjada (uns 60 g en el cas de la salsa beixamel), només cal afegir-lo a la llet ja calenta, coure uns minuts mentre es remena amb una batedora de mà per desfer els grumolls i deixar que espesseixi la llet. Finalment, a part de salar la salsa beixamel, és recomanable aromatitzar-la amb una mica de pebre blanc i/o nou moscada, dues espècies que cada cuiner o cuinera pot adaptar al seu gust.

 

Ingredients per a 1 litre de salsa beixamel (4 persones)

1 litre de llet sencera
60 g de farina (70 g si la volem una mica més espessa)
60 g de mantega (70 g si la volem una mica més espessa)
Sal
Opcional: Nou moscada
Opcional: pebre blancCom fer la salsa beixamel

  1. En primer lloc, s’ha de preparar el roux, la base de la salsa beixamel formada per una barreja a parts iguals de farina i mantega. Per fer el roux, s’ha de desfer la mantega en un cassó a foc lent, afegir-hi la farina i coure 3-4 minuts a foc lent mentre anem remenant amb una batedora de mà o una cullera de fusta. Veurem que la mescla va canviant de color i es va enfosquint, senyal que la farina es va torrant. Deixar refredar a temperatura ambient.
  2. En un altre cassó, posar a escalfar la llet.
  3. Quan la llet estigui a punt de bullir, abaixar el foc i incorporar el roux anterior mentre remenem amb una batedora de mà.
  4. Deixar coure 10 minuts a foc baix sense deixar que bulli mentre es remena sovint amb una batedora de mà per tal que no s’enganxi la salsa beixamel al fons del cassó i quedi el roux ben integrat amb la llet. Veureu que, poc a poc, la salsa beixamel es va espessint. Important: si us sembla que us queda un pèl líquida, no us preocupeu. En refredar-se, quedarà força més espessa.
  5. Passats els 10 minuts, quan la salsa beixamel estigui llesta, salpebrar-la al gust, ratllar nou moscada i remenar.
Resumen
recipe image
Nombre receta
Salsa beixamel
Fecha publicación
Tiempo preparación
Tiempo cocción
Tiempo total
Valoración media
41star1star1star1stargray Based on 17 Review(s)